WSZYSTKO, CO POWINIENEŚ WIEDZIEĆ O LEŻAKOWANIU WHISKY
Jakość whisky determinuje wiele czynników np. rodzaj wykorzystanych w produkcji składników, takich jak woda, drożdże czy zboża, a także wyposażenie destylarni, wybrane metody wytwarzania czy doświadczenie pracowników współtworzących trunek. Na walory smakowo-aromatyczne alkoholu w dużym stopniu wpływa również wiek, czas i warunki dojrzewania formuły. Leżakowanie w beczkach to bardzo ważny etap – szczególnie w produkcji trunków, takich jak whisky. Poznaj wszystkie fakty dotyczące dojrzewania bursztynowych ekspresji.
Leżakowanie whisky – czas
Kluczowy element produkcji whisky. Minimalna długość leżakowania trunków w beczkach jest precyzyjnie określona przez prawo. Sam ten fakt świadczy o tym, jak ważny jest to proces. Whisky szkocka musi spędzić w beczce – przed rozlaniem do butelek, przynajmniej 3 lata. Podobny czas wymagany jest w odniesieniu do whiskey irlandzkiej. Zupełnie inaczej wygląda kwestia dotycząca whiskey amerykańskiej – tutaj minimalny czas wynosi dwa lata. Skąd biorą się te różnice? Bourbon i whiskey żytnia, dojrzewają w wyższej temperaturze – dlatego czas leżakowania jest skrócony.
Dojrzewanie a jakość whisky
Wśród koneserów i kolekcjonerów największym uznaniem cieszą się trunki wiekowe – takie, które w beczce spędziły dłuższy czas. Wydłużony okres dojrzewania podnosi walory smakowe i aromatyczne trunku. Dwa czy trzy lata to stanowczo za mało, aby zadowolić doświadczonego miłośnika whisky. Leżakowanie wpływa między innymi na:
- Barwę trunku.
Whisky staje się ciemniejsza, bardziej intensywna. Mocno bursztynowa.
- Aromat alkoholu.
Ekspresja leżakująca w beczce ma kontakt z substancjami chemicznymi pochodzącymi z drewna i wyróżnia się bukietem wanilii, karmelu oraz dębiny.
- Smak whisky.
Długie dojrzewanie sprawia, że trunek jest bogatszy w smaku, pełny, zróżnicowany i kompletny.
Wiek beczki
Do leżakowania destylatu, wykorzystywane są beczki w różnym wieku:
→ Beczki wielokrotnie napełniane.
Przed umieszczeniem w beczce whisky, mogło w niej leżakować wino, piwo lub inny alkohol.
→ Beczki napełniane po raz pierwszy.
Świeżo wypalane beczki, w których wcześniej nie leżakował żaden inny destylat.
Poszczególne etapy procesu leżakowania whisky
Dojrzewanie bursztynowego trunku powinno odbywać się w odpowiedniej temperaturze, właściwej wilgotności oraz przy optymalnym ustawieniu samych beczek. Osoby odpowiedzialne za produkcję whisky, doskonale zdają sobie sprawę z tego, iż podczas dojrzewania, destylat nieco zmniejsza swoją objętość. „Działka aniołów” („angel’s share”) to ilość alkoholu, która odparowuje podczas leżakowania w beczce. Im wyższa temperatura panująca w miejscu ustawienia beczek, tym szybsze i większe parowanie.
Wiek whisky
Na etykiecie trunku można odczytać informację dotyczącą wieku alkoholu. Czas ten odnosi się do najmłodszego składnika whisky. Dla przykładu – jeśli blended whisky powstaje poprzez zmieszanie whisky 3-letniej i 10-letniej, to oznaczony wiek na etykiecie będzie wynosił 3 lata (lub producent w ogóle go nie poda ponieważ i tak wiadomo, że taki jest minimalny czas dojrzewania szkockiej). Jeśli trzymasz w rękach trunek 40-letni, możesz mieć pewność, że najmłodszy z jej składników ma co najmniej 40 lat.
Rodzaje drewna
Beczka beczce nierówna. Co to oznacza w praktyce? Z całą pewnością whisky dojrzewa w beczce dębowej. Taki rodzaj drewna zapewnia bowiem idealną cyrkulację powietrza. Oczywiście odmian dębu jest wiele – inne właściwości ma dąb europejski, a inne dąb amerykański. Co ciekawe – drewno służące do produkcji beczek powinno liczyć sobie minimum 80 lat.
Co tak naprawdę różnicuje beczki?
- Rodzaj drewna.
Beczki mogą być wykonane z dębu amerykańskiego, europejskiego, hiszpańskiego czy francuskiego.
- Wiek drewna.
Drzewo, z którego zrobiona jest beczka, musi mieć co najmniej 80 lat.
- Wiek beczki.
Beczki pierwszego napełnienia (nowe) lub beczki, w których wcześniej leżakował inny destylat np. wino wzmacniane Porto lub Madera.
- Pojemność beczki.
American barrel ma 200 l, pipe 500 l, gorda 700 l, kilderkin 82 l.
Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl