WILLIAM GRANT
|

WILLIAM GRANT

Oto historia twórcy największego rodzinnego biznesu w branży szkockiej whisky – William Grant, którego nazwisko dźwięczy na ustach wielu pokoleń miłośników whisky mieszanej, był wytrwałym i rzeczowym człowiekiem. Jego siła charakteru uwidoczniła się w momencie, kiedy dane mu było przejść 12 mil – aby kupić sprzęt do swojej pierwszej destylarni. Dzieje Williama jawią się w dzisiejszych czasach jak klasyczna wiktoriańska opowieść z cyklu „od żebraka do bogacza”. Kierował nim, jak można dzisiaj przypuszczać analityczny umysł nastawiony na biznesowy sukces, gotowość do wyrzeczeń oraz wiara we własne siły ze szczyptą szczęścia. Analizując jego dzieje i postawę na tle wydarzeń w dziejach świata whisky, można odnieść wrażenie, że niezależnie od czasów odnalazłby się w każdej sytuacji. 

William

Założyciel dynastii przyszedł na świat w miasteczku Dufftown w Banffshire około 1839 roku. Obecnie uważana za „stolicę whisky słodowej” Szkocji, w tamtych czasach poszczycić się mogła jedynie jedną gorzelnią – Mortlach , dzięki której nikomu nieznany wcześniej szewc William Grant przerodził się w nestora biznesu whisky. Bohater owej historii swoje pierwsze pewne kroki w świecie trunków stawiał w destylarni Mortlach, rozpoczynając tam pracę we wrześniu 1866 roku. W krótkim czasie, dzięki swojemu wrodzonemu talentowi stał się nieoficjalnym menedżerem w Mortlach. Po kilku latach przyglądania się przez właściciela George Cowie, pracy Williama, postanowił on docenić zaangażowanie i formalnie mianował Granta na menedżerskie stanowisko. Poznając pracę w gorzelni, jego ambicje rosły, a z czasem uformowały się w wizję własnej marki whisky i destylarni. Marzenie to zmaterializowało się dzięki okazji, jaka pojawiła się na początku 1886 roku, kiedy William usłyszał, że stara gorzelnia Cardow (obecnie Cardhu) ma zostać sprzedana. Poświecił wszystkie swoje oszczędności, które z trudem i nie bez wyrzeczeń zbierał, aby odkupić urządzenia. Miejsce na pierwszy obiekt miał już dawno upatrzone – było to pole w pobliżu rzeki Fiddich. Obszar ten nosił nazwę „dolina jelenia” i udało się je wydzierżawić. Wiedział już dokładnie, gdzie chce wybudować swoją gorzelnię – pole na północ od Dufftown. William zrezygnował ze stanowiska w Mortlach we wrześniu 1886 roku.

Destylarnie Grantów

Pierwsza gorzelnia wybudowana została w dużej mierze przez członków rodziny. Tam, gdzie było to możliwe, używano kamieni z koryta rzeki Fiddich, ale w przypadku większych konstrukcji, takich jak magazyn i stodoła słodowa, kamień kupowano w miejscowym kamieniołomie. Budowę większych budowli, nadzorował zawodowy murarz, a obowiązki pracownicze przejmowali synowie Granta. Budowa trwała do Bożego Narodzenia roku 1887, a produkowane trunki szybko okazał się wielkim sukcesem, a jego „wytwory” były wychwalane i wykupowane przez blenderów. Grant postanowił nie zwalniać tępa i wybudował drugą destylarnię, korzystając z przylegającej parceli. Obiekt powstał w szczytowych latach popytu na szkocką whisky. Nazywany Balvenie, został zbudowany wokół niezamieszkałej rezydencji Balvenie New House – dawniej, jednej z rezydencji księcia Fife.

Krach Pattisons katalizatorem sukcesu

Dwie destylarnie, które posiadała rodzina, dostarczała w dużej mierze wyroby swojej pracy firmie zajmującej się mieszaniem whisky Leith z Pattisons Ltd. Niestety w grudniu 1898 roku, ogłosili oni bankructwo, co skłoniło Williama i jego rodzinę do rozpoczęcia samodzielnego mieszania, co rozpoczęło kolejny rozdział w ich historii. Pierwszym blendom Grantów nadano różne nazwy, ale ten, który odniósł największy sukces, to Stand Fast, zainspirowany hasłem Clan Grant – „Stand fast Craigellachie!” Nazwa pozostała w użyciu do lat 80, kiedy zastąpiono ją przez Grant’s Family Reserve.

Sukcesorzy i samowystarczalność

Po śmierci William Grant, która miała miejsce 5 stycznia 1923 – mający 83 lat założyciel rodu pozostawił jasne wskazówki i rady kolejnym pokoleniom. William Grant został pochowany w Mortlach Churchyard, po drugiej stronie rzeki Dullan, nieopodal dawnego rodzinnego domu w Hardhaugh, naprzeciwko grobu jego ojca. Syn John przejął stanowisko prezesa firmy, a duch niezależności, determinacji i innowacji, który tak cenił William, pozostał fundamentem tej firmy do dziś. William Grant & Sons zbudował gorzelnię zbożową Girvan po dziwnej kłótni między rodziną Grant a korporacją DCL. Według legendy Grant’s zdecydował się na reklamę telewizyjną swojej marki Standfast. Przedstawicielom DCL nie spodobał się ten krok i zagrozili oni, że odetną Grantowi dostawy whisky zbożowej. Ponieważ miałoby to poważny wpływ na rozwój Standfast, rodzina zrobiła to, co zawsze robiła – zbudowała nową destylarnię od zera – i to szybko. Girvan na wybrzeżu Clyde został wybrany ze względu na wielkość terenu i zachętę ze strony władz lokalnych do inwestycji na dużą skalę na tym obszarze. W 1963 roku, pod okiem młodego Charlesa Granta Gordona, destylarnia została zbudowana i uruchomiona w ciągu dziewięciu miesięcy. Nawiązując do pradziadka Williama Granta z Glenfiddich, pierwszy duch pojawił się w Boże Narodzenie.

Trunki

Aktualny kształt portfolio blended whisky Grant’s jest bardzo rozległe i obejmuje liczne edycje limitowane. Do stałego trzona należą trunki niedeklarowane wiekowo Grant’s Triple Wood i Triple Wood Smoky dojrzewają w trzech różnych gatunkach drewna, aby uzyskać łagodny, bogaty i łagodniejszy smak. Portfolio urozmaicają trunki dojrzewające w beczkach, po różnych rodzajach trunków w tym Ale cask finish, Rum cask finish i 8 Year Old Sherry cask. Linia premium skupia się wokół deklarowanych wiekowo pozycji obejmujący 12, 18 i 25 lat. Grant’s jest idealny do świętowania życia. Girvan nadal dostarcza zboże do portfolio Granta i innych blenderów. Do najlepiej sprzedających się blendów, produkowanych przez William Grant & Sons zaliczyć można: William Grant’s Family Reserve, Grant’s 100 US Proof Superior Strength, Grant’s Classic Reserve 18 years old, Robbie Dhu 12 years old. Do zestawiania powyższych trunków, firma wykorzystuje destylaty słodowe pochodzące zarówno z własnych gorzelni – Glenfiddich, Balvenie, Kininvie, jak i z Ardmore, Glen Garioch, Craigellachie, Laphroaig i Bowmore. Zbożowy destylat zapewnia placówka Girvan.

Zobacz więcej whisky Grant’s na Kukunawa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *