WHISKY Z KRAJU KWITNĄCEJ WIŚNI

WHISKY Z KRAJU KWITNĄCEJ WIŚNI

Japonia to malowniczy kraj wyspiarski na Pacyfiku, o egzotycznej przyrodzie i specyficznym klimacie. Region ten ma długą historię związaną z produkcją alkoholi. Sake wytwarzane jest w Japonii od VIII wieku. W XVI wieku w kraju Kwitnącej Wiśni zaczęto destylować alkohol, co umożliwiło produkcję shochu, czyli japońskiej wódki. Jak wyglądały początki whisky w Japonii? Co wyróżnia tamtejsze trunki?

Początki

W połowie XIX wieku, w trakcie negocjacji traktatu z Kanagawy, który zakończył politykę izolacjonizmu w Japonii, otworzono kraj na handel z innymi państwami. W Japonii zaczęło się pojawiać dużo szkockiej i amerykańskiej whisky. Rozwinął się lokalny przemysł gorzelniczy, którego założycielami stali się Shinjiro Torii i Masataka Taketsuru.

Dwóch ojców założycieli

Japońska whisky ma dwóch ojców, którzy odpowiedzialni są za rozkwit bursztynowych trunków w kraju Kwitnącej Wiśni:

  • Shinjiro Torii.

Założyciel firmy Suntory. Torii otworzył pierwszy sklep w 1899 roku. Na początku przedsiębiorca importował portugalskie wina, a następnie zaczął wytwarzać whisky.

  • Masataka Taketsuru.

W 1918 roku wyjechał do Szkocji, aby w Glasgow studiować chemię organiczną. Kolejno terminował w destylarni Longmorn, a także dwóch innych, gdzie zdobywał wiedzę dotyczącą produkcji whisky. Jego żoną została rodowita Szkotka.

Panowie połączyli swoje losy i otworzyli pierwszą destylarnię w Japonii. W 1923 roku powstała gorzelnia “Yamazaki” w miejscowości Shimamoto na przedmieściach Kyoto. Zakład zaczął produkować w 1924 roku, a po pięciu latach rozpoczął sprzedaż whisky.

Działające destylarnie w Japonii

W Japonii działa kilka destylarni, które produkują zarówno blendy, jak i single malty:

  • Suntory.

W 2014 roku firma Suntory zakupiła największego amerykańskiego producenta bourbona Beam Inc. Po przejęciu firma uzyskała nazwę Beam-Suntory i stała się trzecim największym producentem alkoholi mocnych na świecie. Suntory posiada dwie destylarnie whisky słodowej: Yamazaki i Hakushu oraz gorzelnię produkującą whisky zbożową – Chita.

  • Nikka.

W 1952 roku firma Taketsuru przejęła nazwę Nikka. W posiadaniu koncernu Nikka są dwie gorzelnie (Yoichi – jej domem jest wyspa Hokkaido i Miyagikyo – powstała w 1969 roku). Od 1989 roku firma jest właścicielem gorzelni Ben Nevis.

  • Fuji Gotemba.

Ogromna destylarnia leżąca u stóp wulkanu Fudżi. Zbudowana w 1972 roku przez firmę Kirin. Gorzelnia produkuje whisky słodową “Fuji Gotemba” i whisky mieszane.

  • Chichibu.

Zakład powstał w 2004 roku i zaczął produkować w 2008 roku. Gorzelnia wytwarza około 60 000 litrów alkoholu rocznie, w dwóch małych alembikach miedzianych pochodzących ze Szkocji.

  • White Oak.

Producent przede wszystkim sake i shochu. Zakład założona w 1919 roku.

  • Mars Shinshu.

Gorzelnia należąca do korporacji Hombo, która miała już wcześniej dwie gorzelnia, które finalnie upadły.

Zamknięte destylarnie w Japonii

Niektóre gorzelnie w kraju Kwitnącej Wiśni niestety nie przetrwały – z różnych przyczyn:

  • Hanyu.

Zakład założony przez rodzinę Akuto. Rodzina ta już w XVII wieku produkowała sake. Gorzelnia powstała w 1946 roku – po drugiej wojnie światowej. Wytwarza różne rodzaje alkoholi. Produkcja whisky wzorowana na szkockich zakładach rozpoczęła się dopiero w latach 80 XX wieku. Hanyu zakończyła działalność w 2000 roku.

  • Karuizawa.

Destylarnia powstała w 1956 roku i aż do zamknięcia była najmniejszą gorzelnią whisky w Japonii. Na początku skupiała się głównie na blendach, a później dopiero na maltach. Zakład zlokalizowany jest w okolicach Tokio – na zboczu wulkanu.

Podsumowanie

Whisky z Japonii zachwycają smakami i aromatami. Są to wyjątkowe trunki, produkowane zgodnie z poszanowaniem tradycji i kultury. Mają ciekawą paletę, przepiękny kolor oraz przykuwające wzrok opakowania. Bursztynowe alkohole powstają w gorzelniach z historią.

Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *