WHISKY Z KRAJU KWITNĄCEJ WIŚNI
Japonia to malowniczy kraj wyspiarski na Pacyfiku, o egzotycznej przyrodzie i specyficznym klimacie. Region ten ma długą historię związaną z produkcją alkoholi. Sake wytwarzane jest w Japonii od VIII wieku. W XVI wieku w kraju Kwitnącej Wiśni zaczęto destylować alkohol, co umożliwiło produkcję shochu, czyli japońskiej wódki. Jak wyglądały początki whisky w Japonii? Co wyróżnia tamtejsze trunki?
Początki
W połowie XIX wieku, w trakcie negocjacji traktatu z Kanagawy, który zakończył politykę izolacjonizmu w Japonii, otworzono kraj na handel z innymi państwami. W Japonii zaczęło się pojawiać dużo szkockiej i amerykańskiej whisky. Rozwinął się lokalny przemysł gorzelniczy, którego założycielami stali się Shinjiro Torii i Masataka Taketsuru.
Dwóch ojców założycieli
Japońska whisky ma dwóch ojców, którzy odpowiedzialni są za rozkwit bursztynowych trunków w kraju Kwitnącej Wiśni:
- Shinjiro Torii.
Założyciel firmy Suntory. Torii otworzył pierwszy sklep w 1899 roku. Na początku przedsiębiorca importował portugalskie wina, a następnie zaczął wytwarzać whisky.
- Masataka Taketsuru.
W 1918 roku wyjechał do Szkocji, aby w Glasgow studiować chemię organiczną. Kolejno terminował w destylarni Longmorn, a także dwóch innych, gdzie zdobywał wiedzę dotyczącą produkcji whisky. Jego żoną została rodowita Szkotka.
Panowie połączyli swoje losy i otworzyli pierwszą destylarnię w Japonii. W 1923 roku powstała gorzelnia “Yamazaki” w miejscowości Shimamoto na przedmieściach Kyoto. Zakład zaczął produkować w 1924 roku, a po pięciu latach rozpoczął sprzedaż whisky.
Działające destylarnie w Japonii
W Japonii działa kilka destylarni, które produkują zarówno blendy, jak i single malty:
- Suntory.
W 2014 roku firma Suntory zakupiła największego amerykańskiego producenta bourbona Beam Inc. Po przejęciu firma uzyskała nazwę Beam-Suntory i stała się trzecim największym producentem alkoholi mocnych na świecie. Suntory posiada dwie destylarnie whisky słodowej: Yamazaki i Hakushu oraz gorzelnię produkującą whisky zbożową – Chita.
- Nikka.
W 1952 roku firma Taketsuru przejęła nazwę Nikka. W posiadaniu koncernu Nikka są dwie gorzelnie (Yoichi – jej domem jest wyspa Hokkaido i Miyagikyo – powstała w 1969 roku). Od 1989 roku firma jest właścicielem gorzelni Ben Nevis.
- Fuji Gotemba.
Ogromna destylarnia leżąca u stóp wulkanu Fudżi. Zbudowana w 1972 roku przez firmę Kirin. Gorzelnia produkuje whisky słodową “Fuji Gotemba” i whisky mieszane.
- Chichibu.
Zakład powstał w 2004 roku i zaczął produkować w 2008 roku. Gorzelnia wytwarza około 60 000 litrów alkoholu rocznie, w dwóch małych alembikach miedzianych pochodzących ze Szkocji.
- White Oak.
Producent przede wszystkim sake i shochu. Zakład założona w 1919 roku.
- Mars Shinshu.
Gorzelnia należąca do korporacji Hombo, która miała już wcześniej dwie gorzelnia, które finalnie upadły.
Zamknięte destylarnie w Japonii
Niektóre gorzelnie w kraju Kwitnącej Wiśni niestety nie przetrwały – z różnych przyczyn:
- Hanyu.
Zakład założony przez rodzinę Akuto. Rodzina ta już w XVII wieku produkowała sake. Gorzelnia powstała w 1946 roku – po drugiej wojnie światowej. Wytwarza różne rodzaje alkoholi. Produkcja whisky wzorowana na szkockich zakładach rozpoczęła się dopiero w latach 80 XX wieku. Hanyu zakończyła działalność w 2000 roku.
- Karuizawa.
Destylarnia powstała w 1956 roku i aż do zamknięcia była najmniejszą gorzelnią whisky w Japonii. Na początku skupiała się głównie na blendach, a później dopiero na maltach. Zakład zlokalizowany jest w okolicach Tokio – na zboczu wulkanu.
Podsumowanie
Whisky z Japonii zachwycają smakami i aromatami. Są to wyjątkowe trunki, produkowane zgodnie z poszanowaniem tradycji i kultury. Mają ciekawą paletę, przepiękny kolor oraz przykuwające wzrok opakowania. Bursztynowe alkohole powstają w gorzelniach z historią.
Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl