WHISKY, KTÓRE MUSI ZNAĆ KAŻDY KONESER
Niektóre rodzaje whisky powinien znać każdy koneser bursztynowych trunków. Alkohole te wyróżniają się bogatą paletą aromatyczno-smakową oraz niezwykle uniwersalnym charakterem. Whisky z kultowych szkockich destylarni cieszą podniebienia i radują kubki smakowe. Sprawdź, które pozycje obowiązkowo powinny znaleźć się w Twojej kolekcji!
Whisky z Clynelish
Gorzelnia, której domem jest północna część Szkocji, a konkretnie region Highland, produkuje whisky typu single malt oraz część destylatów trafiających do trunków typu blend marki Johnnie Walker. Zakład powstał w 1819 roku – jego założycielem był książę Sutherlandów George Granville Leveson-Gower. Destylarnia słynie z produkcji delikatnej, subtelnie morskiej whisky z akcentami kwiatów. W portfolio Clynelish znajdują się 12-letnie destylaty, 14-letnie oraz wersje kolekcjonerskie 21-letnie. Trunki z Clynelish zadowolą zarówno raczkujących w świecie słodowych trunków, jak i doświadczonych degustatorów. Pozycją, obok której nie można przejść obojętnie jest Clynelish 14YO o słodkawym, floralnym aromacie i łagodnie zbalansowanym smaku.
Whisky z Islay
Wyspa Islay jest częścią archipelagu Hebrydów Wewnętrznych. Obszar ten słynie z produkcji dymnej, torfowej whisky typu single malt. Szczyt popularności trunków z Islay przypada na przełom lat 70 i 80 XIX wieku. Charakter whisky z Islay tworzy torf. Pozycją, którą obowiązkowo należy spróbować jest Port Charlotte Islay Barley z 2012 roku. Jest to trunek o mocnym, dymnym aromacie. Na palcie aromatyczno-smakowej dominuje morska bryza, dym, jabłka, gruszki, a także miód, wanilia, czekolada i torf. Finisz wieńczą akordy tytoniu, siana i dębiny.
Whisky Bell’s
Marka Bell’s jest spuścizną, którą pozostawił po sobie Arthur Bell ze swoimi synami. Whisky mieszana Bell’s to jeden z najchętniej wybieranych i najczęściej pijalnych blendów na świecie.
Sprzedawana jest w różnych pojemnościach. Podstawowa pozycja w portfolio marko Bell’s Original to trunek o bursztynowej barwie i mocno zbożowym aromacie. W tle wyczuwalne są akcenty torfu, kwiatów i ziół. W smaku łagodna i słodka. Bell’s Original pieści podniebienie smakiem orzechów laskowych, cynamonu oraz rodzynek i gruszek.
Whisky z Glenfarclas
Destylarnia Glenfarclas reprezentuje region Speyside. Zakład powstał w 1836 roku – firmę zbudowano na terenie Ballindalloch, miasta otaczającego górę Ben Rinnes. Założycielem marki był John Grant. Woda wykorzystywana w gorzelni do produkcji whisky, charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i czystością. Filtrowana jest przez lokalne wrzosowiska, torf i granit. W 2006 roku Glenfarclas wypuścił serię Family Cask, w której skład wchodzą destylaty zabutelkowane od 1952 do 1994 roku. Glenfarclas to whisky przyjemna w smaku, owocowa, wyróżniająca się aromatem toffi i przypraw korzennych oraz akordami wanilii, orzechów czy czekolady. 10-letnia edycja Glenfarclas została nagrodzona wieloma prestiżowymi odznaczeniami.
Balvenie whisky
Kolejny reprezentant regionu Speyside. Balvenie to whisky typu single malt – przyjemnie maślana, deserowa i uniwersalna. Produkcja whisky w gorzelni odbywa się z zachowaniem tradycyjnych metod destylacji. Destylowanie Balvenie dokonuje się w miedzianych alembikach o wydłużonej szyjce. Nad procesem destylacji czuwają wykwalifikowani rzemieślnicy. Balvenie whisky poddawana jest podwójnej destylacji – 6 i 11-godzinnej. Za finalny charakter Balvenine czuwa Dawid Stewart – mistrz destylacji. Whisky Balvenie oprócz tego, że jest dostępna w wersji single malt, wchodzi również w skład blendów np. Grants. Warto zwrócić uwagę szczególnie na podstawowe wydanie trunku – Balvenie 10YO Founder’s Reserve. Dominują w niej deserowe nuty wanilia, miód, czekolada i suszone owoce.
Glenmorangie
Zakład Glenmorangie ulokowany jest w północnej części kraju – w regionie Highland, w miejscowości Tain. Destylarnia powstała w 1843 roku z inicjatywy Williama Mathesona. Aktualnie Glenmorangie whisky jest jednym z najbardziej cenionych trunków na świecie. W portfolio marki znajduje się wiele wybitnych pozycji np. Glenmorangie Lasanta. Whisky ta dojrzewa w amerykańskich beczkach po bourbonie, a następne lata spędza w beczkach po winach Pedro Ximenez oraz Sherry. Na palecie akcenty czekolady, rodzynek i miodu. Glenmorangie Lasanta jest laureatem prestiżowych nagród w konkursach, takich jak International Whisky Competition czy World Whiskies Awards.
Talisker
Whisky Talisker powstaje w Carbost, na wyspie Skye. Wyspiarska, szkocka whisky wyróżnia się morskim charakterem i torfowym aromatem. Talisker Storm 45,8% to najstarsza whisky single malt, spośród szkockich specjałów produkowanych nad morzem. Jest to pozycja przyjemnie dymna, rozgrzewająca i pieprzna. Dram dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu. Jest to wyrazisty produkt, który zadowoli nawet bardziej wymagające podniebienia.
Aberlour
Gorzelnia Aberlour znajduje się w regionie Speyside. Zakład powstał w trzeciej dekadzie XIX wieku – w 1826 roku, z inicjatywy Petera Weira i Jamesa Gordona. Whisky Aberlour to wyjątkowej klasy trunek, który odznacza się cennymi właściwościami smakowo-aromatycznymi. Na uwagę zasługuje Aberlour 16YO, która bogaty aromat zawdzięcza dojrzewaniu w beczkach po bourbonie i hiszpańskiej Sherry. W ofercie destylarni znajduje się prawdziwy biały kruk – szkocka whisky A’bunadh. Pozycja ta upamiętnia jednego z ojców założycieli – Jamesa Fleminga. Ekspresja wyróżnia się bukietem pomarańczy, korzennych przypraw oraz pralin. W ustach dominują suszone owoce, czereśnie i imbir. Całość wieńczy długi i wyrazisty finisz.
Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl