Whisky Hyde – Hibernia Distillers Ltd.
Douglas Hyde urodził się 17 stycznia 1860 roku w Longford House w Castlerea, małym miasteczku znajdującym się w zachodniej Irlandii, w hrabstwie Roscommon, w prowincji Connacht. Jego ojciec, Arthur Hyde, był rektorem Kościoła Irlandzkiego i wielokrotnie obejmował probostwa w miejscowościach należących do hrabstwa, w którym jego syn Douglas się narodził.
Po raz pierwszy z językiem irlandzkim Douglas Hyde zetknął się we Frenchpark. Od razu się nim zafascynował i zaczął dogłębnie studiować. W międzyczasie przeniósł się do Dublina i rozpoczął studia na Trinity College. Tym samym zerwał z rodzinną tradycją, która nakazywała mu zostanie duchownym. Tam też, prócz irlandzkiego, opanował wiele innych języków – francuski, niemiecki, łacinę, grekę i hebrajski.
Fascynację wymierającym powoli językiem irlandzkim Hyde przeniósł na wyższy poziom. W celu jego ochrony od zapomnienia utworzył on 31 lipca 1893 roku tzw. Ligę Gaelicką (Conradh na Gaeilige). Wielu jej działaczy było późniejszymi bohaterami walk o niepodległość Irlandii. Jednakże przez lata Liga ulegała coraz większemu upolitycznieniu (szczególnie ze strony radykalnego Irlandzkiego Bractwa Republikańskiego), dlatego Hyde zrezygnował z jej przewodniczenia w 1915 roku.
Kiedy w 1921 roku Irlandia odzyskała niepodległość, Hyde, choć apolityczny, uzyskał mandat senatora w Senacie Irlandzkim. Zasiadał tam aż do listopada 1925 roku (w kolejnych wyborach przepadł). Powrócił tam jeszcze na kilka miesięcy w 1938 roku. W międzyczasie pracował jako wykładowca języka irlandzkiego na uniwersytecie w Dublinie, a w latach 1931-1949 był przewodniczącym College Historical Society.
Ponowny wybór na senatora zbiegł się w czasie z inną, o wiele ważniejszą polityczną nominacją. Otóż w 1938 roku Douglas Hyde, m.in. za zasługi Ligi Gaelickiej w walce o niepodległość kraju, został wybrany na prezydenta Irlandii. Lubiany przez społeczeństwo, ceniony przez polityków innych krajów (w tym prezydenta USA Roosevelta i króla Wielkiej Brytanii Jerzego VI), sprawował swe bez mała reprezentacyjne rządy aż do 1945 roku. Zrezygnował z tej funkcji ze względu na zły stan zdrowia (w 1940 roku przeszedł udar i odtąd poruszał się na wózku inwalidzkim). Ostatecznie zmarł w Dublinie 12 lipca 1949 roku, a jego szczątki spoczęły w ziemi, z której się wywodził – należącej do hrabstwa Roscommon.
To właśnie od tego, bardzo ważnego dla historii Irlandii prezydenta, pierwszego prezydenta niepodległej Irlandii, swą nazwę wzięła whisky Hyde.
Whisky Hyde butelkuje Hibernia Distillers Ltd., firma powstała 27 marca 2014 roku z inicjatywy dwóch braci – Conora i Alana Hyde. Siedziba firmy mieści się przy Regal Road, Skibbereen w West Cork, regionie w hrabstwie Cork, obejmującym wszystkie części hrabstwa Cork na południe i zachód od rzeki Lee (za wyjątkiem miasta Cork i jego przedmieść), w umiarkowanym klimacie u wybrzeży Oceanu Atlantyckiego.
Bracia Hyde należą do rodziny, która od stuleci związana jest z przemysłem gorzelniczym w Irlandii. Między XVII a XX wiekiem zarządzali dobrze prosperującym barem „Tinker’s Cross” tuż obok Bandon w West Cork. Podawano tam niezmiennie jedne z najlepszych whisky w całym West Cork. Jednakże Alan i Conor Hyde zerwali z dotychczasową familijną tradycją i zamiast związać swoją przyszłość z biznesem polegającym na zarządzaniu pubami, woleli stworzyć coś całkiem nowego. Zapoczątkowali więc niejako nową erę w historii całej rodziny i postawili wszystkie karty na interes związany z produkcją własnej marki whisky. Tak właśnie narodziła się Hyde.
Hibernia Distillers Ltd. nie jest gorzelnią, tak więc, jak czytamy na oficjalnej stronie internetowej firmy, zleca produkcję swojej whisky „tylko najlepszym irlandzkim destylarniom”. Oczywiście docelowo spółka zamierza w przyszłości zająć się także produkcją swoich trunków, natomiast na dzień dzisiejszy ogranicza się do kontroli starzenia się w beczkach wyprodukowanych dlań destylatów, co zresztą robi w nad wyraz ciekawy sposób, który generuje również znakomite efekty. Wracając zaś do wspomnianych „najlepszych irlandzkich destylarni” – przeczytać można o tym, iż w beczki ze świeżymi destylatami Hibernia Distillers zaopatruje się, podobno, w gorzelni Cooley. Nie jest to w stu procentach sprawdzona informacja, a podążając tym tropem o krok dalej, nie można tez wykluczyć, a w zasadzie jako pewnik można przyjąć, iż firma braci Hyde nie ogranicza się tylko i wyłącznie do jednego zakładu. Stąd łatwo wysnuć wniosek, iż whisky (whiskey) Hyde produkuje co najmniej kilka irlandzkich destylarni (ponoć obecnie jest to Great Northern Distillery, producent Teeling Whiskey). Taka polityka powoduje, iż każda wersja whiskey Hyde jest zawsze limitowana.
Hibernia Distillers kultywuje starą irlandzką sztukę rzemiosła zwaną „bonding”. Polega ona po prostu na zakupie świeżych destylatów od wybranej gorzelni i dalszym ich „udoskonalaniu” poprzez starzenie i finiszowanie w odpowiednich beczkach lub ich mieszanie. Grubo ponad sto lat temu w Irlandii była to na tyle powszechna praktyka, iż każdy szanujący się pub posiadał własną, unikalną whiskey. Czas posuchy w tym względzie trwał niemal przez cały XX wiek, dlatego bracia Hyde podjęli się rekultywacji dawnej tradycji mając do dyspozycji nowoczesny biznesplan na miarę XXI wieku.
I tak, dzięki podjętym wysiłkom, Hibernia Distillers produkuje kilka ciekawych odmian whisky Hyde. Poza wersją cask strenght (butelkowaną z naturalna mocą beczki) wszystkie wersje tej whisky butelkowane są z mocą 46% ABV, tak więc możemy mieć pewność, iż żadna z nich nie została poddana procesowi filtracji na zimno. Każda z tych whisky starzona jest w beczkach pochodzących albo bezpośrednio z wybranej gorzelni, albo z winnic z całego świata (w zależności od zapotrzebowania). Dodatkowo tzw. new make (czysty destylat przed zabeczkowaniem) wędruje do własnych beczek należących do firmy, które leżakują w magazynie Bonded w Little Island w hrabstwie Cork. Na koniec, co oczywista, wszystkie destylaty są trzykrotnie destylowane.
Whisky Hyde występuje w trzech wersjach: single malt (ze słodowanego jęczmienia, z jednej destylarni, destylowana w tradycyjnym alembiku typu Cooper Pot Still), single grain (produkowana z kukurydzy, pochodząca z jednej destylarni, destylowana w kolumnach destylacyjnych) i blended. Część z nich opatrzona jest w etykietę, na której widnieje ważna w dziejach Irlandii data (np. Hyde No.5 The Aras Cask 1860 Burgundy Finish Single Grain – gdzie data 1860 to rok urodzenia Douglasa Hyde’a, lub Hyde No.6 1938 Special Reserve Sherry Cask Finish Blended – gdzie data 1938 to rok, w którym Douglas Hyde został mianowany pierwszym prezydentem niepodległej Irlandii).
Największą rolę w wytwarzaniu poszczególnych whisky Hyde ma tzw. Cask Wood Management. Związany jest on ściśle z procesem dojrzewania whisky w beczkach i takim ich doborze, by jak najlepiej uwydatnić walory aromatyczno-smakowe w każdej partii Hyde Whiskey. Ma to ogromny wpływ na jakość produktu finalnego, wszakże nuty odbeczkowe na powyższe mają wpływ nawet w 80 procentach!
I tak w Hibernia Distillers stosuje się przede wszystkim beczki po:
- Bourbonie z Kentucky (są to beczki o pojemności 200 litrów)
- Oloroso Sherry z regionu Jerez de la Frontera w Kadyksie w Hiszpanii (są to beczki typu Hoghshead z dębu amerykańskiego Quercus Alba o pojemności 250 litrów każda)
- Dark Rum z Barbadosu na Karaibach (z dębu amerykańskiego Quercus Alba o pojemności 200 litrów)
- Burgundy z winnic Cote d’Or w pobliżu francuskiego Dijon (dąb francuski, tradycyjne 228-litrowe beczki po czerwonym wytrawnym winie ze szczepu Pinot Noir)
Poza czterema klasycznymi beczkami Hibernia Distillers testuje również beczki po słodkim porto, maderze, koniaku i piwie. Poza tym beczki po bourbonie i rumie są dodatkowo opalane od 15 do 45 sekund w temperaturze minimum 250 stopni Celsjusza. Wyraźnie dodatni wpływ tego procesu na jakość whisky w nich starzonych jest niepodważalny i stanowi zbyt obszerny temat, by poświęcić mu akurat w tym momencie więcej czasu. Dość powiedzieć, że w dębie znajdziemy pięć podstawowych składników chemicznych, m.in. celulozę, ligninę, czy taniny (garbniki), których interakcja ze świeżym destylatem zbożowym powoduje, że whisky, którą wlewamy do kieliszka ma odpowiednią, wysoką jakość, a tym samym złożona strukturę oraz zróżnicowaną i bogatą paletę aromatyczno-smakową. A o to przecież w tym wszystkim przecież chodzi.
Ciepły prąd Zatoki Atlantyckiej powoduje, iż w Cork nigdy nie jest ani za zimno, ani za gorąco. Umiarkowany, oceaniczny, wyjątkowy mikroklimat, jeden z najłagodniejszych w całej Europie Zachodniej – to właśnie w takich warunkach dojrzewa whisky Hyde.
A na całe portfolio Hibernia Distillers składają się obecnie poniższe wersje tej whiskey:
- Hyde No.1 President’s Cask 10yo Oloroso Sherry Cask Finish Single Malt 46% ABV
- Hyde No.2 President’s Cask 10yo Rum Cask Finish Single Malt 46% ABV
- Hyde No.3 President’s Cask 6yo 1916 Bourbon Cask Matured Single Grain 46% ABV
- Hyde No.4 President’s Cask 6yo 1922 Rum Cask Finish Sinlge Malt 46% ABV
- Hyde No.5 The Aras Cask 6yo 1860 Burgundy Cask Finish Single Grain 46% ABV
- Hyde No.6 President’s Reserve 1938 Oloroso Sherry Cask Finish Blended 46% ABV
(mix 18-letniej single malt i 8-letniej single grain whiskey) - Hyde No.7 Sherry Cask Matured 46%
- Hyde Cask Strenght 8yo Bourbon Cask Matured 59% ABV
Na koniec warto powiedzieć co nieco o wielu nagrodach, które, ta młoda przecież firma, otrzymała za swojej znakomitej jakości produkty. Poniżej tylko najważniejsze z nich:
- tytuł najlepszej irlandzkiej whisky single malt na świecie oraz podwójny złoty medal dla Hyde No.1 1 President’s Cask 10yo Oloroso Sherry Cask Finish na World Spirits Competition w San Francisco w 2016 roku (w roku następnym medal srebrny na tym samym konkursie)
- złoty medal dla Hyde No.3 President’s Cask 6yo 1916 Bourbon Cask Matured Single Grain na Irish Whiskey Awards w 2016 roku
- tytuł najlepszej irlandzkiej blended whisky dla Hyde No.6 President’s Reserve 1938 Oloroso Sherry Cask Finish na World Whiskies Awards w 2018 roku
- złoty medal dla Hyde Single Grain 6yo w 2017 roku i podwójny złoty medal dla Hyde No.6 President’s Reserve 1938 Oloroso Sherry Cask Finish Blended w 2018 roku na China Wine & Spirits Awards
Wszelkie powyższe informacje potwierdzają znakomitą jakość whisky jaką podjęło się produkować Hibernia Distillers. Dwaj bracia Hyde w ciągu zaledwie pięciu lat udowodnili, iż można wypuścić na rynek rewelacyjny wręcz produkt, który na długie lata powinien zagościć nie tylko na stołach jury wielu szacownych konkursów branżowych, ale i w domach wielbicieli dobrych, niekoniecznie bajecznie drogich whisky. Przed Hibernia Distillers świetlana przyszłość, tak więc wypada im życzyć jedynie, by jak najszybciej uporali się z postawieniem własnej, niezależnej gorzelni i, używając języka ze świata piwa, z firmy „kontraktowej” przekształcili się w tę najbardziej pożądaną i cenioną, „rzemieślniczą”.
Zobacz więcej whisky Hyde na Kukunawa.pl