UISGE BEATHA Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA
||

UISGE BEATHA Z RÓŻNYCH STRON ŚWIATA

Szkocja i Irlandia to dwa kraje z bardzo bogatą tradycją w produkcji „wody życia”. Do najpoważniejszych „konkurentów” szkockich czy irlandzkich trunków, zaliczyć można między innymi amerykański bourbon. Dobrze radzi sobie również uisge beatha z Kanady czy Japonii. Oczywiście nie oznacza to, że w innych krajach whisky nie jest produkowana – warto w tym miejscu wspomnieć, chociażby Walię, Francję, Szwecję, RPA, Australię, czy Taiwan.  Whisky często wytwarzana jest w miejscach, gdzie bursztynowy trunek cieszy się olbrzymią popularnością.

Indie

Kraj, który przez bardzo długi czas pozostawał pod rządami brytyjskimi – stąd oczywiste wpływy kultury wytwarzania whisky na tych obszarach. Indie odzyskały niepodległość po zakończeniu II wojny światowej. Najwięcej produkcji pochodziło z dwóch zakładów – Amrut i McDowell’s. Destylarnia Amrut powstała w 1948 roku i oprócz produkcji whisky zajmowała się również wytwarzaniem wódki, ginu, brandy i rumu. Trunek Amrut Single Malt Whisky był flagowym produktem indyjskim, powstałym w wyniku licznych badań i eksperymentów, z mieszania wyłącznie indyjskich destylatów. Amrut Single Malt Whisky produkowany z indyjskiego jęczmienia, porastającego stopy Himalajów, który uprawiany był tradycyjnymi metodami. Producenci z Amrut zrezygnowali z filtracji na zimno i leżakowali trunki w miejscowości Bangalore, położonej na wysokości 3 000 stóp n. p. m. Druga indyjska destylarnia – McDowell’s produkowała metodą szkocką (dojrzewanie w dębowych beczkach przez okres minimum 3 lat). McDowell’s Single Malt Whisky destylowana była w miejscowości Ponda.

Zobacz whisky z Indii: https://kukunawa.pl/oferta/Indie,e9

Australia i Nowa Zelandia

Swego czasu w kraju kangurów liderem w produkcji whisky był zakład Tasmania Distillery. Gorzelnia powstała w miejscowości Sullivans Cove, pod koniec lat 80 XX wieku. Do wytwarzania whisky w destylarni wykorzystywano australijski jęczmień o wysokiej jakości i lokalnej, miękkiej oraz czystej wody. Australijczycy, podobnie jak Indyjscy gorzelnicy nie stosują filtracji na zimno, nie barwią trunku oraz nie dodają substancji aromatyzujących. Co ciekawe – w Australii chętnie eksperymentuje się z różnymi rodzajami beczek, stosując różnorodne i zaskakujące zestawienia. Inną gorzelnią z kraju kangurów jest Bakery Hill. W tym miejscu wytwarzane są trunki torfowe (inaczej niż w przypadku Tasmania Distillery) – głównie cask strenght. Z kolei w Nowej Zelandii prym wiodły – Milford oraz Southern Distilleries. W Milford produkowano wyłącznie whisky single malt, zaś w Southern Distilleries wytwarzano zarówno blendy, jak i single malty. Co ciekawe – w destylarni Hokonui (należącej do Southern) wytwarzano bursztynowy trunek, którego receptura sięga podobno 1895 roku. Choć trudno go zaklasyfikować jako klasyczną whisky – jest on bowiem niefiltrowaną mieszanką whisky, miodu i mięty (a więc bardziej przypomina likier). Ma on jasny kolor, lekki smak, wyczuwalne nuty dębu, ale tym, co zaskakuje równie mocno, jest etykieta trunku, na której widoczna jest trupia czaszka i piszczele.

Francja

Jedną z pierwszych gorzelni produkujących whisky był zakład założony przez Leona Warenghema. Destylarnia położona w Bretanii już od 1900 roku wytwarzała różne alkohole mocne. Pod koniec XX wieku, właściciele postanowili destylować dwa rodzaje whisky – Armorik Single Malt oraz Breton Whisky W.B. blended. Pierwszy trunek powstał w wyniku podwójnej destylacji sfermentowanego słodu jęczmiennego. Następnie destylat leżakował przez kilka lat w dębowych beczkach. Breton Whisky W.B. zaś jest blendem złożonym z 25% destylatu jęczmiennego oraz 75% destylatu zbożowego, destylowanym dwukrotnie w tradycyjnych szkockich alembikach. Trunek leżakuje w dębowych beczkach przez 3 lata.

Zobacz whisky z Francji: https://kukunawa.pl/oferta/Francja,e8

Austria

Najpopularniejszą destylarnią w Australii swego czasu był zakład Waldviertler Roggenhof. Gorzelnia założona w 1995 roku produkowała różnorodne trunki – Rye Whisky, Pure Rye Malt Whisky, Pure Rye Malt Whisky „Nougat”, Single Malt Whisky oraz Single Malt Whisky „Karamell”. Właściciel destylarni Waldviertler Roggenhof zapewniał, że każda z beczek używana jest trzykrotnie – podczas pierwszego napełnienia trunek leżakuje około 3 lat, podczas drugiego 5 lat, a w trakcie trzeciego od 12 do 18 lat.

Szwecja

Choć Szwecja znana jest bardziej z produkcji wódki niż whisky, to i tam wytwarza się „wodę życia”. Gorzelnie na tym obszarze powstawały najczęściej z inicjatywy miłośników bursztynowego trunku. Produkowane zapasy szybko się wyprzedawały, a popyt napędzał podaż.

Zobacz whisky ze Szwecji: https://kukunawa.pl/oferta/Szwecja,e11

Inne kraje

Whisky produkowana jest w różnych miejscach na świecie – niektórzy mogą być zaskoczeni tym, jak uisge beatha eksploruje odległe zakątki – RPA, Brazylii, Pakistanie. Choć tradycyjna „szkocka” nadal pozostaje niedoścignionym wzorem, jej potencjalni następcy bardzo starają się i ciężko pracują nad jakością swoich trunków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *