Szkockie gorzelnie od A do Z
|

Szkockie gorzelnie od A do Z (cz.8)

Liczby nie kłamią i mówią same za siebie – to szkockie gorzelnictwo jest najważniejsze i najbardziej dochodowe na świecie. To siedem wieków doświadczenia, dbałości o tradycję i podążania wciąż za nowymi trendami, modami, czasami…

„Glen” (niemal) po staremu

W tej części garść informacji o kolejnych dziesięciu szkockich gorzelniach, z których ogromna większość będzie reprezentować wiek XIX. Znajdzie się też jeden rodzynek, który nie bał się podjąć wyzwania przyjmując na swe barki ciężar przedrostka „Glen” w swej nazwie.

GlenDronach (Highland)

Jedna ze starszych i bardziej cenionych szkockich gorzelni znajdująca się w osadzie Forgue, niedaleko Huntly, w Aberdeenshire, w północno-wschodniej Szkocji. Założona przez Jamesa Allardice’a w 1826 roku w miejscu pierwotnie zwanym Boynsmill. Jedna z pierwszych licencjonowanych gorzelni w Szkocji. Do 2005 roku ogrzewała swe alembiki za pomocą ognia (jedna z ostatnich w Szkocji). Od 2008 roku w rękach BenRiach Distillery Co. (posiadacze zakładów BenRiach i Glenglassaugh), która od 2016 roku jest spółką zależną Brown-Forman. Ceniona szczególnie za whisky starzone w beczkach po sherry. Produkuje 1,8 miliona litrów destylatu rocznie.

Whisky GLENDRONACH. (kukunawa.pl)

Glendullan (Speyside)

Jedna z ostatnich gorzelni stworzonych w okresie boomu ostatniego dziesięciolecia XIX wieku. Znajduje się w sercu Speyside, w miasteczku Dufftown, które nazywane jest „światową stolicą whisky” (jest tu obecnie 6 czynnych gorzelni). Założył ją w 1897 roku William Williams. W początkach wieku XX whisky z Glendullan była jedną z ulubionych samego króla Edwarda VII. W 1972 roku zbudowano obok bliźniaczą gorzelnię. Obie pracowały do 1985 roku, kiedy to pierwotną zamknięto na zawsze. Od 1925 roku w ręku DCL (Diageo). Produkuje 3,6 miliona litrów destylatu rocznie, głównie do blendów. Wersja single malt wydawana jest obecnie pod marką The Singleton.

 GLENDULLAN (kukunawa.pl)

Glenfarclas (Speyside)

Założona w 1836 roku, choć istnieją dokumenty potwierdzające jej nielegalną działalność jeszcze przed 1791 rokiem. Założona przez Roberta Haya, po jego śmierci w 1865 roku zakupiona przez Johna Granta. Od tej pory aż do dziś w rękach tej właśnie słynnej rodziny. Pionierzy edycji cask strenght dzięki wersji Glenfarclas 105 z 1968 roku. Leży nieopodal wioski Ballindalloch, nad rzeką Spey, w północno-wschodniej Szkocji. Słynie ze znakomitej whisky starzonej w beczkach po sherry. Rocznie wytwarza 4 miliony litrów gotowego destylatu.

Destylarnia whisky Glenfarclas z regionu Speyside kukunawa.pl

Glenfiddich (Speyside)

Jedna z najbardziej rozpoznawalnych marek whisky single malt na świecie. Zbudowana własnoręcznie przez Williama Granta w 1886 roku, początkowo pracowała na używanym sprzęcie z Cardow (Cardhu). Położona w Dufftown, w sercu Speyside, mieście nazywanym „światową stolicą whisky” (9 gorzelni w historii, w tym 6 czynnych do dziś). Od samego początku aż do dziś w rękach rodziny Grant. Posiada własna bednarnię i rozlewnię. Kultowa, trójkątna butelka powstała w 1961 roku. To właśnie tej gorzelni zawdzięczamy popularyzację na świecie whisky single malt (Glenfiddich produkuje ją od 1963 roku). Produkuje aż 21 milionów litrów destylatu rocznie (1 miejsce pod tym względem współdzielone z Glenlivet).

 Whisky Glenfiddich – z regionu Speyside ze Szkocji – ceny, opinie – wszystkie rodzaje – kukunawa.pl

Glenglassaugh (Highland)

Mniej znana do niedawna gorzelnia powstała w 1875 roku z inicjatywy płk Jamesa Moir. Umiejscowiona na granicy regionów Speyside i Highland, w północno-wschodniej Szkocji, nieopodal miasteczka Portsoy, we wsi Snadend, w hrabstwie Banffshire/Aberdeenshire. Wielokrotnie doświadczała wzlotów i upadków, niemal zniknęła na zawsze po kryzysie i zamknięciu w latach 80-tych XX wieku. Uratowana przez rosyjską firmę energetyczną Scaent Group w 2008 roku. Od 2013 roku w rękach The BenRiach Distillery Co.(od 2016 roku część Brown-Forman). Obecnie wzmacnia swe portfolio. Produkuje 1 milino litrów destylatu rocznie (whisky nietorfowa i torfowa).

Whisky GLENGLASSAUGH. (kukunawa.pl)

Glengoyne (Highland)

Gorzelnię Glengoyne (pierwotnie – Burnfoot) założył w 1833 roku miejscowy rolnik, George Connell. Leży na tzw. Highland Line, na granicy regionów Highlands i Lowlands, i to dosłownie – fermentacja i destylacja odbywają się w Highlands, maturacja w magazynach na terenie Lowlands. W 1984 roku otrzymała Royal Warrant od Królowej Matki, Elżbiety I. Od 2003 roku w portfelu Ian Macleod Distillers Ltd. (posiadają jeszcze gorzelnie Tamdhu i Rosebank). Produkuje 1,1 miliona litrów delikatnej, częstokroć starzonej w beczkach po sherry, whisky rocznie.

Glengoyne (kukunawa.pl)

Glengyle (Campbeltown)

Rodzynek wśród zakładów opisywanych w tym artykule. Powstała w 2004 roku w budynkach dawnej, zamkniętej w 1925 roku destylarni, z inicjatywy firmy J & A Mitchell. Zarządzana przez potomka rodziny Mitchell, Hedleya Wrighta, który trzyma pieczę również nad pobliską gorzelnią Springbank. Produkuje niewiele, bo 750 tysięcy litrów destylatu rocznie. Wytwarza mocno torfową whisky pod nazwą Kilkerran.

Glenkinchie (Lowland)

Przedstawicielka „wielkiej trójki” z Lowland – jednej z trzech najstarszych gorzelni w tym regionie (obok Auchentoshan i Bladnoch). Whisky z Glenkinchie częstokroć nazywana jest potocznie The Edinburgh Malt. Związane jest to ściśle z położeniem gorzelni, która znajduje się nieopodal małej wioski Pencaitland w hrabstwie East Lothian, zaledwie 15 mil od Edynburga. Glenkinchie założyli w 1837 roku bracia-rolnicy John i George Rate, którzy w jej miejscu posiadali już w 1825 roku nielegalna gorzelnię Milton (udawała młyn). Początkowo słabo jej szło – po bankructwie jej tereny służyły za…tartak i oborę. Posiada największy alembik w Szkocji (ponad 20 tysięcy litrów pojemności). Od 1925 roku w rękach DCL (Diageo). Produkuje 2,5 miliona litrów delikatnej, kwiatowej whisky, głównego składnika blenda Johnnie Walker.

Whisky Glenkinchie – szkocka z regionu Lowland – kukunawa.pl

Glenlivet (Speyside)

Współdzieli z Glenfiddich miano najwięcej produkującej gorzelni w Szkocji (21 milionów litrów destylatu rocznie). Stworzona przez George’a Smitha w 1824 roku była jedną z pierwszych licencjonowanych destylarni w Szkocji. Położona w sercu Speyside, nad rzeką Livet, u podnóża zbocza Ben Rinnes. Od początku zdobyła uznanie, toteż „sąsiadki” podszywały się pod jej sukces dodając do nazwy regionu człon „Glenlivet” (Speyside Glenlivet – patrz: Tomintoul). Stąd zmiana nazwy na The Glenlivet pod koniec XIX wieku. Od 2001 roku w portfelu Pernod Ricard (spółka zarządzająca: Chivas Brothers). Jedna z najpopularniejszych na świecie marek single malt whisky.

Destylarnia whisky The Glenlivet – z regionu Speyside – wszystkie rodzaje, ceny i opinie – kukunawa.pl

Glenlossie (Speyside)

jedna ze starszych destylarni, założona w 1876 roku przez Johna Duffa, późniejszego pomysłodawcy zakładów Longmorn i Benriach. Znajduje się niedaleko miasta Elgin, w hrabstwie Morayshire, w północno-wschodniej Szkocji. Od 1919 roku zarządza nią DCL (Diageo). Od 1971 roku na jej terenie znajduje się gorzelnia Mannochmore, z którą do dziś współdzieli magazyny. Produkuje 2,8 miliona litrów destylatu rocznie, z czego praktycznie wszystko trafia do blendów.

GLENLOSSIE (kukunawa.pl)

W większości potęgi

Wśród dziś opisywanych gorzelni na uwagę zasługuje fakt, iż wśród nich znajdziemy 2 najwięcej produkujące – Glenlivet i Glenfiddich. Bardzo cenione i popularne są również GlenDronach i Glenfarclas. Swoje trzy grosze próbują dodać jeszcze Glengoyne i Glenglassaugh. Ugruntowaną pozycję mają „konie robocze” – Glenkinchie, Glenlossie, czy Glendullan. I wyjątek, czyli Glengyle z wielce obiecującą whisky Kilkerran…

Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *