WYJĄTKOWA WHISKY ZE SPEYSIDE
Region Speyside znajduje się w północno-wschodniej części Szkocji. Na tym obszarze funkcjonuje wiele wybitnych gorzelni. Produkowane w nich trunki odznaczają się różnorodnym charakterem. Ze Speyside nieodłącznie utożsamiane są destylarnie takie jak The Macallan, Tormore, Cardhu, Aberlour, Balvenie, Benromach czy Glenfiddich i The Glenlivet. W Speyside produkowane są łagodne, dobrze zbalansowane, mniej dymne whisky. Ekspresje te przypadną do gustu zarówno amatorom, zaczynającym swoją przygodę z whisky, jak i doświadczonym smakoszom. Czym jeszcze wyróżnia się region Speyside i dlaczego jest to jeden z najbardziej cenionych obszarów w Szkocji?
Najlepsze single malty ze Speyside
Na samym początku, warto wspomnieć, iż w Speyside produkowane są również blendy np. Old Perth Original. Region ten słynie jednak z wyśmienitych single maltów. Co ciekawe – gorzelnie działające w Speyside odpowiadają za około 60% całkowitej krajowej produkcji single maltów, a Glenfiddich Whisky z zakładu William Grant & Sons to jeden z najpopularniejszych trunków na świecie. Na palecie aromatyczno-smakowej whisky ze Speyside dominują akcenty suszonych owoców, jabłka, dębiny, wanilii i zbóż.
- Ballantine’s Glentauchers 15 YO.
Trunek o pięknej złocistej barwie. Na palecie akordy mandarynek i orzechów laskowych. W smaku dominują porzeczki, maliny i słód zbożowy. Finisz wieńczą nuty owoców.
- Cardhu 15 YO.
Rozpieszcza zmysły akcentami karmelu i gałki muszkatołowej. Na języku wyraźnie wyczuwalne aromatyczne korzenne przyprawy.
- Ben Riach Heart of Speyside.
Trunek dostępny w trzech wersjach: dymnej, klasycznej oraz łagodnej – potrójnie destylowanej. Ekspresja wyróżnia się falami miodu, suszonych owoców, przypraw korzennych i dębiny.
- Glen Elgin 12 YO.
Jedna z ulubionych whisky z regionu Speyside, doceniona przez koneserów na całym świecie. Słodka, mandarynkowa, z kompozycją olejku orzechowego, masła i akcentów kwiatowych.
Peated whisky
Whisky torfowa, w której wyraźnie wyczuwalny są akordy dymu torfowego. Słód wykorzystywany do wytworzenia trunku, suszony jest właśnie przy użyciu dymu torfowego. Co ciekawe – w Szkocji z uwagi na małą ilość drewna, torf od wieków wykorzystywany jest jako materiał opałowy. Speyside to źródło wyjątkowych peated whisky, które cenione są za swoje walory smakowe i aromatyczne.
Region Speyside – ciekawostki
Speyside urzeka zapierającą dech w piersiach fauną i florą. Ukształtowanie geograficzne i klimatyczne to nie jedyne atuty regionu – obszar ten jest jednym z najbardziej efektywnych miejsc, w których powstają bursztynowe trunki.
- Speyside znajduje się pomiędzy miastami Dufftown i Elgin.
- Nazwa regionu nawiązuje do drugiej po względem długości rzeki – Spey.
- Powierzchnia regionu Speyside jest mniejsza od powierzchni np. Lowland czy Highland.
- W dolinie rzeki Spey funkcjonuje około 50 gorzelni.
- Głównym centrum produkcji jest miasto Dufftown – funkcjonuje tam między innymi Balvenie, Glendullan, Mortlach czy Glenfiddich.
- W Elgin znajdują się gorzelnie Glen Elgin, Benromach, Linkwood, Glen Moray czy Longmorn.
Powolnie, kontemplując każdy łyk
Trunki ze Speyside fantastycznie nadają się do powolnej degustacji. Szlachetne whisky rozpieszczają każdy zmysł i cieszą nie tylko nos czy podniebienie, ale również oczy. Przed przystąpieniem do degustacji, warto zadbać o właściwe szkło. W tym celu dobrze jest postawić na specjalistyczny kieliszek degustacyjny o tulipanowym kształcie czy niską szklankę z grubym dnem. Do kieliszka lub szklanki powinno trafić około 20 ml trunku – taka ilość jest wystarczająca. Alkohol należy degustować w temperaturze pokojowej – dzięki temu będzie można wychwycić wszystkie drzemiące w nim niuanse. Dodanie do ekspresji jednej lub dwóch kropli wody niegazowanej, rozwinie wachlarz smaków i aromatów ukrytych w whisky.
Dla amatora i konesera
Wpusty ze Speyside mają bardzo uniwersalny charakter. Są to trunki łagodne, owocowe, bogate i zaskakujące. Speyside Whisky przypadnie do gustu zarówno osobom, które nie mają doświadczenia z mocnymi alkoholami, ja i wprawionym miłośnikom szkockich ekspresji. Whisky z tego regionu jest niezwykle ceniona przez koneserów i znawców na całym świecie.
Drinki z whisky
Na bazie whisky ze Speyside, można przygotować wiele pysznych drinków – na zimno, na ciepło, słodkich lub kwaśnych:
Whisky sour
Składniki:
- 50 ml whisky
- 40 ml soku z cytryny
- 20 ml soku z cukru trzcinowego
- lód
Wszystkie składniki należy wymieszać w shakerze. Do koktajlu idealnie nadaje się niska szklanka z grubym dnem.
Whisky z miodem
Składniki:
- 200 ml whisky
- 50 ml soku z cytryny
- 60 ml płynnego miodu
- 200 ml wody przegotowanej
W garnku należy podgrzać wszystkie składniki. Miodu nie należy zagotowywać! Gorący napój zaleca się podawać w szklankach.
Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl