Największe gorzelnie whisky w Szkocji
W Szkocji działa obecnie grubo ponad 100 gorzelni produkujących whisky. Gros z nich to zakłady wytwarzające whisky słodową, jednakże istnieje również kilka, w których powstaje tylko whisky zbożowa.
Czy naj zawsze jest naj?
Gorzelnie, które produkują najwięcej są częstokroć również najpopularniejsze lub należą do ścisłej czołówki tych najczęściej wybieranych, kupowanych, znanych. Czy powstają tam także najlepsze whisky – na to pytanie każdy z nas musi już odpowiedzieć sobie sam.
The Glenlivet
Jedna z pierwszych licencjonowanych gorzelni w Szkocji i jedna ze starszych w regionie Speyside. Gigant posiadający aż 7 par alembików oraz 16 kadzi fermentacyjnych. Od 2001 roku w rękach Pernod Ricard, który pomógł zwiększyć wydajność do 21 milionów litrów destylatu rocznie.
https://kukunawa.pl/oferta/GLENLIVET,a22
Glenfiddich
Zakład-legenda, który sprzedaje najwięcej whisky słodowej rocznie na świecie. To od Glenfiddich tak naprawdę rozpoczęła się era słodowej whisky na świecie. Chluba i chwała rodziny Grant posiada aż 16 par alembików i 32 kadzie fermentacyjne. Obok The Glenlivet produkuje najwięcej – 21 milionów litrów destylatu rocznie.
https://kukunawa.pl/oferta/GLENFIDDICH,a64
The Macallan
Glenfiddich, czy The Glenlivet znajdziemy na każdej niemal marketowej półce. W przypadku The Macallan nie jest to już tak oczywiste. Pionierzy whisky koneserskiej, ekskluzywnej, inwestycyjnej, którzy za malty na poważnie wzięli się dopiero w latach 80-tych XX wieku. Posiadają łącznie 36 alembików (12 wash, 24 spirit), 21 kadzi fermentacyjnych i roczną produkcję na poziomie 15 milionów litrów gotowego destylatu.
https://kukunawa.pl/oferta/MACALLAN,a66
Ailsa Bay
Tym razem duże zaskoczenie. Nowa destylarnia w rękach William Grant & Sons, którą zbudowano w 2007 roku w celu zabezpieczenia destylatów słodowych dla blendów z portfolio firmy. Wytwarza własne, torfowe i nietorfowe malty za pomocą 8 par alembików i 24 kadzi fermentacyjnych. Roczna produkcja to „skromne” 12 milionów litrów destylatu.
https://kukunawa.pl/oferta/AILSA_BAY,a296
Glen Ord
Mniej znana gorzelnia, ale raz, że ma potężnego właściciela, czyli Diageo, a dwa – produkuje cenione wśród blenderów destylaty, dlatego gros jej produkcji trafia właśnie do mieszanek. Występuje na rynku najczęściej pod marką wspólną kilku gorzelni – The Singleton. Pracuje na 3 parach alembików i 10 kadziach fermentacyjnych. Rocznie potrafi wytworzyć 11.5 miliona litrów destylatu.
https://kukunawa.pl/i_SINGLETON-15Y-54-2–0-7L-DIAGEO-SPECIAL-RELEASES-2022,15131
Roseisle
Gorzelnia z tzw. nowej fali. Powstała w 2009 roku i jest najmłodszą gorzelnią w rękach Diageo. Początkowo kontrowersyjna, gdyż uważano, że jej budowa może być powodem zamknięcia starszych zakładów Diageo. Produkuje różne style whisky za pomocą 14 kadzi fermentacyjnych i 7 par alembików. Roczna produkcja wynosi 10,8 miliona litrów destylatu.
Dalmunach
Kolejna destylarnia z tzw. nowe fali, tym razem „świeżynka” z 2015 roku. Zbudowana na terenie zamkniętej gorzelni Imperial przez Chivas Brothers (Pernod Ricard) jest jedną z najnowocześniejszych destylarni na świecie. Z pomocą 16 kadzi fermentacyjnych i 4 par alembików wytwarza 10,5 miliona litrów destylatu rocznie, z czego gros trafia do Chivas Regal i Ballantine’s.
https://kukunawa.pl/i_COOPERS-CHOICE-DALMUNACH-WINTER-FRUITS-PORT-WOOD-FINISH-56-5–0-7L,15507
Teaninich
Kolejna gorzelnia od Diageo, tym razem z dużo dłuższą i ciekawą historią. Jeden z głównych koni pociągowych koncernu, z pomocą 8 kadzi do fermentacji i 3 par alembików produkuje 10,2 miliona litrów destylatu rocznie. Większość trafia do Johnnie Walker, ale można znaleźć nieliczne bottlingi Teaninich – naprawdę świetnej whisky.
https://kukunawa.pl/search/teaninich
Glenmorangie
Jak widać jedna z najbardziej rozpoznawalnych szkockich gorzelni wcale nie produkuje aż tak dużo. Duża ilość aparatury (16 kadzi fermentacyjnych, 6 par alembików) wcale nie przekłada się na ogromne zdolności produkcyjne – jest to ledwie 6,5 miliona litrów destylatu rocznie. Ledwie, bo co to będzie za czas jakiś – tenże czas pokaże…
https://kukunawa.pl/oferta/GLENMORANGIE,a54
Caol Ila
Niezwykle popularna i ceniona gorzelnia z legendarnej Islay. Na tę chwilę największy producent whisky na tej właśnie wyspie. Produkuje 6,4 miliona litrów torfowego i nietorfowego destylatu rocznie z pomocą 10 kadzi fermentacyjnych i 3 par alembików. Łatwo dostępna, również w niezależnym bottlingu.
https://kukunawa.pl/oferta/CAOL_ILA,a18
Gorzelnie słodowe to i tak nic
Było o gorzelniach słodowej whisky, ale… Najwięcej whisky, co nie dziwi, produkują gorzelnie zbożowe. Cameronbridge i Girvan aż po 110 milionów litrów rocznie, dalej North British 72 miliony, Strathclyde 39 milionów, Invergordon skromne 36 milionów, czy Starlaw 25 milionów. Dopiero tutaj znalazłyby się Glenlivet i Glenfiddich. No ale 90% sprzedawanej whisky na świecie to blendy…
https://kukunawa.pl/search/cameronbridge
https://kukunawa.pl/search/invergordon
https://kukunawa.pl/i_DUNCAN-TAYLOR-STRATHCLYDE-24Y-1990-55-7–0-7,7492
Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl