NAJPOPULARNIEJSZE WHISKY ŻYTNIE

Na świecie przybywa koneserów tego rodzaju alkoholu. Jest to pozycja dedykowana poszukiwaczom nowych smaków i aromatów. Zgodnie z przepisami, whisky żytnia musi być wytwarzana w co najmniej 51% z żyta. Niektórzy producenci mieszają żyto z kukurydzą, jęczmieniem lub pszenicą. Inni zaś zwiększają udział żyta do 100%, aby otrzymać produkt maksymalnie pikantny. Co ważne – rodzaju innych zbóż, wchodzących w skład whisky żytniej, prawo nie precyzuje, więc producenci wykorzystują tę dozę elastyczności i eksperymentują. Wraz ze wzrostem popularności whisky żytniej, zaczęto przywiązywać większą wagę do tego, gdzie żyto jest uprawiane. Aktualnie duża część wykorzystywanego surowca pochodzi z Ameryki, Kanady i krajów skandynawskich. Producenci w destylarniach eksperymentują nie tylko z proporcjami zbóż, ale i rodzajami beczek, w których trunki nabierają charakteru.

Jim Beam Rye Pre-Prohibition Kentucky Straight Rye Whiskey

Nowa odmiana klasycznego Jima Beama. Słodki trunek, w wyczuwalną nutą migdałów, miodu i wanilii. Po dłuższym kontakcie z powietrzem, alkohol uwalnia aromaty owocowe. W smaku dosyć łagodny. Finisz średnio długi, przyjemny, subtelnie pikantny. Trunek dobrze smakuje podany na kościach lodu. Urzeka przepięknym kolorem, który jest efektem starzenia w ręcznie robionych dębowych beczkach.

Woodford Reserve Distiller’s Select Kentucky Straight Rye Whiskey

Ekspresja wytwarzana jest z zacieru zawierającego 53% żyta. Pozostałe składniki to kukurydza (33%) i słód jęczmienny (14%). Destylacja trunku odbywa się w miedzianych alembikach, a każda butelka jest indywidualnie numerowana i dodatkowo opatrzona numerem beczki, z której została napełniona. Formuła dojrzewa przez 7 lat w beczce. Na palecie aromatyczno-smakowej akordy żyta, czarnego pieprzu, marcepanu, migdałów i owoców. W ustach żyto, goździki, mięta. Finisz długi, słodko-pikantny. Producent rekomenduje degustację trunku bez dodatków – na czysto.

Knob Cree Straight Rye Small Batch

Produkt zadebiutował na rynku w 2012 roku. Ekspresja nie posiada oznaczenia wieku, ale można mieć pewność, że destylaty dojrzewały w świeżych beczkach z białego dębu amerykańskiego, przez co najmniej 4 lata. Trunek wytworzono z zacieru składającego się w 55% z żyta. Dram zabutelkowany z mocą 50% alkoholu. Żytnia whiskey łączy w sobie wiele smaków i aromatów np. karmel, cynamon, wanilię, tytoń, owoce, orzechy. W ustach orzechy ziemne, skórka z pomarańczy, gałka muszkatołowa. Finisz średnio długi, słodko-pikantny.

Wild Turkey Rare Breed Barrel Proof Rye Whiskey

Mieszanka 4, 6 i 8-letnich whiskey żytnich nie filtrowana na zimno. Dobrze skomponowany trunek, o dominujących aromatach owoców, cytrusów, karmelu oraz pieprzu. Idealna ekspresja do degustacji na czysto, lub na kościach lodu. Na palecie aromatyczno-smakowej nie brakuje akordów zielonego jabłka, cytryny, czarnej herbaty, słonego karmelu. Finisz przyjemny i stosunkowo długi.

Bulleit 95 Rye Frontier Whiskey

Pozycja zadebiutowała w 2011 roku. Formuła powstała z zacieru składającego się w 95% z żyta i w 5% ze słodu jęczmiennego. Dram dojrzewa przez 5-7 lat w dębowych beczkach, po czym jest zabutelkowany z mocą 45% alkoholu. Trunek wyróżnia się słodkim i świeżym zapachem. W smaku nuty owocowe i pikantne akcenty. Sprawdza się podczas degustacji solo oraz jako baza do koktajli. Na palecie aromatyczno-smakowej karmel, dębina, miód, wanilia, cynamon. Finisz dymny, pikantny i długi.

Jack Daniel’s Tennessee Straight Rye Whiskey

Dram powstał z zacieru, który składa się w 70% z żyta, w 18% z kukurydzy i w 12% z jęczmienia słodowanego. Destylat poddawany jest trzykrotnej filtracji, przez trzy metrową warstwę klonowego węgla drzewnego. Dojrzewa przez 5 lat w beczkach z amerykańskiego dębu. Whiskey o przyjemnym słodki aromacie i wytrawnym, zbożowym smaku. W ustach dominują akordy chleba bananowego, gałki muszkatołowej, czekolady, pomarańczy i wanilii. Finisz jest pieprzny, długi i rozgrzewający.

Koval Rye Whiskey

Dram powstał w Chicago. Wyprodukowany w 100% z żyta – bez żadnych domieszek innego zboża. W nosie lekka, świeża, owocowa, z nutą karmelu, imbiru, gałki muszkatołowej i kopru. Na podniebieniu chleb razowy, miód, orzechy, anyż. Whiskey zachwyca wyjątkowym charakterem oraz zaskakuje bogactwem smaków i aromatów. Producent rekomenduje degustację trunku w temperaturze 16 stopni, w niskiej szklance z grubym dnem lub w specjalistycznym kieliszku degustacyjnym.

Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *