NAJLEPSZE 12-LETNIE TRUNKI
Im starsza whisky, tym lepsza. Wszystkie trunki sklasyfikowane jako whisky muszą przejść proces 2-letniej lub 3-letniej maturacji w dębowych beczkach. Prawdziwą gratką są jednak alkohole z dwucyfrową liczbą na etykiecie. Whisky 12-letnie to pozycje, do produkcji których wykorzystano destylaty nie młodsze niż 12 lat. Oznacza to, że każdy z nich spędził w dębowej beczce przynajmniej 12 lat, nabierając wyjątkowych cech aromatycznych, smakowych i wizualnych. Oczywiście nie oznacza to, że whisky lub whiskey 12-letnia nie może zawierać w sobie trunków leżakowanych o wiele dłużej. Poniżej znajdziesz kilkanaście propozycji doskonałych produktów z kategorii whisky 12Y.
Old Pulteney 12Y
12-letnia Old Pulteney wyróżnia się na tle innych, łagodnych szkockich ekspresji. Na palecie aromatyczno-smakowe krem waniliowy, miód, gruszka, cytrusy, brzoskwinia, wosk pszczeli i toffi. Finisz wypełniony solą i morską bryzą. pozycja dla każdego – jej łagodny i unikalny morski styl docenią zarówno amatorzy, jak i doświadczeni koneserzy. Produkt wielokrotnie nagradzany i wyróżniany.
anCnoc 12Y
Trunek leżakowany w najbardziej klasycznych beczkach po amerykańskim bourbonie. 12-letni dram nie kryje się ze swą subtelną, finezyjną, waniliową słodyczą. Whisky dwukrotnie destylowana w tradycyjnych alembikach. Na podniebieniu owoce, orzechy, kokos, miód, karmel i krem waniliowy. Finisz pełen pieprzu, lukrecji, gorzkiej czekolady, cytryny i miodu. Produkt dla każdego, na każdą okazję.
Glenlivet 12Y
Gładka, owocowa, złożona, wyrafinowana formuła. Whisky o jasnym, żywym, złotym kolorze. Nos letni i owocowy – pełen wanilii, miodu i jabłek z cynamonem. W smaku dobrze zbalansowana i owocowa, z wyczuwalnym ananasem i jabłkiem. Finisz długi i łagodno-kremowy. Typowy klasyk z regionu Speyside. Dobra pozycja w portfolio The Glenlivet, w przystępnej cenie i o doskonałej jakości.
Glenfiddich 12Y
Alkohol dojrzewa przez 12 lat w beczkach po sherry, z dębu europejskiego i dębu amerykańskiego. Następnie ostatnie 9 miesięcy spędza w specjalnych kadziach, a finalnie zostaje zabutelkowana z mocą 40% alkoholu. Ta flagowa pozycja z portfolio destylarni Glenfiddich urzeka nutami gruszki, toffi, śmietanki oraz przypraw korzennych. Finisz jest długi i łagodny. Whisky dla koneserów, znawców oraz smakoszy szkockich single maltów.
Dalmore 12Y
Edycja Dalmore 12Y dojrzewa w beczkach z białego dębu amerykańskiego, w których wcześniej dojrzewała amerykańska whiskey, przez około 9 lat. Następnie zawartość beczek przelewa się do beczek po hiszpańskim winie sherry matusalem. Formuła wyróżnia się aromatem owoców cytrusowych z czekoladą i przyprawami korzennymi, a także smakiem hiszpańskiej pomarańczy. Finisz urzeka ciemną czekoladą i czarną kawą.
Black Bull 12Y
12-letnia Black Bull to kolejna odsłona z portfolio firmy Duncan Taylor. Alkohol zbutelkowany z mocą 50%. Pozycja wielokrotnie nagradzana i wyróżniana. Whisky zaskakuje smakiem oraz zadziwia delikatnością. Bursztynowy kolor ekspresji współgra z mocnymi aromatami czekolady, toffi, sherry oraz wanilii. Produkt sprawdzi się na prezent oraz przypadnie do gustu prawdziwym smakoszom oraz fanom mocnych alkoholi.
Chivas Regal 12Y
Receptura 12-letniej whisky liczy sobie już ponad 200 lat. Pierwsza edycja została wydana w 1909 roku, jako 25-letnia blended whisky. Jej formułę opracował Charles Howard. Dram budowany jest z 40 rodzajów starannie wyselekcjonowanych whisky słodowych i zbożowych, starzonych w beczkach po sherry i po bourbonie, przez minimum 12 lat. Głównym składnikiem jest whisky single mlat z Strathilsa. Na palecie aromatyczno-smakowej płatki zbożowe, krem waniliowy, morela, owoce sadu, dzikie zioła i pieczone jabłka. Finisz trwały i bogaty.
Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl