JAK PIĆ BOURBON? PROPOZYCJE TRUNKÓW WARTYCH DEGUSTACJI
|

JAK PIĆ BOURBON? PROPOZYCJE TRUNKÓW WARTYCH DEGUSTACJI

Bourbon to amerykańska whiskey, która zawiera od 40 do 70% alkoholu. Do jej produkcji wykorzystuje się kukurydzę oraz inne zboża, takie jak żyto czy słodowany jęczmień. Trunek nie zawiera żadnych innych dodatków, poza wodą. Bourbon leżakuje w świeżych, dębowych beczkach przez okres minimum 2 lat, co przydaje mu bardzo charakterystycznych nut. Bardzo duża część produkcji bourbona, ma miejsce w stanie Kentucky. Zobacz, jak pić bourbon i które pozycje to absolutny must-have!

Bourbon

Amerykańska whiskey różni się od szkockiego, bursztynowego trunku składem oraz procesem wytwarzania. W przypadku szkockiego czy irlandzkiego alkoholu, mowa jest przede wszystkim o jęczmieniu, a także suszeniu słodu dymem torfowym lub gorącym powietrzem. Trunki z Irlandii i Szkocji leżakują w dębowych beczkach różnego rodzaju. Bourbon to z kolei trunek zupełnie inny, wyjątkowy i zapadający w pamięć. Ma wyrazisty charakter i mocny smak.

Degustacja na różne sposoby

Bourbon można smakować na różne sposoby. Podczas serwowania, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów:

  • Temperaturę.

Degustacja alkoholu w temperaturze pokojowej, pozwala wyczuć wszystkie znajdujące się w ekspresji smaku i aromaty. Bourbon można również schłodzić za pomocą kości lodu lub specjalistycznych kamieni bądź kostek.

  •  Szkło.

Najlepsze do serwowania bourbona są niskie szklanki, z grubym dnem, wykonane z masywnego szkła. Szklanki typu “tumbler” lub “old fashioned” to dobry wybór na różne okazje. Alternatywą są specjalistyczne kieliszki degustacyjne typu “glencairn”.

Na czysto

Amerykańska whiskey degustowana na czysto, powinna wyróżniać się złożoną paletą aromatyczno-smakową. Alkohol należy podać w temperaturze pokojowej, w kieliszku o tulipanowym kształcie.

Woodford M.C. Cherry Wood Smoked Barley 12

Trunek z ekskluzywnej serii Master’s Collection – jest to dwunasta edycja luksusowego bourbona. To jedna z pierwszych whiskey z Kentucky, w której zastosowano słód jęczmienny, wystawiony na działanie dymu z drewna drzewa wiśni. Pozycja zawiera 30% zacieru słodowego. Bourbon zabutelkowany z mocą 45,2% alkoholu. Na palecie aromatyczno-smakowej akcenty wiśni, sosny, brązowego cukru, jeżyny, migdałów. Finisz średniej długości, wypełniony akordami wędzonki i kakao. Przepięknie zdobiona butelka.

Wild Turkey Longbranch

Mocno cytrusowy, maślany i delikatnie dymny trunek. Zachwyca wszechstronnością i doskonałym wyważeniem smakowego profilu. Bursztynowa ekspresja pełna jest pomarańczy i karmelu. W nosie dąb i lekki dym. Finisz bogaty, owocowy i słodki. Produkt dla koneserów i bardziej wymagających smakoszy.

Na kościach lodu

Bourbona na kościach lodu smakuje doskonale! Schłodź trunek za pomocą klasycznych kości lodu lub specjalnych kamieni, które nie rozcieńczą alkoholu, a wyłącznie obniżą jego temperaturę.

Maker’s Mark

Edycja powstała z miękkiej, czerwonej pszenicy ozimej, która nadaje trunkowi słodkiego charakteru. Co ciekawe – Maker’s Mark ma dostęp do jednej z najlepszych wód do produkcji alkoholu. Formuła otula akcentami wanilii oraz karmelu. Na podniebieniu nuty owocowe i pudding waniliowy. FInisz dość słodki, średniej długości.

W drinku

Bourbon to fantastyczna baza pod koktajl lub drink. W towarzystwie innych rodzajów alkoholi, soków, napojów czy likierów, amerykańska whiskey prezentuje się nadzwyczaj dobrze! Spróbuj różnych kombinacji.

Four Roses

Whiskey starzona przez 5-6 lat, o bogatym zapachu kwiatów, palonego cukru, miodu oraz drewna. Finisz pełen nut imbiru, orzechów i dębu. Bardzo przystępna, przyzwoita i smaczna pozycja. Edycja zabutelkowana z mocą 40% alkoholu. Złocisty trunek dobrze komponuje się z innymi dodatkami.

Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *