Gorzelnia Botucal – Diplomatico

Gorzelnia Botucal (lub – zamiennie – Diplomatico) powstała w 1959 roku w La Miel w Wenezueli. Jej właścicielem była LUSA (Licorerias Unidas SA), zaś głównym udziałowcem – kanadyjski Seagram’s International, jeden z największych koncernów produkujących alkohole na świecie.

Początkowo rum Botucal sprzedawany był głównie na rynku lokalnym. Wszystko zmieniło się w 2002 roku, kiedy to LUSA postanowiła sprzedać swoje aktywa, w tym gorzelnię oraz prawa do używania marki. W projekt zaangażowali się lokalni przedsiębiorcy, którzy widzieli w Botucal duży potencjał. Złożyli oni satysfakcjonującą ofertę i już w tym samym roku przekształcili LUSA w DUSA (Destilerias Unidas SA). W ten sposób kapitał firmy w stu procentach przeszedł w ręce rodzimych Wenezuelczyków. Dzięki temu wydarzeniu w dniu dzisiejszym możemy śmiało podawać, iż marka Botucal (Diplomatico) znana jest w ponad 50 krajach świata, co więcej, rumy z tej gorzelni uznawane są za jedne z najlepszych na całym ziemskim globie, a o ich jakości świadczy także fakt, iż mają one prawo do podkreślania posiadania specjalnego, chronionego znaku pochodzenia DOC „Ron de Venezuela” (Protected Denomination of Origin).

O jakości rumów Botucal wiele mówi postępowanie wewnątrz firmy, i to na każdym możliwym etapie. Botucal zatrudnia prawie 700 Wenezuelczyków i zapewnia im nie tylko znakomite warunki pracy, lecz także liczne, przydatne socjalne świadczenia; do produkcji destylatów używa tylko najlepszej trzciny cukrowej w wersji premium i wykorzystuje bogatą gamę metod destylacji; poza tym w 2009 roku DUSA otrzymała certyfikat ISO 14001 przez wzgląd na swój ogromny wkład w ochronę środowiska – stworzyła m. in. unikatowy proces oczyszczania wody resztkowej w nawóz organiczny oraz doprowadziła do tego, iż 100% poprodukcyjnych odpadów stałych nadaje się do ponownego recyklingu.

Gorzelnia DUSA znajduje się w miejscu nieprzypadkowym, u podnóża Andów (ze względu na idealne warunki klimatyczne), blisko głównych zakładów przetwórstwa cukru w okolicy oraz Parku Narodowego Terapaima, zapewniającego krystalicznie czystą wodę do produkcji rumu premium.  Wybór lokalizacji, jak i innowacyjne i najwyższej jakości metody produkcji doceniono w 2013 roku przyznając DUSA tytuł najlepszej destylarni rumu na świecie „Rum Barrel Award” (na London Rum Fest).

Inspiracją do powstania rumu Botucal była nietuzinkowa postać Don Juancho Nieto Melendeza, legendarnego wenezuelskiego „Mantuano” (lokalnego szlachcica). Zamieszkiwał  on w XIX wieku w pobliżu terenów, na których obecnie stoi zakład produkcyjny należący do DUSA (Dolina Planas). Był on pasjonatem alkoholi, a w szczególności rumów. Przez dziesięciolecia zgromadził imponującą kolekcję tychże, tak wspaniałą, iż poczęto powszechnie nazywać ją  „Rezerwą Ambasadora” (oczywiście na cześć jej właściciela). Wszystko to spowodowało, że to właśnie portret Don Juancha widnieje na każdej etykiecie produktów spod egidy DUSA.

Produkty pochodzące z gorzelni DUSA mają dwie równoważne nazwy – Diplomatico i Botucal. Początkowo używano tylko tej pierwszej, natomiast, przez wzgląd na to, iż w kilku krajach zarejestrowano nazwę Diplomatico jako chroniony znak towarowy, pojawiła się alternatywna – Botucal (którą można spotkać m. in. w Polsce).

Sama nazwa Botucal odnosi się bezpośrednio do jednej z Haciend (farm) przynależnych do terenów gorzelni. Jest to farma rolnicza, ekologiczna, na której hoduje się bawoły, konie i strusie, zaś jej część poświęcona jest uprawie trzciny cukrowej, tak potrzebnej przy produkcji rumu.  Samo zaś słowo swe etymologiczne korzenie ma w rdzennym „Botuka”, co oznacza „Zielone Wzgórze”. Takie właśnie wzgórze, będące częścią Parku Narodowego Terapaima znajduje się właśnie tuż przed gorzelnią.

Proces produkcji rumów w DUSA jest unikatowy i niezwykle ciekawy. Lżejsze gatunkowo rumy wytwarza się z melasy, cięższe – z miodów z trzciny cukrowej. Destylarnia wykorzystuje melasę premium – o potencjalnie dużej zawartości cukru oraz niskiej zawartości popiołu i, również niskiej, lepkości.

Fermentacja trwa dobę (przy produkcji rumów prostych) lub dwie doby (przy produkcji rumów pośrednich i złożonych), a do jej przeprowadzenia używa się specjalnego, wyhodowanego właśnie tutaj własnego szczepu drożdży.

Destylację przeprowadza się również na wiele sposobów, oczywiście biorąc pod uwagę fakt jaki rum ma powstać. W przypadku rumów lekkich wykorzystuje się kolumny destylacyjne, pośrednich – tzw. Batch Kettle Still (kolumny hybrydowe – tradycyjnie używane do destylacji whisky kanadyjskich), zaś złożonych – tzw. Pot Still (miedziane alembiki).

Do dojrzewania używa się klasycznych beczek po bourbonie lub po single malt whisky. Zdarza się także, iż wykorzystywane są inne rodzaje beczek – po Sherry Oloroso lub Pedro Ximenez (tak finiszowane są Botucal Single Vintage i Botucal Ambassador).

Nad całym procesem produkcji czuwa specjalny zespół pod wodzą Maestro Ronero, Tito Cordero (w gorzelni od 1988 roku). To oni tworzą finalne mieszanki z różnych beczek i roczników, które, zabutelkowane, doceniane są na całym świecie. Ich praca doceniona została wielokrotnie w prestiżowych konkursach, czy równie popularnych targach i festiwalach, m. in. na Rum Barrel Awards (London Rum Fest) w 2011 i 2013 roku (tytuł „Rum Blender of the Year”), czy na Madrit International Rum Conference w 2014 roku (tytuł „World’s Best Master Blender”).

Jeśli chodzi o same produkty wychodzące z DUSA – podzielono je na 3 kategorie (serie): Traditional, Prestige i The Distillery Collection.

W kategorii Traditional znajdziemy 3 rumy: Botucal Planas 47% ABV (specjalna wersja białego rumu; stanowi mieszankę destylatów przedestylowanych we wszystkich trzech rodzajach aparatów do wykonywania tej czynności używanych w gorzelni: kolumn, Pot Still i Batch Kettle; leżakowany w beczkach po bourbonie maksymalnie do 6 lat; przed zabutelkowaniem filtrowany przez węgiel drzewny do osiągnięcia neutralnego koloru; nazwa Planas odnosi się bezpośrednio do nazwy doliny, w której obrębie znajdują się budynki gorzelni), Botucal Mantuano 40% ABV (podobnie jak Botucal Planas, stanowi mieszankę destylatów pochodzących ze wszystkich trzech aparatów do destylacji znajdujących się w gorzelni; leżakowany w beczkach po bourbonie i single malt whisky przez maksymalnie 8 lat; wytwarzany z melasy i miodów z trzciny cukrowej; nazwa Mantuano odnosi się do postaci Don Juancho Nieto Melendeza, którego wizerunek znajduje się na etykiecie każdego rumu Botucal; był on lokalnym szlachcicem, czyli „Mantuano”), Botucal Reserva Exclusiva 40% ABV (produkowany od 2002 roku jedynie z najczystszych miodów z trzciny cukrowej; destylowany w miedzianych alembikach; leżakowany w małych dębowych beczkach przez okres do 12 lat).

W kategorii Prestige znajdziemy dwa znakomitej klasy rumy – Botucal Ambassador 47% ABV (wyjątkowy rum, leżakowany w białym dębie przez co najmniej 12 lat, następnie przelewany na okres 2 lat do beczek po słodkiej sherry Pedro Ximenez; butelkowany bezpośrednio z beczki; nazwa stanowi hołd dla Don Juancho Nieto Melendeza i jego słynnej kolekcji trunków zwanej „Rezerwą Ambasadora”) i Botucal Single Vintage 43% ABV (obecnie dostępne roczniki to 2004 i 2005; rok podany na etykiecie to rok jego destylacji, oczywiście w miedzianym alembiku; starzony w beczkach po bourbonie i single malt whisky przez 12 lat i finiszowany przez kolejny rok w beczkach po sherry).

W kategorii The Distillery Collection znajdziemy trzy kolejne świetne pozycje. Są to: Botucal No.1 Batch Kettle 47% ABV (produkowany głównie z miodu z trzciny cukrowej, destylowany w urządzeniu zwanym Batch Kettle, przypominającym czajnik [stąd nazwa]; urządzenie to, uruchomione w Botucal po raz pierwszy w 1959 roku, służy powszechnie do destylacji whisky w Kanadzie; rum ten leżakowany jest w beczkach po bourbonie i whisky single malt przez 6 lat), Botucal No.2 Barbet 47% ABV (rum destylowany w urządzeniu zwanym Barbet Still, przystosowanym do destylacji ciągłej; aparat ten, produkujący destylaty w Botucal od 1959 roku, pochodzi z Francji; ta wersja rumu Botucal wytwarzana jest z melasy i leżakuje w beczkach po bourbonie i whisky single malt przez okres 4 lat) i Botucal No.3 Pot Still 47% ABV (rum destylowany w miedzianym alembiku typu Pot Still, który, podobnie jak aparaty Batch Kettle i Barbet Still, zadebiutował w gorzelni w roku 1959; produkowany z najlepszych miodów z trzciny cukrowej, leżakowany w specjalnych warunkach klimatycznych w beczkach po bourbonie).

Poza rumem Botucal produkuje także specjalny ziołowy likier o mocy alkoholu 35% ABV. Oczywiście podstawę tegoż likieru stanowi rum Botucal.

Obecnie Botucal dystrybuowany jest przez niemiecką spółkę Sierra Madre Trend Food GmbH, swą siedzibę mającą w mieście Hagen (blisko Dortmundu) w niemieckim Zagłębiu Ruhry. Spółka ta zajmuje się handlem alkoholami i żywnością. W swoim portfolio ma rumy (wenezuelski Botucal, filipiński Don Papa, amerykański Remedy, nikaraguański Centenario, meksykański El Ron Prohibido i jamajski Smith & Cross), giny (Elephant, Hayman’s of London, G’Vine, Kyrö i Canaima), tequile (Corralejo, Calle 23, Aha Toro), mezcal (San Cosme), whiskey (japoński blend Enso, irlandzki blend/single malt Kinahan’s, amerykańskie: bourbon 1776 i rye whiskey Pow-Wow, angielską triple/rye/single malt Adnams), wermut (francuski La Quintinye Royal), arak (lankijski Ceylon), bittery (mnóstwo wersji od The Bitter Truth), sety degustacyjne rumów i ginu, zestawy upominkowe (różne trunki). Wśród żywności znajdziemy m. in. dipy, sosy, owoce i warzywa (konserwowe), przyprawy, słodziki, tortille, czy chipsy.

Na przestrzeni dziesięcioleci Botucal wypracował sobie naprawdę solidną markę wśród ogółu producentów rumów na świecie. Co więcej, w opinii wielu konsumentów uchodzi za jeden z najlepszych, jeśli nie najlepszy. Nie może więc dziwić fakt, iż w tym czasie trunki pochodzące ze wspomnianej gorzelni zdobyły szereg nagród i wyróżnień na wielu światowych konkursach, festiwalach, konwentach, degustacjach. Nie sposób wymienić ich wszystkich, toteż ograniczymy się tylko do części z nich (pomijając te, o których wspomnieliśmy już wyżej). Oto one:

– Botucal Reserva Exclusiva – World Spirits Competition – podwójny złoty medal (San    Francisco, 2016); blog „Rum Howler” prowadzony przez ikonę w świecie znawców rumów, Chipa Dykstrę – 97 punktów na 100 możliwych; International Wine & Spirit Competition – srebrny medal (2016,2019); jest jednym z najczęściej nagradzanych na świecie rumów

– Botucal Planas – World Rum Awards – zwycięstwo w kategorii „Styl” (2019); International Wine & Spirit Competition – srebrny medal (2017)

– Botucal Mantuano – World Rum Awards – złoty medal (2019); International Wine & Spirit Competition – srebrny medal (2017)

– gorzelnia Botucal (Diplomatico) – pierwszy w historii zakład produkujący rum okrzyknięty tytułem „Spirit Brand of the Year”na Wine Enthusiast’s Wine Star Awards (Miami, 2019)

– Botucal Ambassador – Rum XP Competition – złoty medal (Miami, 2012)

Zobacz więcej whisky na kukunawa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *