DLACZEGO WARTO PIĆ WHISKY Z LOWLAND?

Nazwa regionu, z którego pochodzi dana whisky to cenna informacja, jednoznacznie wskazująca na to, czego można się spodziewać po zawartości butelki. Każdy ze szkockich regionów reprezentuje inny styl oraz charakter. Lowland to bardzo malowniczy i różnorodny region, w którym powstają szlachetne trunki. Co go wyróżnia? Dlaczego warto pić whisky z Lowland? Które pozycje są warte uwagi?

Lowland – drugi co do wielkości

Region Lowland w hierarchii wielkości, zajmuje drugą pozycję – tuż za Highland. Można się spotkać również z nazwą „Lowlands”. Obszar ten odznacza się wieloma atutami, które odróżniają go na tle pozostałych regionów. Whisky z Lowland mają wielu koneserów, na całym świecie. Termin „Lowland whisky” jest chroniony przez prawo – trunki powstające poza tym obszarem, nie mogą się tak nazywać. Między regionem Lowland, a sąsiadującym od północy Highland znajduje się granica, którą wyznacza Greenock – Dundee. W Lowland panuje umiarkowany, łagodny klimat. Trunki szybko dojrzewają w tym klimacie i mają bogatą paletę aromatyczno-smakową.

Whisky z Lowlands

Ekspresje powstające na terenie Lowland wyróżniają się kilkoma cechami, które czynią trunki wyjątkowymi podczas degustacji:

  • Mają jasną, słomkową barwę.
  • Wyczuwalne kwiatowo-owocowe akcenty.
  • Są łagodne i mniej dymne w porównaniu np. z whisky z Islay.
  • Często przechodzą proces trzykrotnej destylacji (jak irlandzkie trunki).

Przykładowe trunki z Lowland

Wśród bardzo popularnych whisky pochodzących z regionu Lowland, warto wymienić:

  1. Glenkinchie.

Ma bogaty bukiet aromatyczno-smakowy, w którym dominują akcenty orzechów, miodu, biszkoptów i winogron. Degustację wieńczy długi finisz wypełniony akordami dębowymi i korzennymi. Dram leżakuje w beczkach po amerykańskim bourbonie i hiszpańskiej sherry.

  • Black Bull 12YO.

Trunek o wysokiej zawartości alkoholu – aż 50%. Wyróżnia się aromatem sherry, czereśni, toffi i wanilii. Formuła leżakuje w dębowych beczkach.

Sąsiedzi Lowland

Jak zostało już wspomniane, od północy z Lowland sąsiaduje region Highlands, który jest największym regionem w Szkocji. W Highland również panuje łagodny klimat. Za zachód od Highland i Lowland znajdują się regiony – Islay i Cambeltown. Na Islay produkuje się trunki o bogatym aromacie oraz morskim, torfowym charakterze. W Cambeltown powstają whisky o zbalansowanym smaku i aromacie. W północno-wschodniej części kraju znajduje się region Speyside, w którym funkcjonuje wiele uznanych gorzelni np. Aberlour, The Macallan, The Glenlivet czy Balvenie.

Słynne gorzelnie z Lowland

Auchentoshan

Gorzelnia założona w 1817 roku z inicjatywy Johna Bullocha. Pierwotna nazwa zakładu brzmiała „Duntocher Distillery”. Trunki z Auchentoshan zostają poddane trzykrotnej destylacji. W portfolio destylarni znajdują się łagodne wypusty – 12, 18 i 21-letnie edycje. Z Auchentoshan pochodzi pierwsza whisky single malt z Lowlands.

Glenkinchie

Gorzelnia założona w 1825 roku, początkowo znana pod nazwą „Milton Distillery”. W portfolio zakładu znajdują się między innymi Glenkinchie Whisky 10YO i Glenkinchie Whisky 14YO Distiller’s Edition. Ekspresje, które powstają w destylarni są słodkie, rześkie i torfowe.

Lindores Abbey

Stosunkowo nowy zakład, uruchomiono dopiero w 2017 roku. Whisky powstające w gorzelni nie przechodzą etapu filtrowania na zimno i leżakują w beczkach po sherry i bourbonie. Na palecie aromatyczno-smakowej trunków z Lindores Abbey akcenty wanilii, karmelu i cukierków.

Jak degustować whisky z Lowland?

Trunki z Lowland mają łagodny charakter, dlatego też z powodzeniem można je degustować na czysto – bez dodatków. Odpowiednie szkło – kieliszek degustacyjny o tulipanowym kształcie lub niska szklanka z grubym dnem, będzie właściwym wyborem. Warto również pamiętać o temperaturze pokojowej smakowanego alkoholu. Aby rozwinąć paletę aromatyczno-smakową ekspresji, wystarczy dodać do niej jedną lub dwie krople wody źródlanej.

Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *