Destylarnia Springbank

Destylarnia Springbank

Destylarnia Springbank otrzymała licencję w roku 1828, ale krążą pogłoski, że destylowała już wcześniej. To jedyna gorzelnia, która cały jęczmień słoduje na tradycyjnej podłodze, a proces produkcji charakteryzuje się niepowtarzalnością i unikatowością, wyróżniając tym samym wspomniany zakład na tle innych. Springbank założył Archibald Mitchell – na początku działał nielegalnie, ale już wkrótce jego dzieci przekształciły interes ojca w legalną firmę. To, co najbardziej zaskakuje to fakt, iż gorzelnia od momentu założenia po dzień dzisiejszy, pozostaje niezmiennie w rękach tej samej rodzinny. Zakład podczas swojej długiej historii, wielokrotnie odnotowywał liczne wzloty i upadki, święcił triumfy wraz z całym regionem podczas Whisky Boomu na przełomie XIX i XX wieku. W kolejnych latach destylarnia i cała rodzina Michell zmagała się z gigantycznym kryzysem, jaki dosięgnął półwysep Kintyre w latach 20 XX wieku. Wtedy to zniknęło z mapy blisko 50 gorzelni, a zmienne losy destylarni bujały nią raz w górę, raz w dół – to otwierając i wznawiając produkcję, to zamykając ją na kolejne lata. Dopiero rok 1992 pozwolił otworzyć drzwi zakładu, który od tej pory pracuje bez zmian i przestojów, kierowany przez nowego właściciela Hedley Wright (prawnuka Johna Mitchella), który podjął doniosłą decyzję, by nie sprzedawać już blenderom, ale rozwijać sprzedaż single malt.

Woda

Niezbędna do produkcji trunków woda, pobierana jest w gorzelni z jeziora Crosshill Loch, które zasilają strumienie z Beinn Ghuilean. Źródło czystej wody jest niezbędne do wytwarzania whisky, odznaczającej się wieloma walorami smakowymi.

Wyposażenie

W destylarni pracuje między innymi stuletnia, żeliwna kadź zacierna, sześć kadzi fermentacyjnych z modrzewia oraz trzy średniej wielkości alembiki kotłowe. Co ciekawe – alembik pierwszej destylacji został wyposażony w szperacze (ciężkie łańcuchy), dzięki czemu może być podgrzewany bezpośrednim płomieniem. Proces ten zwiększa skuteczność wypalania oraz ekspozycję surówki gorzelniczej na miedź, co ma bezpośredni wpływ na smak wytwarzanej whisky.

Proces technologiczny

Destylat w Springbank jest częściowo trzykrotnie destylowany z uwagi na to, że surówka gorzelnicza, przedgony i pogony są ponownie destylowane razem z następną partią surówki gorzelniczej jeszcze w alembiku pośrednim – zanim nastąpi w alembiku destylacji końcowej, ostatnia już destylacja. Wytwarzany destylat jest lekki i świeży – zupełnie odmienny niż w innych trzykrotnie destylowanych whisky.

Beczki

Whisky w gorzelni dojrzewają w beczkach po bourbonie, ale niewielkie ilości destylatu przygotowuje się w beczkach po rumie, porto czy sherry – dzięki temu trunek nabiera wielowymiarowości smakowej.

Trunki

Charakterystyczne dla gorzelni Springbank jest produkowanie trzech odmiennych whisky w jednym obiekcie. Każdy z trunków destylowany jest odmienną metodą oraz przy użyciu słodów, o różnym stopniu nasycenia fenolami. Pod brandem Springbank kryją się różne roczniki, w zakresie od 10 i 12 przez starsze 15 i 18, kończąc na limitowanych dojrzałych 21-letnich. Drugą marką jest trzykrotnie destylowany Hazelburn, do którego produkcji wykorzystuje się słód pozbawiony charakterystycznego dymnego torfowego charakteru. Dostępny jest w wieku 10 lat i 13-letniej edycji leżakowanej w beczkach po winie oloroso. Ostatnią marką z gorzelni Springbank jest silnie torfowy Longrow, który obecnie butelkowany jest bez deklaracji wieku, z finiszem w beczkach po czerwonym winie oraz z deklaracją wieku gwarantującą 18 lat w dębinie.

Centrum

W gorzelni Springbank nie ma Centrum dla zwiedzających, ale turyści są chętnie przyjmowaniu po wcześniejszym umówieniu. Destylarnia przyjmuje gości wyłącznie w sezonie letnim.

Zobacz whisky Longrow: https://kukunawa.pl/oferta/LONGROW,a86

Zobacz whisky Hazelburn: https://kukunawa.pl/oferta/HAZELBURN,a111

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *