CZTERY RZECZY, KTÓRE MUSISZ WIEDZIEĆ O BLENDED WHISKY
|

CZTERY RZECZY, KTÓRE MUSISZ WIEDZIEĆ O BLENDED WHISKY

Whisky typu blended to jeden z dwóch podstawowych typów whisky. Jest to produkt wytwarzany z minimum dwóch, a bardzo często – z kilkunastu rodzajów whisky. W skład blenda wchodzą najczęściej whisky z jęczmienia oraz destylaty pochodzące z innych rodzajów zbóż. Whisky tworzące trunek mieszany mogą wywodzić się z różnych destylarni. Producenci blended whisky nie podają na ogół wieku trunku. O tym rodzaju alkoholu warto wiedzieć więcej, chociażby z uwagi na fakt, iż stanowi on prawie 90% całkowitej sprzedaży whisky szkockiej na świecie.

Fakt nr 1 → blended whisky powstaje w kilkuetapowym procesie produkcji

Whisky mieszana to produkt finalny wieloetapowego procesu wytwórczego:

  • Ziarna poddawane są słodowaniu. W tym celu namacza się je przez kilka godzin, co prowadzi do kiełkowania i wydzielania enzymów.
  • Ziarna są osuszane, co zatrzymuje kiełkowanie. W Szkocji najczęściej stosuje się suszenie dymem z palonego torfu.
  • Zacieranie. Polega ono na zmieleniu słodu i przepłukaniu go wodą o ściśle ustalonej temperaturze. Na ogół są to trzy płukania, za każdym razem w wyżej temperaturze. Efektem zacierania jest rozłożenie skrobi na cukry proste.
  • Fermentacja. Następuje przy udziale drożdży. W jej wyniku powstaje alkohol etylowy.
  • Destylacja. Odbywa się w aparacie kolumnowym. Alkohol jest delikatnie rozcieńczany wodą, a następnie przelewa się go do beczek.
  • Dojrzewanie. Proces trwający minimalnie 3 lata. Aby powstała blended whisky, należy zmieszać destylaty z kilku beczek.
  • Butelkowanie. Whisky można przefiltrować na zimno, co zwiększa klarowność trunku lub zabarwić ją karmelem, co wyrównuje koloryt.

Fakt nr 2 → rodzajów blended whisky jest wiele

Producenci blended whisky używają bardzo często w procesie produkcji, dużej ilości destylatów co sprawia, że sprecyzowanie rodzaju trunku jest nie lada wyzwaniem. Na etykiecie produktu próżno zatem szukać informacji o składzie danej mieszanki. W tym przypadku pomocna okazuje się informacja odnośnie kraju produkcji alkoholu. Amerykańska whiskey powstaje z przewagą żyta (tak zwana rye whiskey) lub kukurydzy (corn whiskey). Destylaty produkcji amerykańskiej muszą mieć ponad 80% alkoholu i dojrzewać w beczkach dębowych przez minimum 2 lata. Whiskey irlandzka zaś wyróżnia się trzykrotną destylacją i trzyletnim okresem leżakowania.

Fakt nr 3 → blendy różnią się znacząco od single maltów

Podstawowa różnica pomiędzy blended whisky, a single malt whisky skupia się na rodzaju wykorzystanych surowców. W przypadku single maltów jest to jęczmień. Kolejna różnica to miejsce produkcji – single malty produkowane są od początku do końca przez jedną destylarnię.

Następną nie mniej ważną różnicą, są koszty produkcji – uprawa oraz słodowanie jęczmienia jest procesem długim, trudnym i kosztownym. Single malty są destylowane alembikowo, a blendy kolumnowo. Ten pierwszy sposób jest mniej wydajny, czyli droższy. Istotne jest natomiast to, że formuły destylowane alembikowo mają lepszą jakość, a co za tym idzie wyższą cenę. Single malty wytwarzane są na zdecydowanie mniejszą skalę niż blendy.

Fakt nr 4 → single malt jest lepszy od najlepszego blenda

Whisky typu single malt jest trunkiem szlachetniejszym i bardziej wykwintnym, Można go degustować solo – bez dodatków. To idealny alkohol na prezent dla doświadczonego smakosza.

Single malta doceni miłośnik whisky i znawca tematu. Blendy są tańsze, gorsze jakościowo oraz.. bardziej popularne. Bardzo często wykorzystywane są jako baza pod ulubiony koktajl czy drink.

Drinki z blended whisky

The Godfather
Składniki:

  • 40 ml whisky
  • 20 ml likieru migdałowego
  • kostki lodu

Wszystkie składniki należy wymieszać i przelać do szklanki lub kieliszka.

Irish Coffee
Składniki:

  • 50 ml whisky
  • 10 ml syropu cukrowego
  • świeżo zaparzona kawa
  • 50 ml śmietanki 36%

Kawę należy przelać do wysokiej szklanki, posłodzić ją syropem cukrowym, dodać whisky oraz położyć na wierzch ubitą śmietanę.

Czy blended whisky można pić saute?

Oczywiście, że tak! Whisky mieszane z powodzeniem można smakować solo – bez dodatków. Taki sposób jest rekomendowany szczególnie w przypadku dobrych jakościowo blendów. Podczas serwowania trunku, należy zwrócić uwagę na rodzaj szkła i temperaturę alkoholu.

Zalety blended whisky

Do największych atutów blended whisky zaliczyć można uniwersalny charakter alkoholu i łatwość odbioru trunku. Whisky mieszana nie jest skomplikowanym alkoholem, który można degustować solo, na kościach lodu lub w koktajlu czy drinku. Co ważne – cena mieszanej whisky jest wyjątkowo przystępna, a różnorodność pozycji wręcz nieskończona.

Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *