CZEGO MOŻNA SIĘ DOWIEDZIEĆ Z ETYKIETY WHISKY?
|

CZEGO MOŻNA SIĘ DOWIEDZIEĆ Z ETYKIETY WHISKY?

Stojąc przed sklepową półką, poszukujemy produktów, które przyciągają wzrok na dłużej i sprawiają, że chcemy je nabyć. Spojrzenie najskuteczniej przykuwa etykieta – to na niej awarte są wszystkie niezbędne informacje dotyczące zawartości szkła oraz intrygujące symbole graficzne czy rysunki. Na etykiecie whisky znajduje się nazwa, moc alkoholu, region pochodzenia, objętość butelki oraz wiek trunku. To dzięki etykiecie możemy zadecydować, czy dana pozycja jest odpowiednia czy nie. Jakie tajemnice kryje etykieta whisky? Które informacje są istotne, a które mają mniejszą wartość informacyjną?

Przepiękne symbole graficzne

Oprócz informacji o whisky, na etykiecie można znaleźć dzieła graficzne, które bardzo często czynią trunek rozpoznawalnym i kultowym. Warto tutaj wspomnieć chociażby o Jack Daniel’s Tennessee Whisky. Biało-czarna, kwadratowa etykieta, stała się ikonicznym symbolem popkultury. Podobnie jest z logotypami. Charakterystycznie pisana nazwa alkoholu, wykonana nietypową czcionką np. „Ballantine’s” sprawia, że etykieta wyróżnia się na tle pozostałych produktów. Czy jest ktoś, kto nie utożsamia wizerunku kroczącego dżentelmena z kapeluszem na głowie, laseczką w dłoni i monoklem na oku z Johnnie Walkerem?

Niezbędne informacje dotyczące zawartości szkła

Na etykiecie produktu alkoholowego nie może zabraknąć informacji dotyczących:

  • nazwy producenta i trunku;
  • kraju produkcji;
  • rodzaju trunku;
  • pojemności butelki;
  • zawartości alkoholu;
  • wieku trunku;
  • wykorzystanej technologii produkcji.

Składniki wykorzystane podczas produkcji whisky

To, z czego zrobiona jest whisky, uzależnione jest w dużej mierze od tego, z jakim rodzajem trunku mamy do czynienia. Nie każda pozycja bowiem powstaje przy udziale słodu, wody i drożdży. W przypadku whisky typu blended, produkt może bazować na kilku lub kilkunastu różnych destylatach – jęczmiennych lub tych, pochodzących z innych zbóż. Whisky single malt powstają ze słodu jęczmiennego, a whisky grain produkowana jest ze słodów innych niż jęczmienne np. pszenica lub kukurydza.

Region pochodzenia trunku

Bardzo cenna informacja, ponieważ smak i aromat trunku w dużej mierze determinuje właśnie region pochodzenia ekspresji. Już sama pisownia może być wskazówką dotyczącą tego, skąd pochodzi alkohol. „Whiskey” z pewnością powstała w Irlandii lub w Ameryce. Na etykiecie można również znaleźć informację brzmiącą: „japanese whisky” lub „scotch whisky”, które jednoznacznie wskazują na miejsce wytworzenia alkoholu. Niektóre regiony produkcji whisky wyróżniają się specyficznymi cechami, które przenoszą się na paletę aromatyczno-smakową trunku. Produkty z Islay cechują się torfowym, morskim charakterem. Formuły ze Speyside są łagodniejsze i słodsze – podobnie, jak te z Lowlands.

Wiek alkoholu

Na etykiecie whisky obowiązkowo powinna znaleźć się informacja dotycząca wieku trunku. „10 YO” lub „10 years” wskazuje, iż najmłodszy z wykorzystanych do produkcji destylatów liczy sobie nie mniej niż 10 lat. Oczywiście w procesie wytwórczym mogły być również wykorzystane starsze destylaty. Jeśli na etykiecie nie widnieje informacja dotycząca wieku alkoholu, pomocna okazuje się znajomość podstawowych przepisów. W odniesieniu do szkockiej whisky lub irlandzkiej whiskey NAS (No Age Statement) można mieć pewność, że każdy z wykorzystanych do jej produkcji destylatów spędził przynajmniej 3 lata w dębowej beczce. W przypadku amerykańskiego bourbona okres ten wynosi 2 lata.

Finisz, czyli rodzaj beczki

Obok regionu i wieku trunku, na etykiecie whisky, bardzo często można zobaczyć informację dotyczącą rodzaju beczek, w których dram finiszował. Rodzaj beczki – gatunek drewna, z którego została beczka wykonana, jej pojemność, a także rodzaj alkoholu znajdującego się w niej wcześniej, mają ogromne znaczenie nie tylko na smak i aromat trunku, ale i na jego barwę. Whisky „przesiąka” beczką – a wpływ ten jest tym większy, im dłużej ekspresja w niej dojrzewa.

Moc i pojemność

Klasycznie butelka whisky ma najczęściej 0,7l pojemności, chociaż zdarzają się pozycje mniejsze np. 0,5l czy miniaturowe. Oczywiście na rynku dostępne są trunki o większej, ekonomicznej pojemności np. 1,5l. Wybór wielkości butelki uzależniony jest od rodzaju trunku, indywidualnych potrzeb i preferencji. Kolejną ważną informacją wynikającą w dużej mierze z poprzednich aspektów, czyli rodzaju alkoholu, regionu pochodzenia, wykorzystanych surowców, wieku oraz sposobu dojrzewania formuły, jest moc whisky. Trunki butelkowane są z różną mocą – 40%, 50%, a nawet przekraczającą 60% alkoholu.

Personalizacja etykiety

Dobrym pomysłem – szczególnie, jeśli zamierzamy podarować whisky w prezencie, jest personalizacja etykiety. To doskonałe rozwiązanie z okazji jubileuszu, rocznicy czy urodzin. Etykietę można wówczas wykonać w specjalistycznym punkcie lub samemu w domu – wystarczy papier w formie naklejki oraz kolorowy tusz. Na tego typu etykietach może znaleźć się imię obdarowanego, świętowana okazja, życzenia czy nawet zdjęcie. Co ciekawe – niektórzy producenci whisky oferują usługę personalizacji etykiety.

Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *