BULLEIT WHISKEY. HISTORIA POPULARNEGO BOURBONA

BULLEIT WHISKEY. HISTORIA POPULARNEGO BOURBONA

Bulleit to bourbon, który wyróżnia się wysoką zawartością żyta i długim czasem leżakowania. Trunek pochodzi z Kentucky, w USA. Ekspresja zabutelkowana jest najczęściej z mocą 40 lub 45%. Poznaj fascynującą historię marki Bulleit oraz skład nietypowej formuły. Jak powstaje Bulleit whiskey?

Historia

Produkcję bogatej w żyto whiskey zapoczątkował Augustus Bulleit w 1830 roku, w Kentucky. Przez kolejnych 30 lat, interes rozwijał się dobrze, aż do 1860 roku, kiedy właściciel destylarni zniknął podczas przewożenia swojego produktu z Kentucky do Nowego Orleanu. Po upływie 100 lat od zaginięcia Augustusa, w branży alkoholowej zaczął funkcjonować jego prawnuk – Tom Bulleit.

Syn kaznodziei

Tom Bulleit – syn kaznodziei, a także weteran wojny wietnamskiej i prawnik. W 1987 roku założył Bulleit Distilling Company. Jego planem było wskrzeszenie rodzinnej marki. Bulleit miał dwa cele:

  • produkować whiskey z wysoką zawartością żyta;
  • długo leżakować swoje trunki.

W 1999 roku marka oficjalnie zadebiutowała na rynku. W 2009 roku została uwzględniona w Kentucky Bourbon Hall of Fame. Tom Bulleit promował swoje trunki wśród barmanów. W 1997 roku markę kupiła firma Seagram. W 1999 roku Seagrams zostało sprzedane Pernod Ricard i DIAGEO.

Kalendarium

1830 rok – Augustus Bulleit rozpoczyna produkcję whiskey.

1860 rok – zniknięcie Augustusa Bulleita.

1987 rok – założenie Bulleit Distilling Company.

1997 rok – kupno marki Bulleit przez Seagram.

1999 rok – debiut marki na rynku.

1999 rok – Segrams kupuje Pernod Ricard i DIAGEO.

2000 rok – marka Bulleit wchodzi na rynek w Australii, Wielkiej Brytanii i w Niemczech.

2009 rok – debiut w Kentucky Bourbon Hall of Fame.

2017 rok – DIAGEO otwiera nową destylarnię Bulliet.

Skład i produkcja

Bulleit whiskey butelkowana jest z mocą 40 lub 45% alkoholu. Dram dojrzewa w dębowych beczkach po sherry. Ekspresja wyróżnia się wysokim składem żyta w zacierze, w skład którego wchodzi:

  • 68% kukurydzy;
  • 28% żyta;
  • 4% słodu jęczmiennego,.

Marka korzysta z wysokiej jakości komponentów.

Paleta aromatyczno-smakowa

Bulleit whiskey to połączenie słodkich i pikantnych nut. Trunek powstaje zgodnie z tradycyjnymi metodami, a leżakowanie w beczce po sherry przydaje ekspresji akordów drzewnych. Na finiszu czuć przyjemną czekoladę. Jest to produkt bogaty w słodycz, wanilię i drzewo.

Nagrody i wyróżnienia

Whiskey była wielokrotnie doceniana i wyróżniana. Nagrodzono ją między innymi medalami nadanymi przez Beverage Tasting Institute, a także na renomowanym konkursie San Francisco Word Spirits Competition. Drinks International uznało Bulleit za najlepiej zapowiadającą się whiskey w roku 2016.

Butelka

Inspiracją do stworzenia projektu butelki Bulleit była menażka z XIX wieku. Butelka ma nietypowy kształt oraz etykietę przypominającą znaczek pocztowy. Opakowanie sugeruje, iż trunek powstał w rzemieślniczy sposób.

Drinki

Bursztynową ekspresją można raczyć się na czysto, na kościach lodu lub w towarzystwie kilku kropel wody. To również doskonała baza do drinków na bazie whiskey. Sposób degustacji trunku powinien być zdeterminowany indywidualnymi upodobaniami i preferencjami.

Cena i dostępność

Bulleit whiskey ma przystępną cenę i jest łatwo dostępny w różnych sklepach – stacjonarnych i internetowych. To produkt dla miłośników żytnich ekspresji oraz koneserów wyrazistych smaków i aromatów. Whiskey dla amatora, smakosza oraz doświadczonego degustatora.

Po whisky Bulleit zapraszamy na kukunawa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *