BOURBON – WHISKY Z KUKURYDZY, KTÓRĄ MUSISZ ZNAĆ
Choć wiele osób utożsamia whisky wyłącznie ze szkockimi single maltami, pojęcie to jest znacznie szersze i bogatsze. Nie tylko Szkoci produkują whisky, robią to ludzie na całym świecie – również w Ameryce. Whisky produkowana w Ameryce, z kukurydzy to bourbon. Skąd wzięła się ta nazwa? Jak produkowany jest bourbon i co trzeba o nim wiedzieć? Czym alkohol z kukurydzy różni się od tradycyjnych whisky?
Jak powstaje bourbon?
Aby bourbon mógł być uznany za bourbon, musi zostać wytworzony z odpowiedniej ilości kukurydzy. Amerykańska whiskey powstaje z zacieru kukurydzianego. Zacier ten musi obligatoryjnie składać się z minimum 51% do maksymalnie 79% kukurydzy. Inne zboża, które zostają wykorzystane w procesie produkcyjnym to żyto czy słód jęczmienny. Co ciekawe – niektórzy producenci używają również pszenicy ozimej. Zacier poddawany jest fermentacji. Na tym etapie do zacieru dodaje się dundru. Jest to pozostałość z naczynia destylacyjnego po zakończonym procesie destylacji. Dunder dodaje się w celu otrzymania właściwego pH. Oprócz dundru do zacieru dodaje się drożdże. Mieszankę pozostawia się na kilka dni. Po fermentacji następuje destylacja.
Na etapie destylacji pojawia się bardzo ważna różnica
Tradycyjna szkocka whisky destylowana jest dwukrotnie. Irlandzkie trunki zaś destylowane są nawet trzykrotnie. Bourbon z kolei poddawany jest procesowi jednej destylacji. Po zakończonej destylacji, amerykańska ekspresja trafia do dębowych beczek. I na tym etapie ponownie pojawia się kolejna zasadnicza różnica – bourbon zawsze trafia do nowych beczek, które są opalane od środka. W przypadku innych rodzajów whisky sprawa wygląda inaczej – ekspresja przelewana jest do beczek, w których wcześniej już coś przechowywano np. wino, bourbon czy piwo. Dzięki leżakowaniu w „nowej” beczce, bourbon zyskuje akcentów drewna i głęboki, bursztynowy kolor.
Jak leżakuje bourbon?
Proces leżakowania bourbona trwa około dwa lata. Następnie trunek przelewany jest z beczek i rozcieńczany wodą. Warto zatem podkreślić fakt, iż paleta aromatyczno-smakowa bourbona – w odróżnieniu od whisky, determinowana jest nie procesem leżakowania w „doświadczonej” dębowej beczce, ale mieszanką zbóż, które zostały wykorzystane w procesie produkcyjnym. Bourbony dostępne są w różnej zawartości alkoholu – 40%, 45%, 50% czy 65%. Jeśli bourbon rozlewany jest prosto z beczki (a nie rozcieńczany) to powinien mieć na etykiecie dopisek „barrel proof” lub „cask strength”.
Whisky z kukurydzy i wymogi prawne
Nie każdy produkt można nazwać bourbonem – aby tak było muszą być spełnione pewne wymagania prawne dotyczące przede wszystkim sposobu produkcji alkoholu:
- Zacier musi mieć minimum 51% i maksymalnie 79% kukurydzy.
- Zawartość czystego alkoholu nie może przekraczać 80%.
- Trunek musi być produkowany wyłącznie z naturalnych składników.
- Ekspresja nie może być sztucznie barwiona.
- Dram musi leżakować w nowych beczkach.
- Podczas przelewania trunku do beczek nie może mieć on więcej niż 62,5% alkoholu.
- Bourbon musi leżakować minimum dwa lata.
Skąd francusko brzmiąca nazwa?
Według podań, wynalazcą bourbona był protestancki duchowny – Elijah Craig. Trunek powstał prawdopodobnie w 1789 roku. We wspomnianym okresie, w Kentucky funkcjonowało wiele nielegalnych gorzelni. Osobą, która jako pierwsza oznaczyła wyprodukowany przez siebie trunek jako „bourbon” był Jacob Spears. Pochodzenie nazwy trunku jest nie jasne – według niektórych została ona sformułowana w XVIII wieku, w okresie wielu konfliktów zbrojnych. Nazwa „bourbon” może pochodzić od francuskiej rodziny królewskiej i została nadana na jej cześć.
W Stanach Zjednoczonych powstaje nie tylko bourbon
W USA produkowanych jest kilka różnych rodzajów whiskey – między innymi:
- Corn whiskey.
Zacier do tego typu trunku musi się składać co najmniej z 80% kukurydzy. Ekspresja nie musi być leżakowana w drewnianych beczkach.
- Rye and Wheat Whiskey.
Whiskey żytnia i pszeniczna. Powstaje jak nazwa wskazuje z żyta i pszenicy – zacier powinien składać się co najmniej w 51% z tych zbóż.
- Tennessee Whiskey.
Różnica pomiędzy klasycznym bourbonem a Tennessee Whiskey sprowadza się do procesu filtrowania. Tennessee Whiskey przepuszczana jest przez warstwę węgla drzewnego. Trunek ma inny smak, aromat i kolor.
- Blended American Whiskey.
Amerykańska whiskey mieszana składa się w 20% bourbona i żytniej whiskey – resztę stanowi mieszanka innych alkoholi. Nie jest dostępna na terenie Polski.
Drinki z bourbonem
Na bazie bourbona można przygotować kilka bardzo smacznych koktajli, wśród których na uwagę zasługuje:
Boulevardier
Składniki:
- 45 ml bourbona
- 30 ml Campari
- 30 ml słodkiego Wermutu
Whiskey Sour
Składniki:
- 45 ml bourbona
- 25 ml soku z cytryny
- 20 ml syropu cukrowego
Old Fashioned
Składniki:
- 45 ml bourbona
- kostka cukru
- kilka kropel Angostura Bitters
- kilka kropel czystej wody
Szukasz dobrego bourbonu? Zapraszamy na kukunawa.pl