BIMBER - MOCNY ALKOHOL ZWIĄZANY Z KULTURĄ POLSKĄ
|

BIMBER – MOCNY ALKOHOL ZWIĄZANY Z KULTURĄ POLSKĄ

Bimber utożsamiany jest z polską tradycją, swojskością i kulinarną historią ludową. Jego produkcja jest zakazana przez prawo, ale sama historia alkoholu zasługuje na więcej uwagi. Bimber to mocny alkohol, który stał się problemem następujących po sobie rządów. Ten wysokoprocentowy trunek często produkowany był amatorskimi metodami w warunkach domowych. Polski bimber różni się od innych alkoholi. Trunek ten należy współcześnie traktować wyłącznie w charakterze ciekawostki historycznej i interesującego tematu do zgłębienia.

Alkohol wpisany w polską tradycję i kulturę

Z uwagi na fakt, iż bimber pojawiał się na polskich stołach w różnych wariantach smakowych, trudno o jednoznaczną definicję. Jest to z pewnością alkohol mocny. Wytwarzany był przez wiele osób, w warunkach domowych i przy użyciu prostego sprzętu. Można przypuszczać, że historia bimbru sięga mniej więcej XIX wieku. W tym właśnie czasie na wódkę została wprowadzona przez zaborców akcyza. Alkohol był zatem produkowany na szeroką skalę w wydaniu chałupniczym. Jak można przypuszczać, bimber stał się ogromnym problemem następujących po sobie rządów. Produkcja, a także dystrybucja bimbru została zakazana, a złamanie zakazu wiązało się z poważnymi konsekwencjami – również z karą więzienia. Co ciekawe – bimber stanowił odpowiedź nie tylko na akcyzę, która dotyczyła wódki. Bimber był symbolem buntu przeciwko władzy, uciśnieniu, a także pomysłowości, zaradności i kreatywności polskiego narodu. Na pewnym etapie był również walutą wymienną za inne towary i usługi.

Bimber – definicja

Terminem „bimber” określa się wysokoprocentowy trunek alkoholowy, wytwarzany amatorskimi metodami, w warunkach domowych. Niektórzy mówią na bimber – „samogon”. W praktyce bimber może mieć od 30 do nawet 90% alkoholu. Smak i aromat trunku zależy od kilku czynników – między innymi:

  • metody produkcji;
  • wykorzystanych surowców (np. zbóż, ziemniaków, buraków cukrowych, cukierków);
  • mocy alkoholu.

Bimber może zostać wytworzony, niemal ze wszystkiego co zawiera cukier albo skrobię.

Różnice pomiędzy bimbrem a innymi alkoholami

Sprecyzowanie różnic wstępujących pomiędzy bimbrem a innymi rodzajami alkoholi, jest o tyle trudne, iż pod szerokim pojęciem „bimber” kryje się wiele zróżnicowanych trunków.

  • Bimber jest spirytusem, niekiedy w znacznym stopniu zanieczyszczonym szkodliwymi związkami.
  • W mało tradycyjnym ujęciu bimber może być wódką lub nalewką – jeśli jest wzbogacony o dodatek ziół czy owoców.

Sposób produkcji bimbru

Do wytwarzania bimbru wykorzystuje się różne surowce np. zacier zbożowy lub ziemniaczany, buraki cukrowe, owoce. Pierwszym etapem produkcji jest fermentacja składników, przy udziale drożdży. Po jej zakończeniu powstaje alkohol etylowy, który podlega destylacji. Na tym etapie destylat może mieć moc sięgającą nawet 90% alkoholu. Celem destylacji jest oddzielenie alkoholu etylowego od niepożądanych związków. Po zakończonej destylacji przeprowadzana jest filtracja np. z wykorzystaniem węgla. Filtracja sprawia, że alkohol jest bardziej klarowny. Finalnym etapem jest dojrzewanie. Po upływie odpowiedniego czasu bimber jest gotowy do spożycia.

Kwestia legalności

Produkcja oraz dystrybucja bimbru w Polsce jest całkowicie zabroniona przez prawo. Inaczej wygląda kwestia w przypadku win czy miodów pitnych – te produkt są zwolnione z akcyzy. Niezależnie od tego, czy mowa o miodzie czy winie, to trunki te można produkować wyłącznie na użytek własny, nie na sprzedaż. Produkcja bimbru jest zakazana, ponieważ trunki wysokoprocentowe w Polsce objęte są akcyzą.

Co warto wiedzieć o bimbrze? Ciekawostki

  • Produkcja bimbru jest zakazana również na użytek własny.
  • Produkcja bimbru grozi karami finansowymi oraz karą pozbawienia wolności.
  • Proces produkcji bimbru znany jest od wielu pokoleń – według niektórych jego początki sięgają XV wieku.
  • Bimber funkcjonuje pod wieloma nazwami własnymi np. „samogon”, „księżycówka”.
  • Nieodpowiedzialne spożywanie bimbru grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi np. uszkodzeniem nerek, wątroby czy wzorku.
  • Niekiedy bimber jest dodatkowo barwiony, aromatyzowany lub rozcieńczany.
  • Bimber nie jest tylko polską specjalnością. Pędzi się go również w innych częściach świata.

Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *