BALVENIE. REPREZENTANT REGIONU SPEYSIDE

BALVENIE. REPREZENTANT REGIONU SPEYSIDE

Whisky typu single malt, której historia sięga aż XIX wieku. Jest to niezwykle smaczny trunek, będący flagowym reprezentantem regionu, z którego pochodzi, czyli Speyside. Balvenie znana jest praktycznie każdemu koneserowi bursztynowych trunków. Jak powstała gorzelnia? Dlaczego whisky ta stała się znana i uwielbiana?

Historia gorzelni

W średniowieczu jeden ze szlachetnie urodzonych władców ziemskich – Aleksander Duff of Braco, wybudował ogromny zamek na terenie dzisiejszego Dufftown. Zamek ten został nazwany Balvenie. W zamku goszczono najznamienitszych Szkotów np. Marię królową szkocką czy Margaret Douglas. Król Jakub II podarował Margaret zamek Balvenie w ramach zadośćuczynienia za tragedie życiowe, które dotknęły kobietę. Poddani zamieszkujący teren, na którym zbudowano Balvenie, raz w roku oddawali cześć królowi, ofiarowując mu jedną czerwoną różę. Ten gest stał się inspiracją do stworzenia loga marki, czyli czerwonej róży, która do dziś pojawia się na rocznicowych etykietach trunku.

William Grant

W XVIII wieku właściciele Balvenie wybudowali w pobliżu zamku posiadłość, którą kupił William Grant. Z inicjatywy Granta posiadłość została przekształcona w gorzelnię. W latach 20 XX wieku budynek został rozbudowany. Produkowana w destylarni whisky odznaczała się wyjątkowymi walorami smakowymi, na które wpływ miał między innymi kształt alembików. Wydłużona szyja i większa podstawa alembiku, determinowała maślano-deserowe akcenty smakowe destylatu. Dodatkowo formuła była leżakowana w beczkach, w których wcześniej finiszowała Sherry Oloroso.

Produkcja whisky Balvenie

Wytwarzanie trunków Balvenie odbywa się z poszanowaniem tradycyjnych metod produkcji:

  • Jęczmień zbierany jest na terenie, gdzie zbudowana została destylarnia. Ziarno z farmy Balvenie Mains jest bazą trunków Balvenie.
  • Balvenie to jedna z niewielu gorzelni, które zbierają i suszą jęczmień na miejscu.
  • Ziarno moczone jest w wodzie źródlanej, a później rozkładane na matach. Czterech pracowników odpowiada za systematyczne nawilżanie ziaren, aby te mogły wykiełkować.
  • Kiedy ziarna wykiełkują, przenoszone są do pomieszczenia, gdzie następuje suszenie dymem torfowym.
  • Jęczmień suszony jest aż 40 godzin.
  • Następnie ziarna są mielone, umieszczane w kadziach z sosny oregońskiej i zalewane wodą z dodatkiem drożdży. Taki zacier fermentuje przez 4 dni.
  • Destylowanie trunków odbywa się w miedzianych alembikach o wydłużonej szyjce.
  • Balvenie poddawana jest dwukrotnej destylacji – 6 i 11-godzinnej. Następnie destylat przelewa się do ręcznie wykonanych beczek.
  • Beczki składowane są w chłodnych, ciemnych magazynach z glinianym podłożem. Układa się je horyzontalnie w rzędach.

Wyjątkowy smak Balvenie

Wiele czynników ma wpływ na niepowtarzalny charakter produkowanych w zakładzie trunków, ale wśród najważniejszych wymienia się:

→ Nietypowy kształt alembików.

→ Sposób dojrzewania w beczkach.

→ Rodzaj ziarna wykorzystanego podczas procesu wytwórczego.

→ Długi proces suszenia jęczmienia.

→ Regularna wymiana alembików w gorzelni (co 15 lat).

→ Pieczołowity dobór beczek.

Jak widać powyżej smak i aromat trunków Balvenie to w dużej mierze nie rodzaj wykorzystanych komponentów czy ich jakość, ale staranne metody produkcji stosowane w gorzelni.

Portfolio

W ofercie marki znajduje się wiele cenionych pozycji, a najlepiej sprzedającym się produktem jest Balvenie Doublewood.

Balvenie Doublewood

12-letni single malt. Trunek skrywa w sobie aromaty skórki pomarańczy, miodu oraz moreli i karmelu. Na finiszu pieprzne nuty z gorzką czekoladą w tle. Jest to typowy reprezentant regionu Speyside – owocowy, słodki i szlachetny. Idealna pozycja dla konesera, który doceni złożony profil smakowy i aromatyczny ekspresji.

Balvenie 14YO Carribean Cask

Maturacja ekspresji odbywa się najpierw w beczkach po bourbonie, a następnie w beczkach po karaibskim rumie. Jest to kompozycja toffi, mlecznej czekolady, miodu oraz bananów i owoców tropikalnych. Doskonały produkt dla entuzjasty whisky i rumu.

Balvenie Port Wood

21-letnia formuła, w przypadku której maturacja odbywa się w beczkach po winie Porto. Whisky o silnie owocowych aromatach i wyraźnie wyczuwalnych smakach. Pozycja stanowi odpowiednie dopełnienie podstawowych produktów z portfolio marki.

Balvenie 16YO Rose

Trunek wyprodukowany w hołdzie Margaret Douglas. Butelka skrywa aromaty różane, morelowe, figowe, wiśniowe, a także lawendowe i waniliowe. W ustach idealne zbalansowanie miodu, mlecznych krówek, dżemu i białego pieprzu. Na finiszu nuty korzenne i pomarańczowe. Jest to jedna z najrzadszych i najdroższych pozycji w portfolio marki Balvenie.

Balvenie 17YO DCS Compendium Chapter 5

Limitowana edycja kolekcjonerska stworzona, aby uczcić karierę Master Distillera – Davida Stewarta. Wybrał on własnoręcznie 25 beczek i podzielił je na 5 kategorii, które odzwierciedlają charakter jego pracy. Jest to whisky starzona w beczce po Sherry Fino nr 9325, która następnie trafia do butelek jako single barrel i cask strenght. Wypuszczona na rynek w ograniczonej ilości zaledwie 400 butelek.

Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *