Ardmore – Vintage Malt Whisky

Destylarnia Vintage Malt Whisky

Firma Vintage Malt Whisky została założona w 1992 roku przez Briana Crooka, byłego wieloletniego dyrektora do spraw eksportu w koncernie Morrison Bowmore, producenta jednej z najlepszych torfowych whisky na świecie. Mając ogromne doświadczenie w branży Crook postawił sobie za cel wyprodukowanie szerokiej gamy whisky słodowej z najlepszych gorzelni w całym kraju oraz udostępnienie ich najlepszym niezależnym importerom win i alkoholi na całym ziemskim globie. I ten cel sukcesywnie osiąga. Duża w tym zasługa Andrew Crooka, dyrektora zarządzającego firmy, który odpowiedzialny jest za całą sprzedaż i marketing marki oraz współzałożycielki firmy, Carol Crook, która dba o stabilne, a zarazem i ekspansywne finanse Vintage Malt Whisky.

Cały team Vintage Malt Whisky to jedynie dziewięć osób, tym większe więc wrażenie robi fakt, co w ciągu niespełna 30 lat od momentu jej powstania osiągnęli ci nieliczni, a jakże kreatywni ludzie. To właśnie dzięki ich ciężkiej, a jakże owocnej pracy, już w 1997 roku do grupy VMW dołączyły marki należące do tej pory do Highlands & Islands Scotch Whisky Co., a więc: Black Cuillin (ośmioletni single malt z Hebrydów, archipelagu około pięciuset wysp na Oceanie Atlantyckim, ciągnącym się wzdłuż północno-zachodnich wybrzeży Szkocji, butelkowany z mocą 40% ABV, którego nazwa nawiązuje do Cuilling Hills na wyspie Skye, ojczyzny whisky Talisker) , The Ileach (torfowa whisky z Islay, butelkowana z mocą 40% ABV lub 58% ABV – tzw. cask strenght), Islay Storm (torfowa whisky produkowana przez holding CS James, butelkowana z mocą 40% ABV, nagrodzona srebrnym medalem na International Wines & Spirit Competition w 2017 roku) i The Pibroch (kolejny single malt z Islay, którego nazwa odnosi się do statku, który przewoził zboże do Islay w imieniu Scottish Malt Distillers, butelkowana z mocą 43% ABV, jej produkcja trwa, chwilowo trwa jednak również jej rebranding).

W 2005 roku Vintage Malt Whisky przejęła holding CS James & Sons, producenta wyżej wspomnianej whisky Islay Storm. Następnie stworzyła kilka własnych marek pod nazwami: Finlaggan (swą nazwę zawdzięcza bardzo ważnemu dla Szkotów miejscu – otóż istnieje jezioro o nazwie Finlaggan, nad którym leża trzy wyspy; dwie z nich to duże wyspy, tzw. Eilean Mor, zaś trzecia, Eilean na Comhairle , stała się siedzibą i kolebką klanu Donald; obecnie powstaje kilka wersji whisky Finlaggan z edycji Old Reserve – butelkowana z mocą 40% ABV, 58 % ABV – czyli cask strenght oraz niefiltrowane na zimno wersje z mocą 46% ABV: klasyczna Eilean Mor, finiszowana po porto i finiszowana po sherry) , Smokestack (limitowana do 4200 butelek przy każdej z edycji – obecnie batch 2 – whisky typu blended malt, butelkowana z mocą 46% ABV, mocno torfowa – 30 p.p.m., będąca w istocie mieszanką single maltów z dwóch regionów – Highland i Islay; jej nazwa, zresztą wiele o tym destylacie mówiąca, oznacza „komin”; nagrodzona srebrnym medalem na International Wine & Spirit Competition w 2017 roku) , Glenalmond (antyteza whisky Smokestack –  delikatny blended malt, rocznikowany, przez co i limitowany, butelkowany z mocą 40% ABV, stanowi połączenie łagodnych single maltów z wyselekcjonowanych beczek po bourbonie i sherry; jej nazwa pochodzi od małej rzeki Almond w Lothian w Szkocji)  , a także (a może przede wszystkim) dwie serie niezależnych bottlingów (tzw. Independent Bottlings) pod nazwą The Coopers Choice, z których w szczególności wyróżnia się najnowszy range z edycją wielu znakomitych, a wręcz wybitnych whisky, z działających, bądź już nieistniejących destylarni, butelkowanych jako single casks (jeden destylat z jednej beczki), limitowanych, nietuzinkowych, niezwykle rzadkich i porywających, przy którym w wielu wypadkach zastosowano finiszowanie w przeróżnych typach beczek – od tych najbardziej pospolitych, czyli po bourbonie, aż po najciekawsze, czyli np. po wytrawnych białych winach z regionu Jura we Francji. Do wyboru mamy kilkadziesiąt pozycji whisky single malt lub grain (single grain) starzonych w beczkach typu sherry butt (500 litrów), hogshead (250 litrów) oraz barrel (195 litrów), butelkowanych albo z mocą 46% ABV, albo z naturalną mocą beczki. Wszystkie te whisky nie są filtrowane na zimno, żadna z nich nie jest też dobarwiana karmelem.

Poza wielokrotnymi sukcesami poszczególnych destylatów z portfolio VMW firma osiągnęła największy ogólny sukces w 2016 roku, kiedy to na konkursie Independent Bottler’s Challenge otrzymała szacowny tytuł „Lowland Independent Bottler of the Year 2016”, co tylko zwiększyło apetyty konsumentów na coraz to lepsze i lepsze, nie tylko zresztą niezależne, bottlingi spod egidy Vintage Malt Whisky.

Zobacz brandy z portfolio Vintage Malt Whisky na Kukunawa.pl :

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *