ABERFELDY – DESTYLARNIA Z HIGHLAND
Aberfeldy to małe miasteczko w centralnej części regionu Highland. To również nazwa jednej z najbardziej uznanych gorzelni w Szkocji. Corocznie produkuje imponujące ilości alkoholu oraz wiedzie prym w ogólnoświatowej sprzedaży bursztynowych trunków. Co warto wiedzieć o destylarni Aberfeldy? Dlaczego zakład jest przykładem tego, jak z niewielkiej inicjatywy powstają wybitne przedsięwzięcia?
Dwóch ludzi, jeden sukces
Historia Aberfeldy jest nieodłącznie związana z dziejami dwóch mężczyzn, których różniło niemal wszystko. Robert Burns i John Dewar. Ten drugi był kupcem, handlującym własnoręcznie przygotowanymi blended whisky, pierwszy zaś napisał popularną pieśń “The Birks of Aberfeldy”. John Dewar urodzony w 1805 roku już od wczesnej młodości zajmował się handlem winami i whisky. Na początku pracował u innych kupców, a z czasem założył własną firmę. Cieszyły się one niesłychaną popularnością, głównie z uwagi na fakt, iż sprzedawane były w szklanych butelkach.
Dewar
Pod koniec życia John Dewar był dumnym właścicielem dobrze prosperującej marki, która produkowała, rozlewała i sprzedawała blended whisky. Synowie Johna rozsławili markę ojca na całym świecie i rozpoczęli budowę własnej gorzelni. Ich celem było uzyskanie niezależności i pełnej kontroli nad procesem produkcji, a tym samym poprawa jakości wytworzonego alkoholu. W 1896 roku plany te się ziściły, a dwa lata później – w 1898 roku, produkty Aberfeldy pojawiły się na rynku.
Nowoczesny zakład produkcyjny
Kiedy w 1896 roku powstał zakład rodziny Dewar, uchodził on za nowoczesny obiekt. Układ budynków odpowiadał kolejności faz produkcji. Większość wytwarzanych destylatów, stanowiła podstawę blendów Dewar’s. Zakład funkcjonował przez ponad 100 lat i były tylko dwa momenty, kiedy został wyłączony z produkcji.
Burzliwe dzieje gorzelni
Zarówno pierwszy, jak i drugi moment, kiedy destylarnia Aberfeldy została wyłączona z produkcji nastąpił w trakcie wojny światowej, gdy zasoby jęczmienia były niewystarczające. Firma podniosła się z kryzysów, a w latach 70 XX wieku przeszła modernizację.
Współcześnie
Aktualnie w gorzelni działa jedna stalowa kadź zacierna i osiem drewnianych kadzi fermentacyjnych. Destylacja następuje w czterech alembikach kotłowych. W 2000 roku otwarto w dawnej słodowni, centrum turystyczne, które przyjmuje corocznie ponad 30 000 gości z całego świata. Produkty Aberfeldy stanowią główny składnik blenda Dewar’s.
Kalendarium
1896 – John i Tommy Dewar zaczynają budowę gorzelni.
1917 – destylarnia się zamyka.
1919 – zakład się ponownie otwiera.
1925 – DCL (Distillers Company Limited) przejmuje gorzelnię.
1972 – modernizacja destylarni. Zwiększenie ilości alembików z dwóch do czterech.
1991 – pierwsza oficjalna whisky z destylarni.
1998 – Bacardi kupuje John Dewar & Sons od Diageo.
2000 – otwiera się centrum turystyczne dla gości.
Wrzosowo-miodowy charakter
Dążenie rodziny Dewar do doskonałości trwa do dziś. Do zakładu sprowadzany jest szkocki słód jęczmienny. Z uwagi na zwiększony popyt na produkty Aberfeldy, trunki dojrzewają w różnych miejscach, a dawny magazyn służy aktualnie jako centrum wycieczkowe dla zwiedzających. Mieszanki Dewar’s są podwójnie starzone – destylaty są ponownie leżakowane w dębowych beczkach. Kosztowny proces produkcji determinuje niepowtarzalny charakter whisky. Tworzenie wyjątkowych trunków Aberfeldy odbywa się na miejscu, podczas wyjątkowo długiej fermentacji w modrzewiowych beczkach i destylacji w wysokich destylarniach z widokiem na pagórkowate wzgórza Perhshire. Whisky Aberfeldy słynie z miodowego bogactwa, dzięki czemu mieszanki Dewara są najlepiej sprzedającą się szkocką whisky w Ameryce.
Whisky
Trunki Aberfeldy wyróżniają się słodkością i nutami miodowymi. Na przełomie wieków wyłącznie 1% produkcji wykorzystywane było do wytwarzania whisky słodowej, a cała reszta stanowiła trzon kompozycji blendu Dewar’s. W swoim portfolio destylarnia Aberfeldy oferuje wyłącznie whisky z deklaracjami wieku.
Po whisky Aberfeldy zapraszamy na kukunawa.pl