5 WHISKEY Z IRLANDII, KTÓRYCH WARTO SPRÓBOWAĆ
Według znawców tematu whiskey na terenie Irlandii zaczęto produkować już we wczesnym średniowieczu. Rozkwit popularności bursztynowego trunku na Zielonej Wyspie przypada jednak na XVIII wiek. Irlandzkie whiskey poddawane są trzykrotnej destylacji w alembikach i przynajmniej trzyletniemu starzeniu w dębowych beczkach. Na palecie aromatyczno-smakowej pojawiają się akcenty karmelu, suszonych owoców, kwiatów i cytrusów. Przepisy precyzują również, iż irlandzka whiskey musi być zarówno produkowana, jak i leżakowana na terytorium Irlandii lub Irlandii Północnej. Zobacz, które pozycje są warte spróbowania!
Kilka słów o irlandzkim trunku
Pisząc o trunkach z Zielonej Wyspy należy trzymać się zapisu “whiskey”. Taka forma wskazuje jednoznacznie, iż alkohol pochodzi z Irlandii. Specjaliści definiują irlandzką whiskey, jako trunek delikatny, łagodny i zdecydowanie spokojniejszy niż np. szkockie whisky. Od lat 70 produkcja whiskey w Irlandii dynamicznie rośnie. Jęczmień wykorzystywany w procesie produkcyjnym w większości przypadków suszony jest gorącym powietrzem.
Przykładowe pozycje, które warto spróbować
Bushmills 16Y
Trunek tworzony jest z whiskey starzonych w trzech różnych typach beczek. Ekspresja zadebiutowała na rynku w 1996 roku. Jest to smakowita mieszanka 16-letnich destylatów, starzonych w beczkach po bourbonie i sherry, drugiego i trzeciego napełnienia, które po kupażowaniu leżakowane są jeszcze w beczkach po porto przez 9 miesięcy. Na palecie aromatyczno-smakowej karmel, orzechy brazylijskie, cynamon, wiśnie, toffi, dżem truskawkowy, marcepan i pomarańcze. Finisz długi i trwały.
https://kukunawa.pl/i_BUSHMILLS-16Y-40–0-7L,3983
Flaming Pig Black Cask
Irlandzka whiskey, której destylaty single malt i zbożowe dojrzewają od 4 do 10 lat. Formułę wzbogaca ostry dodatek dymu, obecny dzięki użyciu intensywnie zwęglonych beczek. Trunek zabutelkowany z mocą 40% alkoholu. Whiskey wyróżnia się aromatem wanilii, karmelu, prażonego dębu i dymu. W smaku łagodny i miękki – wypełniony akcentami wanilii, orzecha laskowego i szarlotki. Finisz średniej długości, z posmakiem pieprzu.
https://kukunawa.pl/i_FLAMING-PIG-BLACK-CASK-40–0-7L,7808
Quiet Man 12Y Sherry
Single malt, potrójnie destylowany, początkowo dojrzewający w beczkach po bourbonie, a finiszujący w beczkach po wytrawnej i gładkiej sherry Oloroso. Ekspresja zachwyca nieoczywistymi połączeniami smaków – zaskakuje akcentami jabłka, melona, czekolady, orzechów i wanilii. Głęboki, bursztynowy kolor przynosi dość trwały finisz, z nutami orzechów w czekoladzie.
https://kukunawa.pl/i_QUIET-MAN-12Y-SHERRY-46–0-7L,9204
Teeling Irish
Whiskey destylowana jest tylko i wyłącznie z ziaren jęczmienia. Najstarszy słód tej pozycji został wydestylowany w roku 1991. Finalnie ekspresja trafia do dębowych beczek po sherry oraz po winach porto, madera oraz white burgundy i cabernet sauvignon. W nosie białe winogrona, słód i biała czekolada. Na języku zaś cynamon, biały pieprz i kwiaty. Finisz – długi i wyrazisty, wypełniony śmietaną z truskawkami.
https://kukunawa.pl/i_TEELING-IRISH-46–0-7LGB,7588
Connemara 12Y Peated
Marka Connemara produkuje whiskey w destylarni Cooley położonej w hrabstwie Louth w Irlandii. 12-letni trunek łączy delikatne nuty dymu oraz palonego ogniska z zielonym jabłkiem, akcentami cytrusów oraz przypraw i wanilii. Dram charakteryzuje się akordami torfu, owoców, słodu oraz śmietany. Finisz jest dymny, przyjemny, satysfakcjonujący.
https://kukunawa.pl/i_CONNEMARA-12Y-PEATED-40–0-7L,8272
Szkocka czy irlandzka?
Trunki ze Szkocji i Irlandii różnią się znacząco – przede wszystkim sposobem produkcji, co wpływa na walory smakowe i aromatyczne, a nawet wizualne produktu finalnego. Z pewnością warto spróbować alkoholi z Zielonej Wyspy, ponieważ należą one do najwyżej cenionych trunków na świecie. Są łagodne, różnorodne, ciekawe. Stanowią miłą odmianę od tradycyjnych szkockich whisky czy amerykańskich bourbonów.
Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl