ZASKAKUJĄCE FAKTY O ETYKIETACH NA WHISKY

Wybierając trunek ze sklepowej półki czy z oferty internetowej, kierujemy swoją uwagę przede wszystkim na etykietę znajdującą się na butelce. To dzięki etykiecie, wiemy skąd pochodzi trunek, jakie są jego walory smakowe oraz do jakiej grupy alkoholi możemy go zaliczyć. Sprawdź, co powinno znaleźć się na etykiecie i czego można się spodziewać czytając informacje na niej zawarte!

Niektóre etykiety są wręcz kultowe

W wielu przypadkach etykiety cieszą się olbrzymią – międzynarodową rozpoznawalnością i stanowią swoisty element popkultury. Kultowa, czarna etykieta Jacka Daniel’s Tennessee Whisky ozdobiona białymi napisami i ornamentami to  wręcz ikoniczny symbol. Niektóre etykiety, tak jak w przypadku Jacka trafiają na inne produkty np. koszulki, plakaty czy torby.

Obowiązki producenta

W większości krajów, przepisy precyzyjnie regulują to, jakie informacje obligatoryjnie powinny znaleźć się na etykiecie butelki. Mowa nie tylko o podstawowych danych, takich jak nazwa producenta czy trunku, ale również rodzaj whisky, pojemność butelki, zawartość alkoholu czy technologia produkcji, wiek trunku oraz region pochodzenia.

Składniki

Podstawowa informacja na etykiecie butelki whisky powinna zawierać listę, wykorzystanych podczas procesu produkcyjnego, składników – słodu, wody, drożdży. To, z czego zrobiona jest whisky, “powie” konsumentowi jakiej jakości trunku może się spodziewać po zawartości butelki.

Region

Druga nie mniej ważna informacja – region produkcji, wskazuje na dominujące nuty aromatyczno-smakowe, które pojawiają się w dramie. Informacja dotycząca regionu ma olbrzymie znaczenie dla doświadczonych koneserów, którzy potrafią bez trudu dostrzec różnicę pomiędzy whisky z Islay a trunkiem z Irlandii. Warto pamiętać, że każdy region jest wyjątkowy – ma specyficzny klimat, ukształtowanie geograficzne, glebę oraz warunki sprzyjające produkcji.

Wiek

Na etykiecie whisky nie może oczywiście zabraknąć informacji o wieku trunku. Wiek np. 8Y oznacza, że najmłodszy z wykorzystanych do produkcji destylatów liczy sobie nie mniej niż 8 lat. Co ciekawe i w tym przypadku wkraczają odpowiednie przepisy – whiskey irlandzka lub whisky szkocka nie może spędzić w beczce mniej niż 3 lata. Inaczej wygląda kwestia w przypadku bourbona – jemu “wystarczą” tylko 2 lata. Co zaś oznacza skrót “NAS” widoczny na etykiecie? No age statement, czyli brak oznaczenia wieku.

Inne informacje

Na etykiecie oprócz nazwy, rodzaju trunku, wieku destylatu, składników wykorzystanych do produkcji whisky i regionu, można znaleźć również szereg innych informacji – między innymi:

  • opis rodzaju beczek;
  • wskazanie pojemności beczek;
  • określenie co było wcześniej zamknięte w beczce.

Rodzaj beczki ma bezpośredni wpływ na właściwości aromatyczno-smakowe trunku.

Personalizacja

Personalizowanie etykiety polega na wykonywaniu specjalnych zamówień na życzenie klienta np. z okazji urodzin, rocznicy czy innego, równie ważnego wydarzenia. Personalizowane etykiety można zamówić w sklepach internetowych i samodzielnie nakleić je na butelkę.

Symbole graficzne

Dopełnieniem etykiety są niekiedy grafiki, symbole, loga. To element nieodłącznie związany ze strategią marketingową danej firmy i bardzo często są one równie rozpoznawalne jak nazwa produktu czy producenta. Opakowanie butelki whisky może prezentować się przepięknie – już sama etykieta zapada w pamięć i czyni produkt niepowtarzalnym i wyróżniającym się na sklepowej półce.

Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *