WHISKY I BRANDY. NAJWAŻNIEJSZE RÓŻNICE
Zarówno whisky, jak i brandy to dwie największe ikony świata mocnych alkoholi. Oba trunki cieszą się ogromną popularnością, która związana jest z ich wyjątkowymi cechami, charakterystycznym smakiem i aromatem. Choć wiele osób patrząc na dwa kieliszki z bursztynowym płynem, nie potrafi na pierwszy rzut oka rozpoznać, co jest w którym, to podczas degustacji, na wierzch wychodzą wszystkie różnice, które tkwią w tych alkoholach. Whisky i brandy, choć wyglądają podobnie, dzieli wiele różnic – nie tylko w procesie produkcyjnym. Poznaj dwóch gigantów świata mocnych trunków i zdecyduj, którego spróbujesz w pierwszej kolejności!
Różnice pomiędzy brandy a whisky
Proces produkcji
Whisky to trunek destylowany z różnych rodzajów zbóż, takich jak jęczmień, żyto, pszenica czy kukurydza. Złożony proces produkcyjny, skupia się na fermentacji, destylacji i dojrzewaniu w dębowych beczkach. Jest to alkohol, który różni się smakiem i aromatem, w zależności od regionu, w którym powstaje, a także innych czynników np. czasu leżakowania.
Brandy to alkohol destylowany z wina winogronowego lub z innych owoców. Może być wytwarzany z winogron, jabłek czy gruszek. Powstaje w różnych zakątkach świata. Proces destylacji, przydaje formule specyficznych nut smakowych i aromatycznych. Smak brandy zależy w dużej mierze od surowca bazowego, który został wykorzystany w procesie produkcyjnym.
Dojrzewanie
Whisky zazwyczaj leżakuje w dębowych beczkach, które przydają formule nut drewnianych, waniliowych i karmelowych.
Brandy natomiast często dojrzewa w beczkach po sherry, które nadają ekspresji subtelnych i wyrafinowanych akordów.
Profil smakowy
Whisky to trunek bardzo wyrafinowany, bogaty i kompletny. Może oferować pełne spektrum smakowe – od słodyczy po pikantność czy nawet ostrość.
Brandy wyróżnia się słodyczą, owocowymi nutami i delikatnymi przyprawami.
Szkło do degustacji
Do whisky wykorzystuje się różne rodzaje kieliszków. Trunek można podać w tak zwanych “old fashioned”, czyli szklaneczkach o prostych ściankach i grubym denku. Istnieją również kieliszki o specjalnie wyprofilowanej czaszy, które ułatwiają lepszą koncentrację smaków i aromatów.
Brandy najlepiej degustować w niskich, pękatych kieliszkach o tulipanowym kształcie, osadzonych na grubej nóżce. Kieliszek wypełnia się do około ¼ wysokości szkła.
Temperatura podania
Whisky podaje się na ogół w temperaturze około 16 stopni Celsjusza, co pozwala uwydatnić jej smak i aromat. Aby bukiet rozwinął się bardziej, wystarczy ogrzać w dłoni zawartość kieliszka.
Brandy można podać lekko schłodzone lub w temperaturze pokojowej. Dodanie jednej lub dwóch kości lodu, złagodzi moc alkoholu.
Dodatki
Whisky równie często degustowana jest w wydaniu saute, jak i w drinkach. Bursztynowy alkohol w wersji na czysto, daje degustującemu szansę na poznanie wszystkich walorów smakowych i aromatycznych ekspresji. To również niezastąpiony składnik wielu klasycznych koktajli i drinków. Whisky dobrze komponuje się z colą, sokami, likierami czy wodą sodową.
Brandy fantastycznie współgra z ciepłymi drinkami, z dodatkiem kawy czy gorzkiej czekolady. Oczywiście smakiem brandy można się cieszyć solo – bez dodatków. Tutaj ilość możliwych wariantów jest równie bogata, jak w przypadku whisky.
Którą wybrać? Czy są jakieś podobieństwa?
Whisky i brandy to doskonałe alkohole dedykowane dla miłośników mocniejszych trunków. Łączy je podobny kolor oraz szeroki wybór dostępnych wariantów smakowo-aromatycznych. Zarówno whisky, jak i brandy można z powodzeniem kupić w przystępnej cenie. Warto spróbować jednego i drugiego alkoholu, ponieważ przynoszą one zupełnie inne doznania. Whisky i brandy sprawdzą się również na prezent – mocny alkohol to zawsze dobry wybór na specjalne okazje.
Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl