RODZAJE WHISKY. JAKIE TRUNKI WARTO ZNAĆ
Whisky można podzielić na wiele kategorii – z uwzględnieniem kraju pochodzenia lub tego, z czego dany trunek jest zrobiony bądź jaką metodą powstał. Najważniejszy podział to ten, na whisky dobre i złe, ale to już w dużej mierze zdeterminowane jest subiektywnymi ocenami i preferencjami. Rynek bursztynowych trunków jest bardzo duży – i dobrze, dzięki temu każdy ma możliwość posmakowania i ocenienia whisky z różnych części świata, oraz o odmiennych profilach aromatyczno-smakowych.
Malt whisky
Inaczej whisky słodowa. Powstaje ze sfermentowanego zacieru, który produkuje się ze słodu jęczmiennego. Jeśli whisky wytworzona została wyłącznie z jednego rodzaju ziarna i w jednej destylarni, to taki trunek nazywa się “single malt whisky”. W większości krajów np. w Szkocji, obowiązują restrykcyjne przepisy, które wskazują jak dany trunek należy produkować, aby można go nazywać mianem “whisky”.
Grain whisky
Ekspresja, która powstaje z co najmniej jednego rodzaju zboża, innego niż słód jęczmienny. Najczęściej jest to żyto, pszenica lub kukurydza. Taka whisky nosi nazwę komponentu, który miał największy procentowy udział przy jej tworzeniu. Np. “rye whisky” to trunek, który został wyprodukowany głównie z żyta. Na rynku dostępne są whisky, które zawierają mieszankę whisky słodowej i grain whisky.
Single malt whisky
Formuła, która powstała w jednej destylarnii, ze słodu jęczmiennego. Co ciekawe – taką whisky można mieszać beczkami, w obrębie jednej destylarni. Mieszanie destylatów między beczkami, przydaje finalnemu produktowi interesujących smaków i aromatów.
Single cask
Inaczej – whisky z jednej beczki. Takiego trunku nie miesza się z zawartością innych beczek, nawet w obrębie jednej destylarni. Whisky jest kupażowana bezpośrednio z beczki, ale może być rozcieńczana wodą do uzyskania zawartości alkoholu na poziomie 40, 43 lub 46%. Odmianą single cask whisky jest “cask strenght”, czyli whisky nalewana z beczek do butelek bezpośrednio – z “mocą beczki”. Warto wiedzieć, iż whisky single cask zawierają na etykiecie informację o beczce, numerze butelki oraz ilości butelek, do których nastąpiło rozlanie z danej beczki.
Blended malt
Inna nazwa – “pure malt”. Jest to mieszanina single malt whisky z różnych destylarni. Bardzo popularny produkt.
Blended whisky
Mieszanka. Jest to mieszanina wielu różnych rodzajów whisky słodowych, zbożowych. Często zawiera nawet 40 rodzajów destylatów. Na etykiecie blended whisky próżno szukać informacji o tym, jakie whisky ze sobą zmieszano. Około 95% całkowitej sprzedaży whisky na świecie stanowią whisky typu blended.
Szkocka
Uznawana za jedną z najlepszych whisky na świecie. Aby destylat mógł nosić dumne miano “szkockiej whisky” musi zostać wyprodukowany w Szkocji i musi dojrzewać w beczkach minimum 3 lata. Większość szkockich whisky destylowana jest dwukrotnie.
Amerykańska
Odmian amerykańskiej whiskey jest wiele. Największą popularność wśród konsumentów zdobyły “rye whiskey”, które uzyskuje się z zacieru składającego się z co najmniej 51% żyta. Inne – “corn whiskey”, to trunki wytworzone przynajmniej z 80% kukurydzy. Innym amerykańskim trunkiem, cenionym na świecie jest “bourbon”, czyli ekspresja w 51% powstała z kukurydzy. Wszystkie amerykańskie whiskey muszą być destylowane, tak aby mieć nie więcej niż 80% alkoholu. Wymagany przepisami minimalny czas dojrzewania dla amerykańskiej whiskey wynosi 2 lata.
Irlandzka
Największy konkurent dla szkockiej whisky. Whiskey irlandzka to blended, single malt, single grain whiskey. Trunki z Zielonej Wyspy muszą dojrzewać minimum 3 lata, a większość destylatów jest destylowana trzykrotnie.
Dobra i zła whisky
Subiektywna ocena trunku powinna obejmować wrażenia organoleptyczne, sensoryczne i wizualne. Dobra jakościowo whisky ma piękny, bursztynowy, złoty lub słomkowy kolor. Jest zróżnicowana w profilu smakowo-aromatycznym. Ma przyjemny, satysfakcjonujący i długi finisz. Whisky, która zachwyci koneserów i usatysfakcjonuje podniebienia smakoszy to trunek, dobrze zbudowany, pełny i harmonijny. Złe jakościowo whisky nie dają przyjemności z degustacji.
Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl