NOWOCZESNE METODY PRODUKCJI WHISKY

NOWOCZESNE METODY PRODUKCJI WHISKY

Destylacja whisky to prawdziwa sztuka, którą doprowadzono do perfekcji na przestrzeni wielu lat. Widza i doświadczenie niejednokrotnie przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Współczesna technologia i postęp, nieodwracalnie zmienia świat bursztynowych trunków. Dzięki nim powstają nowe smaki, nowa jakość i nowe whisky. Jak nowoczesne metody wpływają na poszczególne etapy produkcji whisky i które z nich wpisują się w aktualne trendy?

Automatyzacja

Proces destylacji whisky jest pracochłonny i czasochłonny. Dawnej wymagał stałej obecności destylatora, który kontrolował przebieg tego ważnego etapu produkcji trunku. Dzięki postępowi technologicznemu, wiele aspektów procesu destylacji można współcześnie zautomatyzować. Rozwój w tej dziedzinie redukuje koszty pracy, co w efekcie przyczynia się do niższych cen produktu finalnego – whisky na sklepowej półce. Automatyzację coraz częściej płynnie wprowadza się do produkcji, a to między innymi podnosi jakość wytwarzanych trunków. Inne korzyści wynikające z rozwoju automatyzacji:

  • powstaje jednolity produkt, o wysokiej jakości;
  • istnieje możliwość eksperymentowania z różnymi recepturami.

Kontrola temperatury

Na etapie destylacji, to właśnie kontrola temperatury ma fundamentalne znaczenie. Dzięki nowoczesnym technologiom, możliwe jest kontrolowanie temperatury podczas całego procesu wytwórczego whisky. Destylacja przebiega bez zakłóceń, a produkt końcowy zaskakuje profilem smakowym.

Destylacja próżniowa

Proces ten polega na obniżeniu ciśnienia w aparaturze destylacyjnej – w efekcie temperatura wrzenia składników w mieszance fermentacyjnej, jest niższa. Destylacja próżniowa determinuje delikatniejsze i bardziej dokładne oddzielenie związków smakowych i aromatycznych. Niska temperatura ogranicza ryzyko przegrzania i degradacji związków smakowo-aromatycznych. Jest to szczególnie pożądane w przypadku whisky produkowanych z delikatnych słodów czy nietypowych surowców.

Rekuperacja energii

Proces polegający na odzyskiwaniu energii z różnych etapów procesu produkcji whisky i ich ponownym wykorzystaniu. W efekcie energii zużywa się mniej, co jest bardzo korzystne dla środowiska i kosztów produkcji.

Biotechnologia

W ostatnich dekadach obserwuje się rosnący potencjał biotechnologii w zakresie produkcji whisky, w szczególności w obszarze produkcji drożdży. Genetyczna modyfikacja drożdży, wpływa na profil smakowy trunku, przyczyniając się do uzyskania bardziej złożonego i interesującego destylatu. Oprócz tego biotechnologia sprzyja otrzymaniu szczepów, które wytwarzają specyficzne związki smakowo-aromatyczne. W praktyce, producenci eksperymentują z drożdżami, które sprawiają, że finalne produkty – whisky, są bardziej różnorodne i ciekawe.

Sztuczna inteligencja

Zaawansowane algorytmy analizują dane pochodzące z procesu produkcji oraz oceny sensoryczne. AI wpływa na poszczególne czynniki, które determinują smak i aromat whisky. Sztuczna inteligencja wspomaga kreowanie nowych, unikalnych mieszanek, które zaspokajają oczekiwania nawet bardziej wymagających konsumentów.

Chill-filtracja

Jest to proces schładzania i filtrowania whisky. Odbywa się bezpośrednio przed rozlewaniem trunku do butelki. Metodę chill-filtracji stosuje się, aby usunąć z whisky naturalne tłuszcze i białka, które powodują zmętnienie trunku. Dzięki chill-filtracji otrzymuje się klarowny destylat. Współcześnie na półkach sklepowych spotkać można whisky bez chill-filtracji. Wielu koneserów uważa, że taki produkt wyróżnia się większymi walorami smakowymi niż trunek, który został oczyszczony. Whisky bez chill-filtracji może być oznaczona na etykiecie jako “non-chill filtered” lub “un-chillfiltered”. Trunek bez filtracji ma zazwyczaj wyższą zawartość alkoholu – niekiedy powyżej 46%.

Przyszłość świata whisky

W ostatnich latach coraz większa liczba producentów decyduje się na nowoczesne metody produkcji whisky. Jest to efekt między innymi rosnącego zainteresowania konsumentów ciekawymi, niebanalnymi destylatami, które są w stanie sprostać coraz bardziej rosnącym oczekiwaniom smakoszy bursztynowych trunków. Trend chill-filtracji, automatyzacji, biotechnologii, destylacji próżniowej – cieszy się uznaniem wśród miłośników whisky.

Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *