JAK PRZEBIEGA PROCES PRODUKCJI WHISKY

Delektując się szklaneczką whisky, pewnie wielu z Was zastanawiało się jak przebiega proces produkcji tego szlachetnego trunku. Z czego robi się whisky, jak wyglądają poszczególne etapy wytwarzania destylatu oraz skąd tak właściwie pochodzi bursztynowy alkohol? Dlaczego podbił serca i podniebienia tak wielu koneserów na całym świecie? Proces produkcji whisky nie jest żadną tajemnicą, dlatego usiądź wygodnie, z porcją pysznego trunku i poznaj bliżej rodzaje destylacji.

Historia whisky

Trunek ten wywodzi się z Irlandii. Whisky została stworzona przez świętego Patryka, który jest patronem Zielonej Wyspy. Na początku istnienia, whisky wykorzystywana była do celów leczniczych – stąd jej nazwa “uisha betha”, czyli woda życia. Po bursztynowy trunek sięgano głównie w przypadkach zatrucia pokarmowego czy dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Co ciekawe – whisky leczono również objawy ospy. Produkcja uisha betha rozwijała się na tyle dynamicznie, że zaczęto wytwarzać ją również poza granicami Irlandii – w Szkocji. Whisky trafiała na rynek brytyjski i amerykański.

Składniki niezbędne do produkcji whisky

Uisha betha wytwarzana jest na kilku kontynentach. Alkohol z różnych części świata ma odmienne walory aromatyczno-smakowe. Wpływ na to mają między innymi etapy produkcji, ale i składniki wykorzystane do jej wytworzenia. W Stanach Zjednoczonych bursztynowy alkohol produkuje się np. z kukurydzy i pszenicy. Tradycyjna “szkocka” wymaga użycia słodu jęczmiennego lub mieszanki zbóż. Inny jest również okres dojrzewania trunków – w Szkocji polega on ścisłym restrykcjom.

Produkcja whisky

W tym przypadku, podobnie jak w odniesieniu do składników i czasu dojrzewania, proces produkcji whisky może przebiegać odmiennie. Irlandzkie gatunki trunku podlegają trzykrotnej destylacji, a szkockie dwukrotnej. Whisky leżakują krócej lub dłużej, co wpływa na ich smak, aromat i kolor. Proces produkcji determinuje producent, ale i kraj, w którym powstaje alkohol, a konkretnie obowiązujące w nim przepisy. Niektóre etapy produkcji trunku są jednak niezmienne.

Słodowanie

Etap ten polega na umieszczeniu ziaren zbóż, w miejscu, które jest ciepłe i wilgotne. Podczas kiełkowania ziaren, uwalniają się enzymy, które odpowiedzialne są za rozbijanie skrobi na cukry proste i dwucukry. Drożdże, które są podstawą fermentacji, współpracują z cukrami, które stanowią dla nich główne pożywienie. Kolejnym etapem jest suszenie – metoda suszenia uzależniona jest od destylarni, w której alkohol powstaje.

Mielenie i zacieranie

Otrzymany słód zostaje zmielony, ale zanim to nastąpi podlega on zacieraniu, które polega na zalaniu słodu gorącą wodą, a następnie dokładne mieszanie, do czasu otworzenia się ziaren i rozpuszczenia skrobi. Etap ten przeprowadza się dwukrotnie, dzięki czemu powstaje większa ilość cukru. Na koniec wypompowuje się brzeczkę, czyli płyn powstały na skutek zacierania słodu, który gromadzi się w kadziach zaciernych.

Destylacja

Najważniejsz etap produkcji whisky. Przed destylacją odbywa się fermentacja. Do wypompowanej brzeczki, dodaje się drożdże, które zamieniają cukier w alkohol. Fermentacja trwa zazwyczaj od 2 do 3 dni. Po tym czasie powstaje alkohol o mocy 12-16%. Po dobrze przeprowadzonej fermentacji, następuje destylacja. Brzeczka o imponującej mocy alkoholu, zostaje przelana, a następnie podgrzana. Zabieg ten ma na celu skraplanie alkoholu i otrzymanie destylatu o mocy 96%. Producenci rozcieńczają go i zamykają w beczkach.

Dojrzewanie

Destylat umieszczony w dębowej beczce, leżakuje przez kilka lat. Czas ten może się różnić w zależności od regionu, kraju, producenta oraz rodzaju samego trunku. Niekiedy minimalny czas regulują obowiązujące przepisy i normy.

Butelkowanie

Whisky zamykane są w butelki o różnych kształtach, wykonane z różnych rodzajów szkła. Na opakowaniu zawsze znajduje się etykieta z niezbędnymi informacjami dotyczącymi zawartości butelki. Niekiedy całość sprzedawana jest w pudełku lub tubie. Producenci zwracają dużą uwagę na walory estetyczne opakowania – jest to ważny element kampani marketingowej.

Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *