JAK PIĆ WHISKY? PRAKTYCZNE PORADY OD BARMANA

JAK PIĆ WHISKY? PRAKTYCZNE PORADY OD BARMANA

Degustacja whisky to nie lada sztuka. Właściwy sposób smakowania trunku potęguje przyjemność organoleptyczną. Jak w prawidłowy sposób pić whisky? Na co zwrócić uwagę, podczas serwowania alkoholu? Doświadczony barman ma pięć praktycznych rad, którymi możesz się posiłkować, degustując whisky w domu.

Kieliszek, który pozwala nacieszyć się aromatem oraz akcesoria do degustacji whisky

Whisky należy serwować w szklankach lub w kieliszkach zwężających się ku górze – takie szkło przypomina kształtem kwiat tulipana. Taki rodzaj kieliszka pozwala w pełni cieszyć się aromatem trunku. Jeśli nie masz specjalistycznego kieliszka typu glencairn, postaw na szklankę typu old fashioned. Niska, masywna, z grubym dnem – idealnie leży w dłoni degustującego. Odpowiednie szkło do whisky kupisz w specjalistycznych sklepach lub w internecie. Niekiedy dostępne są również różnego rodzaju zestawy do whisky. W ich skład wchodzą czasami kamienie, czyli specjalne kamienie lub stalowe kostki, które schładza się i umieszcza w szklance z trunkiem. Niezależnie na którą alternatywę się zdecydujesz, pamiętaj, że szkło powinno być czyste, suche i pozbawione obcych zapachów.

Powolny proces degustacji, skupiający się na detalach

Degustacja whisky to proces wymagający skupienia i koncentracji, z którego należy wyciągnąć jak najwięcej przyjemności. Kiedy już trunek trafi do odpowiedniego szkła, rozpoczyna się prawdziwa sztuka. Zacznijmy od ilości – na początek nie wlewaj więcej niż 20 ml alkoholu. Zakołysz kieliszkiem i naciesz oczy kolorem trunku. Zbliż nos do kieliszka i wchłoń aromat napitku. Aby rozwinąć pełnię palety aromatyczno-smakowej i wychwycić wszystkie ukryte w formule niuanse, należy dodać do alkoholu jedną lub dwie krople wody źródlanej. Najlepiej uczynić to za pomocą pipety. Powąchaj zawartość kieliszka jeszcze raz. Weź do ust mały łyk trunku. Alkohol rozprowadź po wnętrzu jamy ustnej. Staraj się uchwycić wszystkie nuty. Na koniec oceń finisz – czy jest długi, krótki, satysfakcjonujący, przyjemny, zaskakujący, trwały, ulotny.

Temperatura pokojowa to ważny aspekt degustacji

Ogromne znaczenie podczas degustacji whisky ma temperatura serwowanego alkoholu. Rekomendowana jest temperatura pokojowa, która wynosi około 20-22 stopnie Celsjusza. Podanie trunku w niższej temperaturze może utrudnić odbiór aromatów i smaków, ukrytych w ekspresji. Cieplejszy alkohol zaś będzie nieprzyjemny w degustacji. Im lepsza jakościowo whisky, tym istotniejsza jest temperatura serwowanego alkoholu.

Rodzaj whisky dopasowany do indywidualnych upodobań i preferencji

Whisky najogólniej rzecz ujmując, można podzielić na dwie grupy: single malt oraz blended. Pierwsza grupa to trunki, które powstają z jęczmienia w jednej destylarni. Druga zaś to whisky otrzymane ze zmieszania destylatów bazujących na różnych zbożach z różnych destylarni. Single malty doskonale nadają się do degustacji saute – bez dodatków, natomiast blended whisky sprawdzają się jako baza pod ulubiony drink czy klasyczny koktajl. Szukając idealnego trunku dla siebie, weź pod uwagę upodobania i preferencje, pamiętając jednocześnie o następujących kwestiach:

  • szkocka whisky jest bardziej aromatyczna od irlandzkiej whiskey;
  • trunki z Irlandii podlegają trzykrotnej destylacji, co zapewnia im łagodniejszy smak i aromat;
  • bourbon, który powstaje z kukurydzy, żyta i jęczmienia jest słodki i lekko owocowy;
  • whisky z Islay ma silnie torfowy charakter;
  • trunek ze Speyside jest świeży, owocowy i łatwy w odbiorze.

Decydując się na konkretną pozycję, czytaj uważnie etykiety.

Towarzystwo dla bursztynowego trunku

Wśród koneserów whisky, zdania są podzielone – jedni piją trunek bez dodatków, inni nie wyobrażają sobie degustacji bez kości lodu czy odrobiny wody:

  1. Na czysto.

Bez dodatków, w szklance typu old fashioned lub w kieliszku degustacyjnym do whisky. Zawsze w temperaturze pokojowej.

  • Na kościach lodu.

Whisky schłodzona lodem lub specjalnymi kamieniami.

  • Z dodatkiem wody źródlanej.

Jedna lub dwie krople wody niegazowanej wystarczą, aby wachlarz smaków i aromatów, rozwinął się w pełni.

  • W koktajlu.

W towarzystwie innych alkoholi, likierów, napojów i soków.

Nie bój się poszerzać horyzontów

Jeśli zawsze Twoim wyborem była szkocka, może czas poszerzyć horyzonty? Spróbuj trunku z Irlandii lub z innego kraju – Japonii czy USA. Twoje nowe odkrycie, może Cię pozytywnie zaskoczyć. Whisky to jeden z najbardziej różnorodnych alkoholi na świecie. Ilość smaków, aromatów, barw i palet jest tak zróżnicowana, że nie ma sensu ograniczać się wyłącznie do jednego rodzaju trunku.

Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *