JAK PIĆ WHISKY?
Whisky to trunek, który cieszy się ogromną popularnością. Bursztynowy alkohol można degustować na wiele sposobów – saute lub w drinku. Właściwy sposób podania whisky, gwarantuje największą przyjemność płynącą ze smakowania trunku. Jaką ekspresję wybrać? Na co zwrócić uwagę, podczas degustacji? Czy każda whisky nadaje się do picia bez dodatków?
Rodzaje whisky
Podziałów bursztynowych trunków jest wiele – najczęściej spotykany to ten, uwzględniający kraj pochodzenia alkoholu lub sposób produkcji czy rodzaj wykorzystanych składników:
- Whisky szkocka.
Uważa się ją za jeden z najszlachetniejszych trunków. Jest niezwykle popularna i różnorodna.
- Whiskey amerykańska.
Ekspresja pochodząca ze Stanów Zjednoczonych, może być wytworzona z różnych rodzajów zbóż np. z jęczmienia, żyta, pszenicy lub kukurydzy.
- Whiskey irlandzka.
Formuła z Zielonej Wyspy, uważanej za kolebkę bursztynowych alkoholi.
- Single malt whisky.
Wytwarzana ze słodu jęczmiennego, z jednej beczki. Single malty wyróżniają się smakiem i aromatem. Najlepiej smakują, degustowane solo.
- Blended whisky.
Trunki, które powstają ze zmieszania destylatów. Bazują na różnych zbożach, z różnych destylarni. Nadają się do picia na wiele sposobów – bez dodatków, w postaci drinków.
Na pierwszy ogień
Dla początkujących najlepszym wyborem jest whisky typu blended. To trunek nieskomplikowany i łatwy w odbiorze. Dla smakoszy oraz bardziej doświadczonych podniebień, lepszą alternatywą będzie single malt. Wybierając trunek, warto postawić na znanego producenta lub popularną gorzelnię.
Szkło
Podczas serwowania alkoholu, należy zwrócić baczną uwagę na wybór odpowiedniego szkła. Do whisky idealnie nadaje się niska szklanka, o grubym dnie lub specjalistyczny kieliszek degustacyjny. Szklanka typu old fashioned czy kieliszek glencairn – wybór należy do Ciebie. Co ważne – szkło o tulipanowym kształcie, pozwala na wyczucie różnych nut smakowych i ukrytych w formule niuansów.
Temperatura alkoholu
W przypadku single maltów rekomendowana jest temperatura pokojowa serwowanego alkoholu. Dzięki temu można w pełni wykorzystać aromat trunku, który jest wówczas bardziej wyczuwalny. Whisky będzie smakowała inaczej, gdy doda się do niej kilka kości lodu. Z dodatkiem lodu najczęściej podaje się whisky typu blended. Specjaliści rekomendują również dodanie do alkoholu jednej lub dwóch kropli czystej wody źródlanej, która rozwija pełnię wachlarzu smaków i aromatów zawartych w trunku.
Moc alkoholu
Do mocniejszych trunków, kiedy zawartości alkoholu przekracza 40%, warto dodać kilka kropel wody, która złagodzi ekspresję i sprawi, że smakowanie whisky będzie przyjemniejsze. Należy jednak pamiętać, że dodanie wody w zbyt dużej ilości może zepsuć smak formuły.
W drinku
Na bazie whisky można przygotować wiele pysznych drinków. Bursztynowy alkohol dobrze łączy się z innymi rodzajami trunków, z likierami, sokami i napojami. Koktajle z whisky cieszą się dużą popularnością, głównie z uwagi na swój smak, aromat oraz łatwość degustacji. Wybierając whisky do drinka, warto skupić się na mieszankach lub burbonach.
Przechowywanie whisky
Po otwarciu butelki, whisky należy przechowywać w lodówce – szczególnie blendy, lub w temperaturze pokojowej – single malty. Przepiękne butelki whisky wspaniale prezentują się w domowym barku – wyeksponowane i osłonięte przed niekorzystnym wpływem promieni słonecznych. Po otwarciu butelkę, należy ponownie zamknąć za pomocą zakrętki lub korka.
Rozsądek i umiar
Jak w przypadku każdego alkoholu, tak i w odniesieniu do whisky, podczas degustacji należy zachować umiar oraz rozsądek. Zbyt duża ilość spożywanego alkoholu prowadzi bowiem do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Food pairing
W towarzystwie whisky można serwować potrawy, które podbiją jakość i wytrawność trunku, a także zapewnią niezapomniane wrażenia smakowe. Z bursztynowym alkoholem, o dużej mocy dobrze łączą się:
- sery;
- bakalie;
- owoce;
- desery.
Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl