Isle of Raasay, czyli kolejna wyspa w natarciu

Popyt na whisky na świecie rośnie w ostatnich latach w oszałamiającym wręcz tempie. Póki co nic nie jest w stanie go zatrzymać. Gorzelnie powstają jak grzyby po deszczu, a lokalizacja co poniektórych budzi nie tyle wątpliwości, co, wręcz przeciwnie, wyzwala w człowieku chęć ich poznania…

Szkocja się rozbudowuje

Największy i najważniejszy zarazem gracz w branży, czyli Szkocja, w XXI wieku jeszcze bardziej rośnie w siłę. W przeciągu nieco ponad 20 lat powstało tu niemal 40 nowych zakładów produkujących szkocką. Tak lubianą i tak różnorodną zarazem. Kontynentalną przede wszystkim, ale nie tylko…

  1. Hebrydy Wewnętrzne

Zanim coś więcej o gorzelni Raasay co nieco o położeniu tejże w szerszym kontekście. Otóż tę niepozorną wysepkę odnajdziemy w archipelagu Hebrydów Wewnętrznych, który leży w zachodniej części Szkocji. Samych większych wysp jest tu 36 (zamieszkane) i 43 (niezamieszkane). Do niedawna gorzelnie działały na 4 z nich – Skye, Mull, Jura i Islay.

  1. Wyspa Raasay

Raasay, jak już wspomniałem, stanowi część Hebrydów Wewnętrznych. Wyspę tę odnajdziemy między inną wyspą, Skye (niecałe pół godziny drogi promem), i kontynentem szkockim. Mieszka tu garstka osób (około 200), z których większość posługuje się językiem gaelickim.

  1. Pierwsza na Raasay

Zapewne nikogo nie zdziwi fakt, iż na wyspie Raasay, przez stulecia rządzonej przez klan MacLeod, silnie zakorzenione w miejscowej ludności są wszelkiej maści tradycje i zwyczaje – również te, które dotyczą nielegalnej destylacji. Gorzelnia Isle of Raasay od 2017 roku wyznacza więc nową ścieżkę na wyspie – jako pierwsza w historii całkowicie legalna destylarnia whisky…

  1. R&B Distillers

Zakład Isle of Raasay założyła firma R&B Distillers (skrót od Raasay & Borders). Firmę tę w 2014 roku założyło 2 panów – Bill Dobbie (przedsiębiorca działający w branży…randek on-line) i Alasdair Day (blender whisky). Pierwotnym celem obu panów była budowa gorzelni, która zapewni dostęp do słodowych destylatów do blended whisky The Tweeddale.

  1. The Tweeddale

Warto wspomnieć o samej whisky The Tweeddale. Stworzył ją w II połowie XIX wieku pradziadek jednego z założycieli gorzelni Isle of Raasay, niejaki Richard Day. Na podstawie zapisków pradziadka Alasdair Day odtworzył tę whisky w 2010 roku podług oryginalnej receptury. W jej składzie znajdują się destylaty z 9 gorzelni (8 słodowych i 1 zbożowej) starzone 14 lat w beczkach po bourbonie i sherry.

  1. W historycznym miejscu

Destylarnia Isle of Raasay powstała w historycznym miejscu wyspy o tej samej nazwie. Umiejscowiona w południowo-zachodniej części wyspy, na obrzeżach wioski Clachan, gorzelnia stanęła w miejscu przebudowanego wiktoriańskiego budynku Borodale House, który dotychczas pełnił funkcję hotelu.

  1. Raasay While We Wait

14 września 2017 roku Isle of Raasay rozpoczęło niewielką, testową produkcję. W październiku tego samego roku zabeczkowano pierwsze gotowe destylaty. W międzyczasie wydano pierwszą whisky „w oczekiwaniu na tę właściwą” – stąd nazwa „While We Wait”. Stanowiła ona mieszankę whisky torfowej i nietorfowej, które po zmieszaniu finiszowano w beczkach z dębu francuskiego po toskańskich winach.

  1. Gin

Isle of Raasay to gorzelnia na miarę obecnych czasów. Poza whisky produkuje się tu także unikatowy wyspiarski gin. Ów szlachetny trunek tworzony jest z 10 botaników, w tym z skórek pomarańczy i cytryny, rabarbaru, kolendry oraz składnika najważniejszego – jałowca zbieranego specjalnie na Raasay.

  1. Produkcja

Isle of Raasay to natenczas mikro-gorzelnia produkująca ledwie 188 tysięcy litrów destylatu rocznie. Woda pochodzi ze starej, celtyckiej studni Tobar na Ba Baine  i przepływa m. in. przez wulkaniczne skały. Do produkcji używa się 6 kadzi fermentacyjnych (bardzo długa, dochodząca do 118 godzin fermentacja) i 1 pary alembików. Używa się tu słodu torfowego i nietorfowego (jęczmień lokalny i szkocki) oraz szeregu różnych beczek – po bourbonie, sherry, z dębu francuskiego, dębu Chinquapin, czy po winach z Toskanii.  

  1. Charakter

W Isle of Raasay tworzy się whisky typowo wyspiarskie. Lekko torfowe i dymne, z dużym udziałem akcentów owocowych. Gorzelnia ma warunki do eksperymentów, tak więc zapewne pojawią się także edycje pozbawione torfu. Ważne, że na charakter whisky z Isle of Raasay wpływ mają także ludzie – zatrudnionych jest tu ponad 25 osób ze 161 zamieszkujących wyspę!

I tak ma być!

Isle of Raasay to niewielka, ale niezwykle ciekawa destylarnia. Jedyna na wysepce, do której warto dotrzeć i równie warto zwiedzić. Jest tu centrum dla odwiedzających, są nawet miejsca noclegowe w odrestaurowanym Borodale House. A jak znudzi nam się próbowanie whisky zawsze można skosztować ginu. No bo czemu by nie?

Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *