KIELISZKI I SZKLANKI DO WHISKY

KIELISZKI I SZKLANKI DO WHISKY

Whisky to ponadczasowy trunek, który można degustować na wiele sposobów. Alkohol ten urzeka wyjątkową paletą aromatyczno-smakową, która rozwija się z każdym łykiem. Nie bez znaczenia jest również kolor trunku – złoty, miedziany lub bursztynowy. Aby lepiej poznać whisky – jej smak, zapach oraz barwę niezbędne jest odpowiednie szkło do degustacji. Kieliszki lub szklanki – wybór należy do Ciebie, poznaj zalety każdego rozwiązania! Czym wyróżnia się idealne szkło do degustacji?

Szklanki

Rodzajów szklanek jest wiele – inne nadają się do profesjonalnej degustacji, a inne sprawdzą się do drinków na bazie whisky lub smakowania trunku na kościach lodu. Szkło do whisky powinny ułatwiać swobodne rozchodzenie się aromatów zawartych w formule. Najczęściej są to kieliszki na wysokich nóżkach i pękatej czaszy, zwężającej się w połowie wysokości i delikatnie rozszerzającej się ponownie przy krawędzi. Niektóre szklanki do whisky zostały zaprojektowane specjalnie z myślą, o ułatwieniu smakoszom, poznawania trunku.

Profesjonalne szklanki

Właściwe szklanki do degustacji whisky, powinny spełniać dwie funkcje – podkreślać walory smakowe i aromatyczne serwowanego trunku oraz zapewniać wysoki komfort spożywania alkoholu. Bardzo często jest to szkło o nietypowym designie lub to, wykonane z najwyższej jakości surowców. Szklanki do whisky różnią się kształtami, pojemnością oraz funkcjonalnością.

Kryształowe

Porządne, estetycznie wykonane, szklanki z kryształu, często ozdobione rzeźbionymi wzorami, niekiedy o niestandardowym kształcie. Sprostają wymaganiom największych koneserów. Eleganckie i szykowne szkło jest odpowiednim wyborem podczas profesjonalnej degustacji – kiedy trunek podawany jest saute – bez dodatków.

Kwadratowe

Nowoczesne szklanki o kwadratowym kształcie będą odpowiednim wyborem do degustacji whisky solo, jak i na lodzie czy z dodatkiem wody źródlanej. Takie szklanki dobrze leżą w dłoni i stanowią ciekawą alternatywą dla klasycznego szkła. Geometryczne szklanki występują zarówno w wariancie lowball (niskie), jak i highball (wysokie).

Z grubym dnem

Szklanice z grubym dnem występują w praktycznie każdym fasonie: lowball, highball, tumbler, old fashioned. Ciężkie szklanki to dobre rozwiązanie w sytuacji, gdy alkohol serwowany jest saute lub z chłodzącymi kamieniami. Grube dno kreuje szerokie możliwości wzornicze – często w podstawie można znaleźć zatopione kolorowe kamienie lub inne zdobienia.

Co jeszcze warto wiedzieć o szklankach do whisky?

Szklanki do whisky bardzo często można kupić w zestawie. Dodatek specjalnych kamieni lub kostek metalowych, grantowych czy bazaltowych, które można schłodzić w zamrażalce, a które przyjemnie obniżają temperaturę smakowanego alkoholu, nie rozcieńczając go jak standardowe kostki lodu, to bardzo popularna opcja. Taki zestaw sprawdzi się na prezent, podobnie jak szklanki wykonane z kryształu lub te personalizowane – z grawerem lub dedykacją. Szklanki do whisky noszą różne nazwy – najczęściej stosowane to: lowball, highball, old fashioned, tumbler, snifter. Pojemność szklanek różni się między sobą w zależności od rodzaju – od 150 do 350 ml.

Kieliszki

Alternatywą dla szklanek są kieliszki. Te do whisky przypominają klasyczne kieliszki do nalewek czy wódki. Wykonuje się je na ogół z przezroczystego, dość grubego szkła. Odpowiedni kieliszek, umożliwia wydobycie największej ilości aromatów oraz walorów smakowych. Kieliszki do degustacji whisky spotyka się najczęściej w miejscach, które specjalizują się w tego typu alkoholach.

Kształt kieliszka

Szkło do bursztynowych trunków jest znacznie mniejsze od tego dedykowanego do wina. Do kieliszka nalewa się zwykle 20-30 ml whisky. Kieliszek do whisky wizualnie przypomina małego tulipana. Taki kształt – pękata czasza, zwężająca się ku górze, pozwala na najlepsze przetransportowanie aromatów. Dzięki bezbarwnemu szkłu, z którego wykonany jest kieliszek, można obserwować alkohol i sprawdzać jego barwę. Wysoka nóżka ma dwojakie zadanie – ma chronić przed zbyt szybkim ogrzewaniem alkoholu w dłoniach (whisky należy serwować w temperaturze 20-22 stopnie) i zapobiegać przed zbliżaniem ręki do nosa (co może zafałszować aromaty odczuwane w trakcie degustacji).

Inne podstawowe zasady, obowiązujące podczas degustacji whisky

Niezależnie od tego, czy serwujesz alkohol w szklance czy w kieliszku, szkło powinno być bezwzględnie czyste, suche, wolne od innych zapachów. Do każdego rodzaju trunku, sięgaj po czysty kieliszek – nigdy nie nalewaj alkoholu do kieliszka używanego przez Ciebie chwilę wcześniej, w którym znajdują się opary lub krople poprzedniej ekspresji.

Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *