10 ZASAD DEGUSTOWANIA WHISKY
Degustowanie whisky to prawdziwa sztuka – w tym przypadku diabeł tkwi w szczegółach. Smakowanie bursztynowego trunku powinno odbywać się w określonych okolicznościach. Warto zwrócić uwagę na otoczenie, szkło, temperaturę oraz sposób podawania alkoholu. Oto sztuka degustacji whisky w 10 krokach – poznaj je wszystkie.
- Otoczenie – miejsce i ludzie.
Podczas degustacji kluczową rolę odgrywa towarzystwo oraz atmosfera, w której smakuje się trunki. Wspólna kontemplacja whisky może przybrać nieoczekiwany obrót. Miejsce również nie jest bez znaczenia. Jeśli degustujesz dobry trunek, zadbaj o to, aby wydarzenie odbywało się w spokojnym, odpowiednim miejscu, które sprzyja relaksacji.
- Szkło.
Whisky smakuje lepiej we właściwym szkle. Ale co tak naprawdę oznacza termin “właściwe szkło”? Do bursztynowego alkoholu pasują szklanki z masywnego szkła, z grubym dnem – niskie i szerokie. Szklanka typu “tumbler” lub “old fashioned” to najpopularniejszy wybór. Alternatywą są specjalistyczne kieliszki degustacyjne typu glencairn.
- Ilość.
Do szklanki lub kieliszka zaleca się wlać nie więcej niż 30 ml alkoholu. Taka ilość jest wystarczająca, aby poznać zapach, smak oraz konsystencję trunku. Warto również pamiętać, że w niektórych przypadkach wskazane jest dodanie do whisky kropli lub dwóch wody źródlanej, która rozwija wachlarz smaków i aromatów, ukrytych w ekspresji.
- Kolejność.
Jeśli planujesz degustować kilka pozycji, zacznij od tych o najprostszym bukiecie. W tym przypadku bardzo często wyznacznikiem jest cena trunku. Mając pod ręką blenda, bourbona i single malta, rozpocznij degustację od whisky mieszanej. Dobre jakościowo single malty pozostaw na sam koniec. Możesz również kierować się ilością procentów zawartych w trunku – od najsłabszych pozycji, po najmocniejsze.
- Uważaj na %.
Kluczowe znaczenie ma moc trunków oraz ich ilość. Ogranicz degustację do maksymalnie 4 czy 5 pozycji. Degustuj nie więcej niż 20 ml whisky. Rób przerwy – niech degustacja trwa kilkadziesiąt minut do nawet kilku godzin. Pomiędzy poszczególnymi pozycjami, pij wodę i jedz odpowiednie przekąski.
- Temperatura.
Specjaliści podkreślają, że podczas degustacji ogromną rolę odgrywa temperatura serwowanego alkoholu. W przypadku whisky powinna ona wynosić 20-22 stopni Celsjusza. Zadbaj o odpowiednią temperaturę przed degustacją. Nie schładzaj ani nie ogrzewaj trunków w sposób inwazyjny. Temperatura pokojowa jest najbardziej właściwa.
- Saute.
Dobre jakościowo, bogate trunki, o złożonej palecie aromatyczno-smakowej, wiekowe – smakuj wyłącznie saute – bez dodatków. Takie pozycje zasługują na specjalne traktowanie. Nie spiesz się – zwrócić uwagę na kolor, zapach, smak oraz strukturę alkoholu.
- Zmysł wzroku.
Patrz na whisky w kieliszku. Ustaw naczynie pod światło – najlepiej słoneczne i naciesz oczy niezwykłym kolorem trunku. Oceń go – czy jest bursztynowy, złoty, słomkowy, nasycony, blady, świetlisty.
- Zmysł powonienia.
Węch podczas degustacji odgrywa bardzo ważną rolę. Zanim spróbujesz whisky, nadstaw nos nad powierzchnię szklanki czy kieliszka i powąchaj zwartość. Nie wciągaj mocno powietrza, ponieważ poczujesz uderzenie mocy alkoholu. Otwórz dodatkowo usta – powietrze będzie mogło wówczas swobodnie cyrkulować.
- Małe łyki.
Degustacja whisky powinna składać się z malutkich łyków, branych w odpowiednich odstępach czasu. Trunek należy dokładnie rozprowadzić po całych ustach. Każda część języka odpowiada bowiem za inne wrażenia smakowe. Poruszaj alkoholem w szkle – zobacz jak trunek spływa po ściankach kieliszka.
Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl