BIMBER - MOCNY ALKOHOL ZWIĄZANY Z KULTURĄ POLSKĄ
|

BIMBER – MOCNY ALKOHOL ZWIĄZANY Z KULTURĄ POLSKĄ

Bimber utożsamiany jest z polską tradycją, swojskością i kulinarną historią ludową. Jego produkcja jest zakazana przez prawo, ale sama historia alkoholu zasługuje na więcej uwagi. Bimber to mocny alkohol, który stał się problemem następujących po sobie rządów. Ten wysokoprocentowy trunek często produkowany był amatorskimi metodami w warunkach domowych. Polski bimber różni się od innych alkoholi….

Milk & Honey, czyli w Izraelu też umieją w whisky

Od dobrych kilku już lat obserwujemy stały wzrost zarówno konsumpcji, jak i produkcji whisky na świecie. Na ów boom (kilka już takich w historii było) nawet nieszczególnie mają wpływ obecne wszelkiej maści zawirowania na świecie. Stąd odradzanie się irlandzkiego gorzelnictwa, stąd nowe, ciekawe kierunki i lokalizacje, gdzie budują się całkiem nowe gorzelnie. Jednym z takich…

Loch Lomond, czyli nad jeziorem niebywałe rzeczy…

Destylarnie słodowej whisky możemy podzielić na dwa ogólne typy: produkujące głównie pod blendy lub głównie pod malty. Jest jednak gorzelnia, która wyłamuje się z tego schematu. Tutaj wytwarza się zarówno whisky słodową, zbożową oraz mieszanki. Tą unikatową gorzelnią jest Loch Lomond. Zaczęło się…standardowo Loch Lomond powstała na jednej z fal boomu na whisky, która „dotknęła”…

CO POWINIENEŚ WIEDZIEĆ O WHISKY SŁODOWEJ?

CO POWINIENEŚ WIEDZIEĆ O WHISKY SŁODOWEJ?

Whisky słodowa wyróżnia się nieprzeciętnym aromatem i smakiem. Jej bogata paleta to wynik między innymi tradycyjnych, sięgających czasów średniowiecza technologii produkcji. Słodowy trunek stanowi jeden z najważniejszych składników blended whisky. Jak produkowana jest whisky słodowa i jak ją degustować? Poznaj najważniejsze fakty dotyczące jednego z najpopularniejszych alkoholi na świecie. Metoda produkcji Szkoccy producenci wykorzystują proces…

Aultmore, czyli „Foggy Moss” w kieliszku

Choć istnieje już grubo ponad 100 lat Aultmore niemal zawsze pozostawała w cieniu. Ta powstała na fali późno-wiktoriańskiego boomu na whisky pod koniec XIX wieku gorzelnia aż do 2014 roku była „koniem pociągowym” do blendów. Ale… O założycielu gorzelni Aultmore zbudował niejaki Alexander Edward, człowiek-instytucja rodem z Moray. Poza tym, ze odziedziczył on po ojcu…

|

Tamdhu, czyli jedyna, gdzie znajdziemy Saladin Boxes

Pod koniec XIX wieku nastąpił ogromny wzrost popytu na whisky na świecie. Nie dziwi więc, że w tym okresie powstało wiele nowych gorzelni, w szczególności w Szkocji. Jedną z nich była Tamdhu, której „sąsiadki”, czyli Imperial i Knockando, powstały właśnie wtedy, gdy i Tamdhu poczynała pisać swą długą historię. Tamdhu Distillery Co. buduje gorzelnię W…

|

Teaninich, czyli tam, gdzie „nie potrzeba” zacieru

Teaninich to dość stara gorzelnia, z początków XIX wieku. I choć jest jedną z wielu, które wytwarzają destylaty słodowe do blendów, jej historia jest dość ciekawa, a proces produkcji – unikatowy. Toteż zajrzyjmy przez chwilę za (zazwyczaj) zamknięte wierzeje tej jakże intrygującej destylarni. „Ślepy Kapitan” Hugh Munro (1770-1846) nie był człowiekiem „nie wyróżniającym się z…

Glen Elgin i jej trudne początki

W Speyside znajduje się wiele ciekawych gorzelni, w tym te bardzo znane i cenione, ot choćby The Macallan. W ich cieniu kryją się równie interesujące zakłady, choć może z nie tak spektakularnymi sukcesami, jednakże równie ważne dla całego systemu powiązań świata whisky. Jedną z takich destylarni jest Glen Elgin. Zarazem ostatnia i pierwsza  Budowę gorzelni…

Lagavulin. Dwie gorzelnie, Malt Mill i historyczne spory z Laphroaig.

Gorzelni Lagavulin nie trzeba przedstawiać i, nawet jeśli nie jest się fanem destylatów torfowych, po prostu wstyd nie znać. Jest to jedna ze współcześnie istniejących legend, legend, których historia jest równie fascynująca, co paleta aromatyczno-smakowa produkowanej tu whisky… Geneza i początki Gorzelnia Lagavulin oficjalnie swą działalność rozpoczęła w 1816 roku za sprawą Johna Johnstona, miejscowego…

Clynelish, czyli „Brora” naszych czasów (?)

Gorzelnia Clynelish nie należy do tych najbardziej popularnych na świecie. Co nie znaczy, że jej historia nie jest ciekawa. Wręcz przeciwnie. Tym bardziej, że sięga dużo wcześniej, aniżeli do roku 1967. Poza tym, gdyby nie Clynelish, nie byłoby legendy, czyli Brory. No i Johnnie Walker byłby taki trochę inny… Zrodzona w obliczu tragedii Destylarni Clynelish,…