JAK PIĆ WHISKY?

JAK PIĆ WHISKY?

Whisky to trunek, który cieszy się ogromną popularnością. Bursztynowy alkohol można degustować na wiele sposobów – saute lub w drinku. Właściwy sposób podania whisky, gwarantuje największą przyjemność płynącą ze smakowania trunku. Jaką ekspresję wybrać? Na co zwrócić uwagę, podczas degustacji? Czy każda whisky nadaje się do picia bez dodatków? Rodzaje whisky Podziałów bursztynowych trunków jest…

JAK PIĆ BOURBON? PROPOZYCJE TRUNKÓW WARTYCH DEGUSTACJI
|

JAK PIĆ BOURBON? PROPOZYCJE TRUNKÓW WARTYCH DEGUSTACJI

Bourbon to amerykańska whiskey, która zawiera od 40 do 70% alkoholu. Do jej produkcji wykorzystuje się kukurydzę oraz inne zboża, takie jak żyto czy słodowany jęczmień. Trunek nie zawiera żadnych innych dodatków, poza wodą. Bourbon leżakuje w świeżych, dębowych beczkach przez okres minimum 2 lat, co przydaje mu bardzo charakterystycznych nut. Bardzo duża część produkcji…

BULLEIT WHISKEY. HISTORIA POPULARNEGO BOURBONA

BULLEIT WHISKEY. HISTORIA POPULARNEGO BOURBONA

Bulleit to bourbon, który wyróżnia się wysoką zawartością żyta i długim czasem leżakowania. Trunek pochodzi z Kentucky, w USA. Ekspresja zabutelkowana jest najczęściej z mocą 40 lub 45%. Poznaj fascynującą historię marki Bulleit oraz skład nietypowej formuły. Jak powstaje Bulleit whiskey? Historia Produkcję bogatej w żyto whiskey zapoczątkował Augustus Bulleit w 1830 roku, w Kentucky….

BECZKI I DOJRZEWANIE WHISKY

BECZKI I DOJRZEWANIE WHISKY

Jednym z najważniejszych etapów produkcji whisky jest dojrzewanie. W tym przypadku obowiązują odgórne przepisy, które regulują między innymi czas maturacji. Szkockie trunki muszą leżakować minimum przez 3 lata w dębowych beczkach, o maksymalnej pojemności 700 litrów. Podczas dojrzewania, whisky nabiera koloru, smaku oraz aromatu Wielu koneserów podkreśla fakt, że to właśnie etap maturacji przydaje wyjątkowości…

5 WHISKEY Z IRLANDII, KTÓRYCH WARTO SPRÓBOWAĆ

Według znawców tematu whiskey na terenie Irlandii zaczęto produkować już we wczesnym średniowieczu. Rozkwit popularności bursztynowego trunku na Zielonej Wyspie przypada jednak na XVIII wiek. Irlandzkie whiskey poddawane są trzykrotnej destylacji w alembikach i przynajmniej trzyletniemu starzeniu w dębowych beczkach. Na palecie aromatyczno-smakowej pojawiają się akcenty karmelu, suszonych owoców, kwiatów i cytrusów. Przepisy precyzują również,…

BECZKI I DOJRZEWANIE WHISKY

DOJRZEWANIE, MAGAZYNOWANIE I BUTELKOWANIE WHISKY

Whisky to wyjątkowy trunek, który powstaje podczas wieloetapowego, skomplikowanego procesu wytwórczego. Współczesne metody produkcji wyglądają inaczej niż te, praktykowane wiele dekad temu. Na początku XIX wieku większość gorzelników wytwarzało whisky nielegalnie. Aktualnie większość procesów podlega ścisłym regulacjom i przepisom. Dojrzewanie Bardzo istotny etap produkcji. Zgodnie z przepisami – szkocka whisky musi leżakować minimum 3 lata,…

|

WHISKY KOLEKCJONERSKA, CZYLI JAKA?

Kolekcjonowanie wartościowych butelek whisky to doskonała inwestycja, pod warunkiem, że podejmowane decyzje poparte są odpowiednią wiedzą dotyczącą produktów i rynku. Whisky kolekcjonerska to nieprzypadkowy produkt, który wyróżnia się na tle innych pozycji na rynku. Na co zwrócić uwagę, wybierając trunek? Dlaczego whisky kolekcjonerskie są tak wartościowe? Kolekcjonerska, czyli jaka? Synonimem słowa “kolekcjonerska” w tym przypadku…

10 ZASAD DEGUSTOWANIA WHISKY

Degustowanie whisky to prawdziwa sztuka – w tym przypadku diabeł tkwi w szczegółach. Smakowanie bursztynowego trunku powinno odbywać się w określonych okolicznościach. Warto zwrócić uwagę na otoczenie, szkło, temperaturę oraz sposób podawania alkoholu. Oto sztuka degustacji whisky w 10 krokach – poznaj je wszystkie. Podczas degustacji kluczową rolę odgrywa towarzystwo oraz atmosfera, w której smakuje…

RODZAJE WHISKY. JAKIE TRUNKI WARTO ZNAĆ

Whisky można podzielić na wiele kategorii – z uwzględnieniem kraju pochodzenia lub tego, z czego dany trunek jest zrobiony bądź jaką metodą powstał. Najważniejszy podział to ten, na whisky dobre i złe, ale to już w dużej mierze zdeterminowane jest subiektywnymi ocenami i preferencjami. Rynek bursztynowych trunków jest bardzo duży – i dobrze, dzięki temu…

ABERFELDY - DESTYLARNIA Z HIGHLAND

ABERFELDY – DESTYLARNIA Z HIGHLAND

Aberfeldy to małe miasteczko w centralnej części regionu Highland. To również nazwa jednej z najbardziej uznanych gorzelni w Szkocji. Corocznie produkuje imponujące ilości alkoholu oraz wiedzie prym w ogólnoświatowej sprzedaży bursztynowych trunków. Co warto wiedzieć o destylarni Aberfeldy? Dlaczego zakład jest przykładem tego, jak z niewielkiej inicjatywy powstają wybitne przedsięwzięcia? Dwóch ludzi, jeden sukces Historia…