CO POWINIENEŚ WIEDZIEĆ O WHISKY SŁODOWEJ?

CO POWINIENEŚ WIEDZIEĆ O WHISKY SŁODOWEJ?

Whisky słodowa wyróżnia się nieprzeciętnym aromatem i smakiem. Jej bogata paleta to wynik między innymi tradycyjnych, sięgających czasów średniowiecza technologii produkcji. Słodowy trunek stanowi jeden z najważniejszych składników blended whisky. Jak produkowana jest whisky słodowa i jak ją degustować? Poznaj najważniejsze fakty dotyczące jednego z najpopularniejszych alkoholi na świecie.

Metoda produkcji

Szkoccy producenci wykorzystują proces dwukrotnej destylacji oraz miedzianych alembików do wytwarzania whisky słodowej. Wcześniej producenci słodują jęczmień oraz suszą go przy użyciu dymu torfowego. Taki zacier zostaje następnie zagotowany i sfermentowany, a finalnie – wydestylowany. Do produkcji używa się jęczmienia, drożdży, wody, a niekiedy również karmelu (przydaje on trunkowi bursztynowej barwy). Whisky słodowa to jeden ze składników whisky blended (mieszanej). W hierarchii uznania koneserów bursztynowych trunków wyższą pozycję zajmuje single malt whisky.

Różne beczki, różnorodna paleta

Bardzo interesujący jest fakt, iż whisky słodowa wytwarzana jest partiami. Trunek nie powstaje w procesie ciągłym, co oznacza, że ekspresja składowana jest w różnych beczkach. Oczywiście odrębną grupę stanowią whisky single cask, czyli trunki pochodzące wyłącznie z jednej beczki. Słodowa whisky jest kupażem różnych destylatów z tej samej gorzelni lub odmiennych whisky słodowych z różnych destylarni (blended malt, vatted malt whisky czy pure malt whisky). Beczki, w których składowany jest destylat, przydają finalnemu produktowi walorów aromatyczno-smakowych oraz specyficznego koloru. Na szczególną uwagę zasługują beczki, które były wcześniej wykorzystywane do produkcji Sherry lub Porto.

Zastrzeżona nazwa

Single Malt Scotch Whisky nie jest wyłącznie samą nazwą produktu i nie wskazuje tylko kraju pochodzenia trunku. Jest to swoista gwarancja jakości oraz tradycyjnych metod produkcji. Nazwa „single malt scotch whisky” to określenie zarezerwowane dla trunków produkowanych na terenie Szkocji, w jednej destylarni i wyłącznie z jęczmienia. Taka ekspresja musi przejść przez procedurę dwukrotnej destylacji i leżakować przez co najmniej trzy lata w dębowych beczkach.

Region produkcji

Szkocka whisky słodowa produkowana jest w pięciu najważniejszych regionach kraju:

  • Lowlands.
  • Highlands.
  • Speyside.
  • Islay.
  • Campbeltown.

Region produkcji w dużej mierze determinuje smak oraz charakter wytwarzanego trunku.

Szkoccy producenci

Myśląc o szkockiej whisky słodowej, nie sposób nie wspomnieć o markach takich jak:

  • Balvenie;
  • The Macallan;
  • Glenfiddich;
  • Pulteney;
  • Aberfeldy.

Są to jedni z najbardziej rozpoznawalnych i charakterystycznych producentów bursztynowych trunków. Whisky przez nich produkowane wyróżniają się intensywnym smakiem oraz bogatym aromatem.

Szkocki sposób degustacji whisky

Pierwszym aspektem, na który należy zwrócić uwagę, jest odpowiednie szkło. Najczęstszym wyborem koneserów jest kieliszek w kształcie tulipana lub szklanka z grubym dnem w stylu old fashioned. Szkocka whisky najlepiej smakuje serwowana w temperaturze pokojowej. Aby rozpocząć degustację, należy nalać do szkła około 25 ml trunku. Oczy powinny nacieszyć się kolorem alkoholu. W celu wychwycenia wszystkich aromatów ekspresji należy zbliżyć nos i chłodnąć wydobywający się z kieliszka (lub szklanki) zapach. Po zapoznaniu się z aromatem whisky zaleca się przejść do kolejnego etapu degustacji, czyli smakowania. Kilka kropel alkoholu rozprowadzonego na podniebieniu, to swoisty rytuał, który otwiera degustującego na kolejne niuanse smakowe szkockiego specjału.

Dla koneserów drinków

Miłośnicy klasycznych koktajli mają duże pole do popisu, jeśli chodzi o drinki z whisky. Wśród uwielbianych pozycji na wyróżnienie zasługują:

Whisky Sour

Składniki:

  • 60 ml whisky
  • 10 ml sok z cytryny
  • 10 ml sok z limonki
  • 20 ml syrop cukrowy

Ingrediencje należy wlać do shakera wraz z lodem, wstrząsnąć energicznie i przelać do niskiej szklanki.

Old Fashioned

Składniki:

  • 60 ml whisky
  • 10 ml syropu cukrowego
  • 2 ml Angostury Bitters
  • lód

Poszczególne składniki należy wymieszać razem za pomocą łyżki barmańskiej, dodając do mikstury kostki lodu.

Po więcej historii zapraszamy na kukunawa.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *